Berta Sándor

Greenpeace: klímagyilkos lehet az iPad és a Cloud Computing

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet közvetlenül az iPad megjelenése elé időzítette a Make IT Green - Cloud Computing and its Contribution to Climate Change című legújabb jelentésének bemutatását.

A dokumentum legfőbb megállapítása az, hogy az új technológiák, mint az iPad vagy a Cloud Computing egyaránt jelentős mértékben hozzájárulhatnak az üvegházgáz-kibocsátás növekedéséhez. A Greenpeace szakértői azzal érveltek, hogy egyre több készüléket és szolgáltatást használhatnak az emberek otthon vagy éppen út közben. Különösen kiemelkedő a közösségi portálok, valamint a fotó- és videomegosztó platformok népszerűsége, de szintén nem hagyható figyelmen kívül, hogy hányan e-maileznek, chatelnek, vagy használnak Cloud-technológián alapuló programokat.

Utóbbiak a számítási felhőknek köszönhetően jelentős mértékben megnövelik a szerverek leterheltségét, amivel párhuzamosan nő a káros anyag-kibocsátás. Ráadásul az igények kielégítésére egyre több szerverre és nagy teljesítményű távközlési hálózatra van szükség, ami szintén hozzájárul a nagyobb üvegházgáz-kibocsátáshoz. Amennyiben a jelenlegi növekedési értékek megállnának, akkor is 2020-ban már körülbelül 1963 terawattóra áramot fogyasztanának a Cloud Computing-rendszerek és szolgáltatások. Ez közel háromszorosa a jelenlegi szerverközpontok és távközlési hálózatok áramigényének, illetve közel harmincszorosa Ausztria jelenlegi áramfogyasztásának. Ennyi áramot használ fel jelenleg Franciaország, Németország, Brazília és Kanada.

A jelentés készítői ugyanakkor azt is leszögezték, hogy az IT-ágazat képes lehet a fenyegető klímakatasztrófa elhárítására azáltal, hogy a megújuló energiák felhasználásában úttörővé válik.

"Az online alkalmazások egyre sokoldalúbbak, ezzel párhuzamosan egyre több energiát fogyasztanak és ezáltal növelik az üvegházgáz-kibocsátást. Az IT-ágazatnak a megújuló energiaforrások felé kellene fordulnia és részt kellene vennie a klímavédelmi törvények kidolgozásában. A nagy IT-vállalatoknak egyaránt komoly pozíciójuk van a helyi, a nemzeti és a nemzetközi piacokon. Éppen ezért fel kellene használniuk a befolyásukat arra, hogy úttörő megoldásokkal rukkoljanak ki, amelyek lehetővé teszik a felelősségteljes gazdasági növekedést és nem gyorsítják fel a klímaváltozási folyamatot. Az informatikai és távközlési szektor azzal harcolhat a leghatékonyabban a klímaváltozás ellen, amihez a legjobban ért: innovatív technológiák kifejlesztésével. Ilyen megoldások lehetnek az intelligens árammérő rendszerek, a zéró káros anyagot kibocsátó épületek és a hatékony közlekedési járművek" - mondta Claudia Sprinz, a Greenpeace munkatársa.

A szervezet az IT-szektor fekete bárányai között említette meg a Facebookot, amely saját szerverközpontot épít az oregoni Prinevilleben. Ez önmagában még nem lenne probléma, de a számítógépeket a PacifiCorp nevű szénerőműveket működtető cég látja majd el árammal. Követendő példa lehet viszont a Google, amelynek az oregoni Dallasban található szerverközpontjában már a felhasznált áram 50,9 százaléka származik megújuló energiákból. A Yahoo lockporti (New York állam) központjánál ez az érték 27,7 százalék, míg a Microsoft San Antonio mellett lévő üzeménél 11 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Oláh Herkules #11
    hohó nem pont ezekre kéne ráugrani a kedves grínpísznek. Inkább arra, hogy pl miért nem kapható a barkácsboltokban olcsó háztetőre szerelhető parabola tükrös stirling generátor, például. Hogy miért sikerül a nagy energia cégeknek elnyomnia kb faék egyszerűségű, tömegtermelhető, sokaságban brutális napenergia hasznosítástra képes próbálkozásokat elnyomni?

