Berta Sándor

Alig tartották be környezetvédelmi ígéreteiket a PC-gyártók

Négy évvel ezelőtt a világ legnagyobb számítógép-gyártói önként megígérték, hogy száműzik a gyártási folyamataikból és a termékeikből a legveszélyesebb vegyi anyagokat. Az ígéreteit egyedül az Apple tartotta be.

Május 26-án váratlan látogatók tették tiszteletüket a világ legnagyobb PC-gyártójának számító Dell konszern központja előtt. A Greenpeace két aktivistája felmászott az irodaházzal szembeni épületre és ott Michael Dellnek, a vállalat vezetőjének szeme láttára kifeszítettek egy transzparenst, amelyen a következő szöveg volt olvasható: "Michael, what the Dell? Design out Toxics!“. A Greenpeace tagjai így akarták felhívni a szakember és az általa irányított cégóriás figyelmét a 4 évvel ezelőtt tett ígéretre, amelynek célja az volt, hogy a polivinilkloridot (PVC) és a brómtartalmú égésgátló aganyokat (BFR) száműzzék a számítástechnikai alkatrészekből. A legtöbb IT-gigász a kezdetekkor komolyan is vette az elképzelést, folyamatosan javult a helyzet, amiért cserébe előkelő helyeket kasszíroztak a Greenpeace rangsorában.

A 4 év letelt és a c't nevű német szaklap összeállításából kiderült, hogy a helyzet közel sem ennyire rózsás, inkább siralmasnak nevezhető. Egyedül az Apple tartotta be a szavát, ezáltal bebizonyította, hogy lehet környezetbarát számítástechnikai termékeket tervezni és piacra dobni. Az összes többi PC-gyártó elakadt valahol félúton. Annak, hogy ez így történt számos oka van. Az első, hogy a sokat támadott és mérgező BFR-anyagok rendkívül olcsóak, a pótlásukról pedig a cégek nem tudtak vagy nem akartak gondoskodni. A PVC-nél ugyanez a helyzet. Vannak alternatívái, de azok jóval drágábbak.

A BFR-anyagok és a PVC jelentik a legnagyobb veszélyt azokra az emberekre, akik Ghánában, Nigériában, Kínában és más országokban az elektronikai hulladékok kézi feldolgozásából élnek. Elégetik az alkatrészeket, hogy így jussanak a bennük lévő aranyhoz, rézhez és más értékes anyagokhoz. A megoldás nem csak egészség-, hanem környezetkárosító.

A Dell korábban azt vállalta, hogy 2006 és 2009 vége között minden új terméke BFR- és PVC-mentes lesz. A valóságban ez csak egy mobiltelefonról és két monitorról mondható el. A honlapon átállási időpontként 2011 szerepel, a régi ígéretről viszont egyetlen szó sem esik. Ugyanez a helyzet a Samsungnál is, amely ugyan BFR- és PVC-mentessé tette a mobiljait és az MP3-lejátszóit, viszont a notebookjait még sem. A céldátum szintén 2011, miként az Acer, az Asus, a Hewlett-Packard, a Lenovo és a Sony esetében is. A Fujitsunál még távolabbi időpontot (2013) jelöltek ki.

Évente 40 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik és ez hamarosan komoly egészségügyi kockázati tényezővé válhat a fejlődő országokban - mutatott rá februárban az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése. A helyzet egyre rosszabb és a gyártók mellett az Európai Bizottságnak, illetve az Európai Parlamentnek is kijutott a bírálatokból, mivel még mindig nem tiltották be a számítástechnikában alkalmazott egészségkárosító vegyületeket. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a felhasználók is sokat tehetnének a változásokért. Elég lenne környezetbarát termékeket vásárolni, amelyek gyakran cseppet sem kisebb tudásúak és nem drágábbak a hagyományos modelleknél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nohea #15
    milyen érdekes crapple éveken át a greenpeace listájának a végén battyogott, nem azért, mert annyira szar volt, hanem mert nem is volt hajlandó engedni a vizsgálatokat - most meg voilá hirtelen a lista élén vannak? vajon kik és összesen mennyit kaptak zsebbe?
  • farxis #14
    köcsög pécések...az Apple évek óta betart mindent mert ök minösségi termékeket gyártanak!!!!
  • Eleskanyar #13
    Mondjuk ez válasz a finanszírozási kérdésre, persze sajnálatos,hogy azt mondák másban nem tudsz, ált. elmondják, hogy tudsz az időddel, kreativításoddal stb is segíteni, azaz aktivistának is jelentkezhetsz...
    Megkerestem neked:
    http://greenpeace.hu/aktivista
  • Mice #12
    hát én csak egyet tudok a dologhoz hozzátenni: amikor az utcán két lelkes, csillogó szemű fiatal megállít, mindenféle papiruszt lobogtatva, hogy "make a better world... blablabla..." és közlöm velük, hogy szimpatizálok velük, de pénzügyi adományban nem tudok segíteni, miben tudok másban help?, akkor azt kapom válaszul, hogy ezen felül semmiben...

    na köszönöm, innentől kezdve kezd el bűzleni a dolog nekem...

  • Eleskanyar #11
    Nem hiába komolytalan, hogy lehetne komolyan venni valakit, aki csak járatja a száját, de ahhoz, hogy olvasson a témáról túl sötét..
    Fejtágítás: 1.:A Greenpeace-nek nagy szerepe volt abban, hogy ma tilos a fejlődő országokba való elektronikai hulladék export, csakhogy sok cég az írja a szállítmányra, hogy használt, de mé működőképes termék, így szabad..
    2.: Az ősrégi mérgek mint a pvc stb. rád is veszélyes, nem csak arra, aki elégeti, a te szervezetedben is ott van persze védheted a cégeket, hogy érthető, hogy egy kis plussz haszonért megmérgeznek, de ez a te sajátos véleményed csupán...
    A kritériumok pedig már régen a mostaniak voltak, amikor még az alma a szennyezők táborát gyarapította a ranglistán, nem a Gp váltott, hanem az apple, de a Gp Green Apple kampánya miatt, szóval mieltt elkezdesz pötyögni valamit számolj háromig, és tájékozódj..
  • Komolytalan #10
    Még mindig inkább ilyen név, mint valami fos betűszámkupac, mint a tiéd.
  • Komolytalan #9
    Az a gyógyszergyár, amelyik jövőre piacra dob valami űberfasza Lyme-kór kezelő készítményt. Esetleg az, amelyik jelenleg a védőoltást gyártja.
  • T2k #8
    Te már aztán csak tudod, hogy mi miről volt szó. Komolytalan
  • mrlujoak #7
    na bumm.

    Tényleg, valakinek valami infója van - a Dellen kívül - az első ígéreti időpontra?
    Csakmert a gyártók többsége 2011-et jelöli meg, de volt náluk is egy első ígéret?

  • EroSennin #6
    Nyilvan az Apple-nek ez penzebe kerult, amit megengedhetnek maguknak hiszen magasabb arakon is elkelnek a gepeik, a tobbiek meg az arverseny es a gazdasagi valsag miatt szepen elhalasztottak az igereteik teljesiteset. Vajon ha egy PC-n kornyezetbarat matrica lenne de 10%-al tobbe kerulne hanyan vennek a dragabbat?