Berta Sándor

Greenpeace: környezetvédelemben a Nokia áll az élen

A CES kiállításon mutatta be Zöld Elektronika összeállításának tizennegyedik kiadását a nemzetközi környezetvédelmi szervezet. Már alig van veszélyes anyag, viszont gyenge az újrahasznosíthatóság.

A mostani lista elején a Nokia, a Sony Ericsson és az Apple található, míg az utolsó csoportot a Dell, a Lenovo, az LG Electronics és a Samsung alkotja. A Greenpeace nem véletlenül választotta a CES-t az új jelentés bemutatójának helyszínéül, hiszen ezen a kiállításon a megjelenő gyártók igyekeznek minél jobban felhívni magukra a figyelmet. Ugyan a legtöbb óriáscég igyekszik magát zöld termékeket előállító gyártónak beállítani, a valóság közel sem ennyire szívderítő.

Az Apple, a Nokia és a Sony Ericsson azért emelkedik ki a mezőnyből, mert gyakorlatilag egyik termékük sem tartalmaz semmilyen veszélyes vegyianyagot. A Hewlett-Packard szintén hamarosan eléri ezt a szintet és éppen a napokban jelentett be egy PVC-, valamint brómtartalmú égésgátló/mentesítőktől (BFR) mentes asztali számítógépet és egy notebookot.


Iza Kruszewska, a Greenpeace szakértője szerint a listán szereplő vállalatok többsége korábban úgy nyilatkozott, hogy legkésőbb 2010 elejére száműzi ezt a két anyagot a termékeiből. Nos, ez csak közülük kevésnek sikerült. A Dell, a Lenovo, az LGE és a Samsung például csak 2011-re vagy még későbbre vállalta a két veszélyes anyag kivonását a gyártási folyamatokból.

"Ideje, hogy a mérgező vegyianyagok kivonásáról kevesebbet beszéljenek és ez ügyben többet tegyenek a vállalatok" - bírálta a piaci szereplőket Casey Harrell, a Greenpeace másik szakértője is. Kruszewska hozzátette, hogy a veszélyes anyagok száműzése jobban újra hasznosíthatóvá teszi a különböző termékeket és egyúttal javítja az újrahasznosított anyagok minőségét is. Emellett a magas energiahatékonyságú árucikkek csökkentik a széndioxid-kibocsátást.

A listát 7,3 ponttal a Nokia vezeti, a Sony Ericsson (6,9 pont), valamint a Toshiba és a Philips (egyaránt 5,3 pont) előtt. a középmezőnyt az egyaránt 5,1 pontot szerző Apple, Sony, Motorola, Samsung kvartettje vezeti, mögöttük található a Panasonic, a Hewlett-Packard, az Acer és a Sharp. A lista utolsó részén pedig a Dell, a Fujitsu, a Lenovo, a Microsoft és a Nintendo szerénykedik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • jaspercry #9
  gondolom te nagy környezetvédő vagy, és úgy élsz mint krisnások? nem?
 • jaspercry #8
  azóta semmit nem fejlődött!
 • Merces #7
  bakker védd a környezetet NE SZAPORODJ ORRBA SZÁJBA minden más amit a környezetvédelemröl hallasz propaganda,ostobaság hazugság,naivitás............
 • pixx #6
  "Már bocsánat,de megkérdezném ,hogy mit számít, hogy mi mennyit fogyaszt ,mi köze ennek a környezetszennyezéshez."
  Kb. annyi, hogy mennyi CO2 lökünk a levegőbe, hiszen az energiát elő kell állítani...számít mi mennyit eszik...
 • pixx #5
  Mikor megjelent a pc-sek nagyon csöndbe voltak, mert nem volt 3 magos proci, főleg nem powerIBM, csak a 2 magos kezdte meg az útját...
 • jaspercry #4
  Már bocsánat,de megkérdezném ,hogy mit számít, hogy mi mennyit fogyaszt ,mi köze ennek a környezetszennyezéshez.
  mert ugye a 40Watt-os laptopodba ,szaros aku van ,ami alapba kurvára környezetbarát mi?
  Xbox-od meg sokat zabál! a szar elavult grafikájával....
  amikor megjelent is szar volt....
 • zola2000 #3
  Az xbox360am csak 325wattot eszik, mindegy hogy a beutiful katamari vagy a resident evil 5 megy rajta, szerintem a krizis2 kozben sem fog tobbet enni.
 • levelhun #2
  Tenorista a legnagyobb környezetvédő a világon. A gépe csak 400 wattot eszik cikkek olvasása közben, míg mások 800 wattot fogyasztanak miközben egymást gyilkolásszák a crysisban.

  ui: Természetesen nem személyeskedés, csak ez így pont kijött.. valójában egyetértek a mondanivalóddal.

  ui2: az én laptopom 40 wattot zabál. de tény, hogyha kikapcsolnám a hardveres gyorsítást még kevesebbet kérne - de ennél jóval nagyobb mocsokságokat is elkövet az ember a környezete ellen.