    Ugyanis símán élhetnénk ekkora energiapazarlással, csak azt az energiát amit kapunk okosan fel kéne használni, nem energiát befektetni arra hogy a másik energiát kioltsuk (légkondi) :D
    Na meg persze az atom elleni heves tiltakozáson is el kéne gondolkozniuk.
  • BlackRose #10
    Hol volt, hol nem volt... (mese). A föld nem válik élhetetlenné, csak esetleg másképpen élhetőé. Különben ha hiszed ha nem a fejlődés és a tudomány az egyetlen dolog amely igazi (és nem csak mesebeli) lehetőség a környezeti károsítások kijavítására. Az is a baj, hogy 21. századi gazdaságot 19. századi energiaforrásokkal építettünk... az igazi baj nem az, hogy nagy a fejlődés, az igazi baj, hogy nem elég nagy. Ha tényleg egzisztenciális gondokba ütközünk akkor az azért lesz mert nem elég gyors a fejlődés. Perzse megemlíteném, hogy fejlődés alatt nem a "more of the same" filozófiát értem (mint sokan), hanem a hatékonyság növlését és lehetőségek növelését és... szóval ez ami az elmúlt évszázadban volt az egyik oldalról fejlődés volt másik oldalról pedig a fejlődés komoly fékezése (általában politikai okokból). Ha igy folytatjuk baj lesz, de szerencsére maga a fejlődés teszi lehetetlenné, hogy igy maradjon tovább.
  • Ferrer #9
    Cseszhetitek a fejlődést és a tudományt, ha egyszer élhetetlenné válik a Föld.
  • BlackRose #8
    Köztudott, hogy Al Gore háztartása az egyik legnagyobb energiafogyasztó aban a városban ahol él... szóval érdekes, mert mindenki azt akarja, hogy "mentsük meg a világot de lehetőleg nélkülem" :)
  • P3h3ly #7
    "Ilyen megoldások lehetnek az intelligens árammérő rendszerek, a zéró káros anyagot kibocsátó épületek és a hatékony közlekedési járművek" - mondta Claudia Sprinz, a Greenpeace munkatársa. Ezután pediglen visszaült a termetes méretű amerikai gépjárművébe és elhajtott hogy tovább terjeszthesse az igét.

    A cikk összességében remek bulvár hatást ad, feltételezem az alapjául szolgáló dokumentum is hasonló...

    És ha már itt tartunk tudományosan bizonyított hogy egyre több kenyeret sütnek a világon, ezért szeretném felhívni a pékségek figyelmét a megújuló energiahordozók felhasználásának fontosságára, példának mutatnám a középkor óta használatban levő szélmalmokat!
  • chuky123 #6
    Én is birom ezt a károsanyag kibocsáltás dumát. Meg megmondják mien eszközök felelősek érte. Egyedül a fosszilis erőművek tehetnek róla és nem a fogyasztók.
    Több "zöld" erőmű kéne és nem fogyasztókat csesztetni.
  • vatuszi #5
    2000 kcal?!? Azért, hogy hájas északi disznók lehessetek, miközben délen jó, ha 1200 kcal/nap jut a _**_szerencsésebbeknek_**_? Kaptok 1500-at, és kussoljatok.

    A barlangotokba pedig be kell fogadnotok 20-20 klímamenekültet is, úgyhogy húzódjatok félre az egyik sarokba, ti önző mocskok. Gép kikapcs, nem fogyasztunk áramot, világos?
  • BlackRose #4
    "A gond az, hogy az emberek folosleges kommunikacioja (sg.hu, facebook) egyre tobb aramot igenyel, gyakorlati elonyok nelkul."

    ???

    Mi vagy te? Isten? Milyen módszerrel mérted fel, hogy nekem vagy X, Y, Z-nek mi a felesleges? Vagy szerinted 2000 kcal rizs és egy barlang az ami szükséges, ami nem felesleges? A gyakorlati előnyei egy Cloud világnak meg kb. annyira nagy, hogy 99% ember még 5 év múlva sem lesz képes elképzelni, azért mert te is közéjük tartozol nem jelenti, hogy Gyurcsány módra oktasd a világot.

    Peace brother :) nem neked szólt a méreg, csak már nagyon a fejem tetején jön ki a fejlődés és tudomány elleni duma ami fokozódik már egy ideje...
  • kvp #3
    A gond itt az, hogy hiaba fogyaszt kevesebbet a mobil terminal es a szerver egyutt, ha a vilagmeretu kommunikacios rendszer tobb aramot eszik mint egy erosebb pc szerver nelkul. Es ezt az energiaszintet nem lehet csokkenteni, mert akkor nem megy at a radios jel. A gond az, hogy az emberek folosleges kommunikacioja (sg.hu, facebook) egyre tobb aramot igenyel, gyakorlati elonyok nelkul.
  • BlackRose #2
    Somebody call the wahmbulance!!!

    A Cloud a VM-ekre alapszik, vagyis Cloud = consolidation BIG TIME... de még ha nem is, akkor sem lehet a fejlődést megállítani.