Kruza Richárd

Egy áruházlánc felvásárolja a régi műszaki cikkeket

Olvadnak a gleccserek, lyukas az ózonréteg, mindennapi életünkben mégsem történik szinte semmi a környezetvédelem érdekében. Ezzel szemben a Sears akciója példamutató.

A környezetvédelemnél nemigen van manapság aktuáliusabb kérdés, és ennek kapcsán a technikai eszközök gyártása és használata közbeni károsanyagkibocsátás és energiafogyasztás már mindennapi téma. Az újrahasznosítás viszont még mindig gyerekcipőben jár. Szelektív hulladékgyűjtők ugyan akadnak helyenként, de kevés van belőlük. Az ezekben elhelyezett hulladékok további kezelése nagyon költséges, de a legnagyobb baj, hogy ettől még a legtöbb hulladék válogatás nélkül a szemeteskosárba kerül.

A sok elhasznált, vagy csak egyszerűen elavult technikai eszköz lényegében csak lebzsel mindenfelé - kinek nincs az alsó fiókban néhány régi mobiltelefonja, walkman-ja vagy mp3-lejátszója? Esetleg néhány régi számítógépe vagy videomagnója a garázsban? Önmagában a környezettudatosság ugyanis a legtöbb állampolgár esetében nincs olyan szinten, hogy aktivizálódjon, összegyűjtse, és a legmegfelelőbb helyre vigye ezeket. Inkább valami mással tölti idejét.

Ezt felismerve az amerikai Sears áruházlánc értelmes megoldást dolgozott ki. A cég speciális weboldalán egyszerű kérdésekre válaszolva megadhatjuk használaton kívüli műszaki cikkeink adatait: milyen eszközről van szó, milyen műszaki és esztétikai állapotban van. Csökkenti az értéket, ha például monogrammunk bele van gravírozva. Ha minden adatot megadtunk, kijön, hogy a Sears mennyit ad a felesleges szerkezetért: egy jó állapotban lévő Nintendo Wii konzol akár 102 dollárt is érhet, de ha le van strapálva, már csak 20 dollár az értéke. Amennyiben elfogadjuk az ajánlatot, klikkelünk egyet, és a készüléket hamarosan ingyenesen elszállítják tőlünk (nem kell elvinni sehová!), majd körülbelül egy hét múlva kapunk egy a megállapított összeggel megegyező Sears vásárlási utalványt.

Igen figyelemreméltó kezdeményezés, melynek bizonyosan lesz eredménye is. A környezetvédelem ugyanis valóban rendkívül fontos, azonban az emberek ennél fontosabb szempontja a saját, szűken vett érdeke. A lelkiismeretünkre ható propagandának csupán kis haszna van addig, amíg a környezettudatos cselekvések sokszor még plusz pénzbe és energiába is kerülnek. De ha valaki kvázi fizet érte, akkor egészen más helyzet. Ha tehát ha valamely - akár állami - szervezet valóban komolyan gondolja a környezetvédelmet, a Sears koncepciója alapján kellene intézkedéseket hoznia, és konkrét, hatásos lépéseket tennie. Ennek azonban eddig sajnos még nyoma sincs.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lapaleves #8
  nem dobhatod bele, persze. a gyűjtő PE, PP alapúaknak van csak, meg néhol a tetra pakra.

  a jelölés igazából csak azonosító kód, önmagában semmilyen kötelezettséget nem tartalmaz.

  ha nem fér, akkor nem fér. ez van.
 • waterman #7
  ne de most, hogy rajta van hogy PP vagy hogy PS akkor meg is vagyunk mentve? elmarad 2012-ben a világvége?
  pont most vettem a napokban egy scanner/nyomtató kombót, két hatalmas PS jelzéssel ellátott, parasztosan hungarocell tömb tartotta a dobozban. ha lenne padlásom, én is odaraknám. de mivel ha veszek egy tévét, egy mikrót, egy két egyebet, akkor egy szekrényt máris fel tudok tölteni ilyen apróra tördelhető puficsodákkal, de mivel nincs annyi szekrényem, ezért kidobom a kukába. azért a kukába, mert a műanyag gyűjtőre rá van írva, hogy hungarocellt ne dobjunk bele! de majd megnézem van e rajta PS felirat, mert a PS körül egy szép recycling jel van. ami szerintem így kamu.
  rosszul vagyok attól, hogy gondolkodó lényként az ember nem gondol arra, hogy egy Földünk van csak és ha már mindenhol műanyag lesz, akkor már kölest sem fogunk majd tudni termeszteni. a kedvencem amikor a csokikat egyenként csomagolják, azt is imádom, amikor kérlelni kell az embereket, hogy a műanyagot külön gyűjtsék.
  itt van a szoba közepén ez a két téglányi polisztirol darab és természetanyánk farbarúgásának érzem kidobni őket.
  belemorzsolhatom őket a műanyaggyűjtőbe vagy jól érzem, hogy szemét lesz belőle?
 • lapaleves #6
  és harmadszor: másik
 • lapaleves #5
  bocs, elbénáztam: másik újra
 • lapaleves #4
  így sokkal jobban ki lehet használni a konténert, amivel aztán Ghanaba szállítják a cuccot.

  én már láttam "polisztirol" cuccost PP-ből, életemben egyszer. Japán termék jött benne. egyik, másik fotó. biztos olcsó.

  egyébként én a polisztirolt is megtartom, padláson fenn van mind. leszakadni nem fog, más elől jelenleg nem foglalja a helyet. kitűnő szigetelő, csak a ledarálásra nem találtam még megfelelő módszert.

  a megelőzés lenne a legfontosabb, vagy legalább a gyártók kötelezése a visszavételre megcímzett, portósan feladható csomagolás kíséretében. egyből átgondolnák az össze-vissza gányolt, préselt, 80 különböző egymásra ragasztott anyagból készült csomagolásokat. mivel én nem a p* v* egész nap a régi monitorok hulladékudvarba szállítgatása után még ezeket a förmedvényeket is igyekszem szétválogatni.

  a tesco is fizet a műanyag flaskáért pl.
 • Lowosan #3
  Az ilyesmit kéne kötelezővé tenni igazán művelhetne ilyet a Tuskó vagy a Korpa is.
 • waterman #2
  a kezdeményezés jó, de mééég korábban kell kezdeni a környezetvédelmet. például miért nem lehetne száműzni egyszer és mindenkorra a termékek csomagolásából a hungarocell tömböket? tökéletes lenne az cellulózból, vagy hullámkartonból. hazaviszem a terméket és kész, a hungarocell máris a kukában van, mert a műanyag gyűjtőbe nem illik tenni, máshova nem való és lebomlani sem fog 3 hónap alatt. a cellulóz meg mehet a papírgyűjtőbe és mivel a szép barnás szürkés cellulóz semmilyen károsító és egyéb anyagot nem tartalmaz így gyakorlatilag zéró lenne a termék csomagolásának ökológiai lábnyoma. link, hogy mire is gondolok.
 • kasika #1
  ez tényleg elég jófajta kezdeményezés