Berta Sándor

CeBIT: egységes energiafogyasztási jelöléseket követelnek környezetvédők

Német környezetvédelmi szervezetek új egységes, kötelező érvényű áramfogyasztási kategóriákat hoznának létre a számítógépek és a szórakoztatóelektronikai készülékek számára.

A civil csoportok kampányt indítottak a céljaik elérésére és a kezdeményezést nem véletlenül időzítették a CeBIT idejére. Németországban az információs és kommunikációs technikák, illetve eszközök az áramfogyasztás tíz százalékáért felelősek és ez az érték a jövőben csak növekedni fog. Megfelelő és a jelenleginél szigorúbb szabályozással, valamint új fogyasztási kategóriák kialakításával azonban a folyamat megfordítható lenne. "A világos jelzések megfelelően tájékoztatnák a fogyasztókat és egyúttal a gyártókat is motiválhatnák abban, hogy egyre energiatakarékosabb termékeket fejlesszenek ki" - mondta Agnes Sauter, a DUH nevű fogyasztó- és környezetvédelmi szervezet vezetője.

Napjainkban fontos szempont lett, hogy egy számítógép vagy egy monitor, esetleg más szórakoztatóelektronikai eszköz mennyi áramot fogyaszt. Az ezt kimutató jelölések alkalmazása azonban nem kötelező, így a kérdésre az eladók legtöbbször csak a vállukat vonogatják.

"Vizsgálataink során megállapítottuk, hogy egy termék működtetése gyakran többe kerül, mint a beszerzési ára. Ha a gyártók megadnák az eszközök éves fogyasztását, akkor a vásárlók előre számolhatnának és kiválaszthatnák a legkevesebbet fogyasztó készülékeket. Ezzel nem csak a pénztárcájukat óvhatnák a nagyobb kiadásoktól, hanem a klímát is. Számítógép és számítógép között is van különbség. A beépített hardverektől is függ, hogy egy PC mennyit fogyaszt és különösen az olyan alkatrészek esetében, mint a grafikus kártyák lehetnek komoly eltérések a fogyasztási értékekben" - nyilatkozta Jens Gröger, a Német Ökointézet munkatársa.

Christian Noll, a Németországi Környezet- és Természetvédelmi Szövetség (BUND) energiahatékonysági szakértője is ugyanezzel érvelt. Szerinte az a legnagyobb nyereség, ha a legtöbbet fogyasztó termékek el sem jutnak a vásárlók otthonaiba. Éppen ezért lenne szükség az Európai Unió beavatkozására. Új környezetvédelmi szabványokat kellene kidolgozni, azokat kötelezővé tenni és rendszeresen a technikai fejlődéshez igazítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #6
    Rexhawk gondolatához csatlakozva: itt ugyanolyan osztálybesorolást szeretnének a környezetvédők, mint ami már működik a mosógépeknél, a hűtőknél, és egyéb hasonló kategóriás cuccoknál. Azon kívül: mivel az elektromos termékek bizonyos határok között fogyasztanak, így nem sok értelme lenne egy W értéknek (hiszen a terheléstől függően fog fogyasztani, és nem állandó értéket).

