Berta Sándor

Ellenőrző rendszerrel az energiamegtakarításért

Egy új szoftverrel ellenőrizhető az intézmények energiafelhasználása. Képes kimutatni akár teljes épületek, akár egyes laboratóriumok, részlegek vagy éppen emeletek energiafogyasztását.

A Fraunhofer Társaság Alkalmazott Információtechnikai Intézete (FIT) egy olyan megoldást fejlesztett ki, amellyel ellenőrizhető az intézmények energiafelhasználása. A FIT a Bonn-Rhein-Sieg Főiskola campusának megbízásából hozta létre az új rendszert, amely több nagy képátlójú kijelzőből áll. Ezek segítségével a campus dolgozói és hallgatói valós időben nyomon követhetik az intézmény energiafogyasztását. A FIT munkatársai szerint így az emberek sokkal jobban oda tudnak figyelni az energiafelhasználásra és környezettudatosabbá válnak.

A rendszer intelligens áramfogyasztás-mérőkből és nagy méretű monitorokból áll, így akár percnyi pontossággal kimutatható, hogy az adott munkafolyamatok során mennyi áramot használnak a dolgozók és a hallgatók. A kijelzők ráadásul megmutatják a korábbi adatokat és a jelenlegi fogyasztás alapján kiszámolt várható jövőbeli értékeket. Végül, de nem utolsó sorban a képernyők felhasználhatók a főiskolai hírek továbbítására is. "A főiskolát már részben elláttuk egymással összekötött áramfogyasztás-mérőkkel és a közeljövőben a fővezetékeket is felszereljük szenzorokkal, így képesek leszünk az egyes emeletek vagy bizonyos laboratóriumok fogyasztásának mérésére" - hangsúlyozta Wolfgang Prinz, a FIT projektvezetője.

A fixen rögzített fogyasztásmérők mellett lesznek mobil eszközök is, amiket az alkalmazottak és a diákok között osztanak majd szét. A teljes rendszer várhatóan idén őszre készül el. A szakemberek úgy vélték, hogy az új ellenőrzési mechanizmusnak köszönhetően akár 25 százalékos energiamegtakarítás is elérhető. A programot támogatja az észak-rajna-vesztfáliai innovációs, tudományos, kutatási és technológiai minisztérium.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ozdimorgo #1
    Ezt nálunk úgy hívják, hogy villanyóra