MTI

Trösztellenes szövetségi per indul az Intel ellen

Trösztellenes pert indított az Intel ellen az amerikai szövetségi kereskedelmi felügyelet (FTC); a számítástechnikai óriáscéget azzal vádolják, hogy uralkodó piaci helyzetével visszaélve megpróbálta ellehetetleníteni lapkagyártó vetélytársait.

Az FTC szerint kaliforniai vállalat erőfölényét kihasználva egy évtizeden keresztül piacellenes, a verseny elfojtását és saját monopolhelyzetének megerősítését célzó taktikákat folytatott. A felügyelet szerint az Intel módszeres küzdelmet folytatott azért, hogy megfossza riválisait a piaci hozzáféréstől; gátolta olyan kiváló versenyképes termékek forgalmát, amelyek veszélyeztették piaci helyzetét, ezzel megsértette a tisztességes verseny törvényileg védett szabályait. "Az Intel szándékos kampányt folytatott, hogy megbénítsa a monopolhelyzetére veszélyt jelentő versenytársakat" - jelentette ki Richard Feinstein, az FTC versenyügyi hivatalának igazgatója. Közölte, elsősorban nem a pénzügyi kártérítés, hanem a káros magatartás elítélése miatt indítottak eljárást.

Az FTC - amely 24 oldalas beadványában sorolta az Intel piacellenes taktikáit - a per indítása előtt egy évig vizsgálódott az ügyben. A vállalat állítólag titokban olyan szoftverfejlesztést is folytatott, amely kimondottan a rivális chipek teljesítményének rontását célozta. Japán, Dél-Korea és Európa trösztellenes hatóságai a korábbi években már felléptek az Intel versenyellenes magatartása ellen. Az Európai Unió májusban rekord nagyságú, csaknem másfél milliárd dolláros büntetést szabott ki a cégre, amiért illegális juttatásokkal vett rá számítógépgyártókat arra, ha csak Intel chipeket szereljenek be komputereikbe, illetve halasszák el AMD-mikroprocesszoros gépeik piacra dobását.

A piacvezető lapkagyártó - a világon az asztali számítógépek négyötöde Intel chippel működik - november közepén kiegyezett az AMD-vel. Közölte, 1,25 milliárd dollárt fizet vetélytársának, amiért cserébe az visszavonja az Intel elleni trösztellenes és szabadalmi kereseteit az Egyesült Államokban és Japánban. A The New York Times tekintélyes liberális amerikai napilap korábban úgy fogalmazott: az Intel versenyellenes politikája nem tekinthető "amerikai útnak", ha visszaél hatalmas piaci előnyével és a versenytársak kiszorítására törekszik, megakadályozva más gyártók termékeinek fejlesztését, akkor ennek véget kell vetni.

Az Intel reagálásul közölte, hogy tisztességesen és törvényesen versenyzett, lépései a fogyasztók javát szolgálták, az FTC perindítása pedig célt tévesztett. Az Intel szerint az FTC új versenyszabályokat akar alkotni, amelyek sértenék a fogyasztók érdekeit az innováció visszafogásával és az árak emelkedésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • semmikozod #14
  Én emlékszem amikor egy pékettes procc 300e volt, nem tom mi a faszt kell itt ugrálni. Az új techno mindíg drága, főleg az intel proccok. AMD meg csak lohol az intel után azért olcsóbb.
 • mad mind #13
  Tényleg én nem, bár az emlékezetem rövid, arra azért emlékszem, hogy bevezetéskor a prémium kategóriák magas áron szoktak jönni, de a core i7 már 1 éves és még mindig pofátlan áron próbálják elsózni.
 • readswift #12
  aki i7et vesz annak eleve mindegy hogy mennyibe kerül .

  vagy célfeladatra kell, vagy "more money than brains" .
 • ko75 #11
  most már ééértem, akkor ezért olyan drágák az inteles termékek, mert a perköltségeket valamiből fedezniük kell

  egyébként meg megérdemli, aki core i7-et vesz 200ezerért. aki ilyen árak után is elvakultan inteles fun marad, az nem normális, másrészt semmit sem ért a PCkhez (ugyanis hasonló teljesítményű intel vs. amd "asztali" konfig -> árban az amd kb. 1/3 árból kijön, ha a legújabb technológiákat nézzük)

  hajrá Phenom II!!!
 • readswift #10
  "Én azért még emlékszem amikor 100e volt a 3800+ X2.
  Szóval az Intel sem jótékonysági intézmény."

  :DD

  "Trösztellenes pert indított az Intel ellen az Intel"
 • Evil Merodak #9
  Én azért még emlékszem amikor 100e volt a 3800+ X2.
  Szóval az Intel sem jótékonysági intézmény.
 • DjDano #8
  Köcsög Fradi!
 • Narxis #7
  Azért a büntetések jogosságát nem lehet megkérdőjelezni...
 • orkaman #6
  azért az utóbbi évek perei egyre rámutattak. ez nem büntetés. ez ADÓ. kell a közösbe. az EU is arra használja. Ha büntetés lenne, akkor azonnal szét kellene osztani az érintett cégeknek. de nem ez történik.
  Mindenhol így megy. hazánkban is. csak EU/USA szép nagy összegek röpködnek.

  Az AMD is azért egyezett bele, mert a milliárdos büntikből nem látna egy $ se. Így meg kapott KP-t, nem kell pereskednie a kiszervezés miatti szabadalom problémákkal, és továbbra is hozzáfér egy csomó új Inteles proci/chipset eljáráshoz. bár az nem derült ki hogy teljes körű-e? Pl. ha az AMD a jövő termékeiben integrálja a GPU+CPU, akkor nem használhatja majd az Intel a teljes Radeon technikákat és viszont az AMD a Larabee -s implementációkat? ez homályos számomra.

 • Vanek úr #5
  Én egy kis kárörvendéssel gondolok az Intel azon lépésére, hogy pénzt adott az AMD-nek a perek ejtése miatt. A végén még valaki ezt is fel fogja használni, mint bizonyítékot - hiszen azzal, hogy az Intel fizetett peren kívül éppen hogy elismerte bűnösségét; ugyanakkor meg fel lehet úgy is fogni, hogy 'lefizette' az AMD-t. Azt hiszem, ez az a pillanat, amikor az USA-ban nagyobb kártérítést tudnának behajtani, mint amit itt, Európában a megfelelő szövetség kiharcolt. :D