    halgatyó: Sajnos tévedésben élsz. Nem Te mondod meg, hogy Ők mit csináljanak; hanem Ők csinálnak valamit, és Te csak abból választhatsz (a pénztárcád mérete alapján). Pl. a proci piacon van AMD, meg Intel CPU, és csinálnak drága és olcsó kategória között mindenfélét; amiből választhatsz. Te hiába szeretnél egy olcsó, keveset fogyasztó, de jó teljesítményű procit, olyat nem fognak csinálni, mert akkor a többi terméküknek nem lenne vásárlóközönsége.
    Ugyanez van VGA téren is: van két gyártó, akiknek a termékeiből választhatsz - és Ők sem azt nézik, hogy Te milyen terméket vennél, hanem hogy nekik mit éri meg csinálni. (Sőt, az emberek nagy része nem is azt veszi, ami neki kellene, mert vagy nem ért hozzá; vagy mert kevés pénze van, és csak a legolcsóbbat tudja megvenni. Arról nem beszélve, hogy sokan meg a 'név' alapján vásárolnak; vagy VGA-t memóriaméret alapján; esetleg egy olcsóbb terméket azért, mert az a gyártó leggyorsabb terméke gyorsabb, mint a másik gyártó leggyorsabb terméke.)
  • Rexhawk #5
    "Van egy nagyon aranyos mondat a cikkben, a manapság Magyarországon tapasztalható jelenségek tudatában különösen szemet szúr:"
    Csak azt felejtetted el hogy ez nem magyarország, hanem németország.
    amúgy meg egy új szabványról van szó, ami meghatározná a különböző energiaosztályokat (PL: a,b,c energiaosztály) hogy milyen feltételek alapján kerülhetnek be a különböző osztályokba, megmondaná milyen tulajdonságokat kell megadni (lásd AMD-intel külböző módszerek alapján határozzák meg az egyes TDP osztályok processzorait) figyelembe vehetné az ár/teljesítményt...
  • halgatyó #4
    Van egy nagyon aranyos mondat a cikkben, a manapság Magyarországon tapasztalható jelenségek tudatában különösen szemet szúr:

    "Vizsgálataink során megállapítottuk, hogy egy termék működtetése gyakran többe kerül, mint a beszerzési ára"

    Magam elé képzelem ezeket a vizsgálatokat... talán még tanulmányt is írtak belőle valamelyik minisztériun számára, jóóóó naagy milliókért
    ahogyan az mifelénk szokás...

    Egyébként meg a fogyasztást megszorozzuk a használati idővel meg az áram árával, akkor (ismétlem: 3 db számot kell összeszorozni!!!)
    kijön a fogyasztás ára.
    Ennyit a "vizsgálatok"-ról:-))))))))
  • halgatyó #3
    Itt valamit nem teljesen értek.
    A gyártók azt a terméket gyártják, amit a vásárló keres. (Legalábbis normális gyártó ezt teszi.)
    Akkor most mit akarnak a "környezetvédők"??
    1.) Handabandázni egy kicsit. Tudatni a világgal (1 milliomodik alkalommal is) hogy "vagyunk áámmm!!!"
    2.) Előírni a piacnak hogy mit preferáljon, vagy előírni a vásárlónak, hogy mit akarjon vásárolni. (meg hogy mit talkáljon a boltban és mit ne)
    Ilyesmit már Európa keleti felében is kipróbáltak, kb. 1990-re vált világossá, hogy nem működik.

    Félreértés eloszlatandó: én helyeslem, ha kevesebbet fogyaszt egy kütyü!
    A kérdés inkább az, hogy ezt milyen módszerekkel kell elérni.
    (Nomeg hogy eközben kik milyen politikai tőkét próbálnak kovácsolni olyasmiből, ami tőlük függetlenül is létező fejlesztési irány)

    Az 1. hozzászólónak nagyon igaza van! WATT értéknek hívják a fogyasztást, és rá van írva a készülék hátoldalán (vagy az alján) található cimkére.
  • Szefmester #2
    Videokártyafejlesztés is elmozdulhatna ebbe az irányba, vagy hamarosan új házméretek lesznek a szabványok mert a vga-k nem fognak elférni, és hangszigetelni kell nehogy azt gondolja az egyszeri ember hogy benne felejtettek egy porszívót..
    Engem komolyan nem zavarna ha a következő generációs kártyák nem lennének sokkal erősebbek, ellenben kevesebbet fogyasztanának, és kissebb hűtés is elég lenne nekik. A Fejlesztők meg ismét nekieshetnek ekkor az optimalizálásnak, mert nem lesz évente ekkora erősödés, max 2 évente..
    És nem, nem megyek vissza a kőkorszakba mert ezt gondolom.
    Persze nem csak a vga-k terén tehetnék meg ezt a fejlesztők.
  • T0nk #1
    Már nagyon régóta van egységes energia(elektromos)fogyasztási jelölés. Wattnak hívják. Már csak rá kell írni az eszközökre amit mérnek rajtuk.