Berta Sándor

15 éven belül 50 százalékkal nőhet az IT-eszközök fogyasztása

A számítógépek, a mobiltelefonok, a mikroprocesszorok és az információs hálózatok jelentős mértékben növelik az európai uniós áramfogyasztást - olvasható egy az Európai Bizottság megbízásából készített jelentésben.

Az ICT for Green című dokumentum készítői, Friedemann Mattern, Thorsten Staake és Markus Weiss rámutattak: ha nem változnak meg a jelenlegi folyamatok, úgy 15 éven belül 50 százalékkal emelkedhet az IT-technológiák miatti energiafelhasználás. A számítógépipar ugyanakkor azzal érvel, hogy a nagyobb mértékű árammegtakarításhoz még több IT-eszközre lenne szükség. "Az elmúlt évtizedben a háztartásokban található elektronikus berendezések száma megtízszereződött" - állította Henning Schulzrinne, a Columbia Egyetem Számítógépes és Elektronikai Intézetének vezetője. Eve Schooler, az Intel Labs munkatársa pedig az első alkalommal megrendezett passaui Energy-Efficient Computing and Networking konferencián közölte, hogy 2015-re már 15 milliárd elektronikus készülék lesz forgalomban.

Az IT-rendszerek áramfogyasztásáról és károsanyag-kibocsátásról számos tanulmány látott már napvilágot. Egyes statisztikák szerint az IT-eszközök annyi energiát használnak el, mint a teljes légi közlekedés, és ha ez igaz, akkor az ágazat már most a globális széndioxid-kibocsátás 2 százalékáért felelős. "Az internetes infrastruktúrák és a számítógépek az európai országokban csak a teljes energiafogyasztás egy, míg az áramfogyasztás öt százalékát használják fel" - jelentette ki Friedemann Mattern, a Zürichi Műszaki Főiskola Elosztott Rendszerek Kutatócsoportjának vezetője.

Vannak más érdekességek is. Kína széndioxid-kibocsátása gyakorlatilag megegyezik az Egyesült Államokéval. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy az ázsiai államban készül az elektronikai berendezések, számítógépek és mobiltelefonok zöme, illetve, hogy körülbelül hatszor annyian élnek ott, mint az USA-ban, akkor ez már nem is olyan rossz adat. Ráadásul van egy komoly különbség: még ha vannak is komoly problémák, Kínában már évek óta napirenden van a kérdés. Ugyan Európában is történtek lépések, az egyik ilyen az intelligens árammérők bevezetése, de ezek önmagukban nem elegendőek.

Hiába van technológiai fejlődés, az áramfogyasztás nem csökkent. Ennek oka abban keresendő, hogy ugyan megjelentek a hagyományos készülékeknél kevesebbet fogyasztó LCD-kijelzők, de tévéje mellett a legtöbb ember használ kiegészítőket (videomagnókat, DVD-lejátszókat, Set-Top-Boxokat, médialejátszókat stb.). A Cloud Computing technológia esetében hasonló a helyzet. Hiába terhelődnek le kevésbé a PC-k, feladataikat más számítógépek veszik át és végzik el, így az áramfogyasztás összességében nem csökken.

S hogy mi jelentheti a megoldást a szakemberek szerint? Elsősorban az, ha szemléletváltozás történik mind a felhasználóknál, mind pedig a cégeknél. Másrészt, ha olyan termékek és szolgáltatások jelennek meg, amelyek valóban energiatakarékosak. Ezek lehetnek háttérvilágítás nélküli kijelzők, de sokat segíthet a helyzeten a virtualizáció elterjedése is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #22
    Szerinted. Nálunknál okosabb és következetesebb emberk meg elég jól altámasztják, hogy nagyon nem ennyi %-ról van szó,
  • Molnibalage #21
    A világon összesen annyi napelemet nem gyárottak eddig, amivel fél Magyarország ellátható lenne. Nincsa a világon olyan ipar ami még ilyen utópisztikus esetben is elég napcellát termelne. Ilyen hülyeségekkel való nagyléptékű játszadozással le kellene számolni. Ez vicc.
  • Molnibalage #20
    Hol? Mert felénk biztos nem. Konkrétan megkérdezetm egy másik szolgáltatót 1,5 éve - szerntem ők voltak - és közölték, hogy itt még nincs hálózat ahol én vagyok és nem is lesz...
  • SchumiBacsi #19
    Micsoda?
    Amióta méricskélik a hőfokokat, azóta tudják biztosan hogy emelkedik...
    Az pedig hogy mindenféle technológiákkal meghatározzák, évmilliókig visszamenőleg az ne legyen már készpénz.
    Az emberiség sztem kb. ha 5%-ban befolyásol mindent az már sok.
    Globális fölmelegedés amit mi csinálunk egy nagy badarság, és hogy Izlandtól elmenjünk távolabb, gyakorlatilag az egész földön általánosan elmondható jelenség hogy az óceánokban több ezer fokos láva ömlik bele a vízbe, na az melegít még csak... ehhez képest a mi kis apró erőműveink, meg ketyeréink elhanyagolhatók. Az időjárás erősödő szélsőségességét ha előjönne, akkor semmimással nem magyarázom mint azzal hogy, 500éve elkezdődött egy több tízezer évig tartó folyamat, melyet mágneses pólusváltásnak hívnak.
  • waterman #18
    na majd ha nem lesz elég delej, akkor építünk ilyeneket: Laser Inertial Fusion Engine. jobb mint egy atomreaktor, mert mindent megeszik.
  • AgentKis #17
    Ezért vesz inkább plazmaTV-t hitelre...
  • AgentKis #16
    "Ha minden feluletet engergiatermelesre hasznalunk, a jelenlegi technikakkal akkor sem lenne eleg, mar most sem."

    Egy átlagos háztartás energiaigényét 8-10 m2 felülettel napenergiával fedezni lehetne. A beérkező energiamennyiség a mai technikával elég erre. Ami nem megoldott az a "gazdaságos" tárolás. Viszont 2x drágább energiaár mellett az is megoldható lesz.

    Ha minden házon lenne kollektor a használati melegvíz előállításához, és ezt csak a napos időszakban (tavasztól, őszig) használnák erre, akkor is sokkal nagyobb energia megtakarítást lehetne elérni, mint az összes számítástechnikai berendezés együttes fogyasztása. Egy ilyen pedig viszonylag olcsón megépíthető, 3-4 év alatt garantáltan megtérül. Erre kellene hitelt felvenni, mert ezt lehetne fizetni a megspórolt energiaköltségből. Csak macerás, meg a legtöbb ember lusta és le is szarja az egészet.
  • [HUN]FaTaL #15
    Kábelnet is van miklóson, csak r*hadt drága.
  • Molnibalage #14
    Hogyan jön ide Izland? Talán jó lenne rájönni, hogy a légköri folyamatok időállandója nem 1 perces. Az elmúlt 200 év esztelen szennyezése kezd riasztó hatásokat okozni.
  • Molnibalage #13
    Már elnézést, de nem vagy normális.
    1. Van gyors net, ha kell, fizess érte (bár annak is vannak korlátai, hiszen a központtól való távolság erősen belejátszhat)

    Nem, sok helyen nincs. Bp. egyik ledinamikusabban fejlődő agglomerációs városában élet, és tudok két szolgáltató között választani. Invitel vagy egy mikrós cég, akit 3 éve elhajtottam a búsba, mert nem szolgáltattak rendesen. Az Invitel meg 8Mbit/512k kapcsolatot ad. Ennyi. Ha nem tetszik, mehetek kapálni, mert mást nem tehetek...