Berta Sándor

Intel: Az európai cégek nem elég magabiztosak

Christian Morales, az Intel európai vezetője kijelentette, hogy hamarosan már 8 és 16 magos processzorokkal lesznek felszerelve a notebookok és a tábla PC-k. A szakember kitért a kontinensünk IT-piacának jellemzőire is.

"A holnap készülékeiben már 8 és 16 magos CPU-k lesznek beépítve, ezáltal ezek az eszközök először fognak rendelkezni az emberi gesztusok megértéséhez és értelmezéséhez szükséges teljesítménnyel. Ugyanakkor nem hiszem, hogy rossz döntést hoztunk volna azzal, hogy erősen a netbookokra összpontosítottunk. Egyrészt a netbookpiac idén körülbelül ugyanakkora lesz, mint a fiatal tábla-PC piac. Másrészt számos érkező tábla PC a mobil Atom processzorplatformra épül" - közölte Christian Morales, az Intel Európáért, Közel-Keletért és Afrikáért felelős vezetője. A társaság a tábla PC-k mellett komoly lehetőségeket lát a hibrid eszközök területén is, ide tartozik többek között a Lenovo U1 és a Samsung 7 Series laptopja.


Christian Morales

A menedzser ezután kitért az európai IT-piacra. Mint ismeretes, az Európai Bizottság 2009-ben 1,06 milliárd eurós bírságot szabott ki a vállalatra amiatt, mert 2002 és 2007 között kedvezményeket adott a vele együttműködő, s az ő processzoraival szerelt számítógépeket az AMD konfigurációival szemben előnybe részesítő áruházláncoknak (Saturn, Mediamarkt) és gyártóknak. A társaság fellebbezett a döntés ellen, az ügyben jogerős határozat még nem született. Ez a vita nem könnyítette meg az óriáscég helyzetét.

Morales egy nagy innovációs erővel és versenyképességgel rendelkező piacként írta le Európát, amelyről azonban hiányoznak a magabiztos vállalatok. "Sajnos Európát leggyakrabban a különböző szabályozási kérdésekkel hozzák összefüggésbe és nem pedig cégei innovációs erejével. Amennyiben vezető régióvá akarunk válni a fejlődés, a vállalkozási kedv és a szociális integráció tekintetében, akkor jobban tudatosulnia kell bennünk az erősségeinknek. Sajnos még mindig túl kevés európait látunk erős vállalkozóként, ami különösen azért szomorú, mert ehhez a helyi feltételek a kulturális és a földrajzi adottságok szempontjából egyaránt optimálisak. A kontinens verhetetlen előnye a sokszínűsége, ami itt különösen szűk területen van jelen. Mindez azt jelenti, hogy a technikai megoldásokkal és a piaci átalakításokkal szemben támasztott követelmények szintén változatosak, ami viszont a teljes régió innovációs erejét erősíti" - hangsúlyozta a szakember.

Az Intel regionális vezetője szerint nem csak a gyors gazdasági növekedés számít. Az olyan exportrégiókban mint Afrika, és az olyan piacokon, mint Törökország vagy Oroszország sokkal inkább a technológiai fejlődést magukkal hozó társadalmi következmények játszhatnak meghatározó szerepet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #1
    hát igen az európai cégek mögött nincsenek olyan amerikai, és izraeli befektetők, és fejesek akik kívülről, de főleg BELÜLRŐL ismerik a gazdasági rendszert ;)