Berta Sándor

Nem foglalkoznak a környezetvédelemmel a nagy IT-cégek

Nyilvánosságra hozta az úgynevezett Cool IT-cég rangsor második kiadását a Greenpeace. A nemzetközi szervezet a lista összeállításakor azt veszi figyelembe, hogy a világ nagy számítástechnikai, informatikai és távközlési vállalatai az elmúlt hónapokban mit tettek a környezetvédelemért.

Nos, az leszögezhető, hogy az óriáscégek nem tettek eleget és ez az első helyet megszerző IBM, a második Hewlett-Packard és a harmadik Fujitsu pontszámából is azonnal szembetűnik. A listán új szereplő a Google és a Panasonic, ám egyikük sem büszkélkedhet kiugró eredménnyel, sőt.

A Cool IT-cég rangsornál a Greenpeace a következő szempontokat veszi figyelembe: az adott cég mit tett a saját üvegházgáz-kibocsátásának csökkentésére; az általa készített IT-megoldások mennyire sokcélúak és gazdaságosak, felhasználhatók-e más ágazatokban is a káros anyag-kibocsátás csökkentéséhez; valamint mennyire vállalják a nyilvánosság előtt is az üvegházgáz-kibocsátásuk mérséklését, például milyen környezetvédelmi egyezményekhez csatlakoznak, milyen környezetvédelmi szabványokat alkalmaznak. Általánosságban elmondható, hogy az olyan multicégek, mint a Google, a Microsoft és az IBM eddig tétováztak és nem igazán tűzték a zászlójukra a káros anyag-kibocsátás csökkentésének kérdését.

"Annak ellenére, hogy IT-cégek közvetlenül profitálhatnának az ambíciózus klímavédelmi célok eléréséből, a legtöbbjükből hiányzik az az erő, hogy átvegyék ezen a területen a vezető szerepet" - mondta Claudia Sprinz, a Greenpeace fogyasztóvédelmi szóvivője. Kivételt jelent azonban a Sharp, amely egyetlen japán elektronikai vállalatként támogatja az új japán kormány ambíciózus káros anyag-csökkentési célkitűzéseit.

A Google, a Microsoft és az IBM - minden kijelentésük ellenére - ezzel szemben lobbiszervezeteket fizetnek és mindent elkövetnek azért, hogy a tervezett amerikai környezetvédelmi törvény zátonyra fusson. Ezzel a magatartásukkal viszont nem képviselik az IT-szektor érdekeit. "Amennyiben a legnagyobb IT-cégek átengedik a teret az olaj- és a széniparnak, akkor a jövő mind a globális klíma, mind pedig a új IT üzleti területek szempontjából meglehetősen szomorúan néz ki" - tette hozzá Sprinz.

A listán a lehetséges maximális 100-ból az IBM 43, a Hewlett-Packard 42, a Fujitsu 33, a negyedik pozíciót megszerző Google újoncként 32, a Cisco pedig 31 pontot kapott. Az Intel hatodikként 28, az őt követő Microsoft és a Dell 23-23, a Sun 22, a Toshiba 21, a Nokia 20, a Sharp pedig 18 ponttal szerénykedik. A listát a mindössze 10 pontig jutó Sony és a 8 pontot jegyző Panasonic zárja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #11
    A Grimbusz és az alulról szerveződött civil szervezetek között van néhány lényeges különbség. Leginkább az anyagi erőforrások és a sajtóbeli támogatottság az, ami hmmm.... mondjuk úgy hogy szemet szúr.
  • halgatyó #10
    A (le)fizetett tüntetők közé.
  • Eleskanyar #9
    ,,Sok-sok évvel ezelőtt volt itt Magyarországon egy Grimbuszos akciósorozat, többek között Paks ellen. Egy paksi hapsi beépült közéjük, aztán beszámolt a tapasztalatairól. Igen érdekes dolgok voltak. Például naponta (akkor) 30 dollárt fizettek a tüntetőknek."

    Hahha :D Sok hülye pletykát hall az ember, de ezzel győztél, látszik, hogy hírből sem ismered a Greenpeace-t, hogy ezzel téged megetetett valaki, ez kész... :)
    Ha tudnál valamit a szervezetről, akkor tisztában lennél vele, hogy minden kiszivárogtatás elkerülésére még a Gp irodában is csak az a kevés személy tud a készülő eseményről, aki abban tényleg érintett... Az hogy bárki külsős beüljön az aktivisták közé... már ne is haragudj, de te ezt álmodtad...
    Az aktivisták pénzt sosem kapnak, de te még a tényekkel sem vagy tisztában, nézd meg a régi híreket:
    Anno a paksi fellépésnél a rendőrség azonnal elvitte az aktivistákat, ezért beülni sem lett volna lehetősége az általad elképzelt személynek sehova, a tüntetés szó is elhibázott az adott esetben...
  • pixx #8
    Köszönjük Greenpeace, hogy kiszolgáljátok a cégeket, és az új zöld forrasztással, minden, amit az elmúlt 4 évben megjelent a piacon, az legkésőbb 5 év múlva tönkremegy, mert elenged a forrasztás stb.
    Most akkor az a kérdés, ha nem káros anyagokkal forrasztanak, és csak 10-15 évente kéne valamit cserélni, nem 4-5 évente, melyik jobban környezet szennyező, ha forrasztáson kívül minden ugyanaz...

    Amúgy az USA elutasította a Kyotoi egyezményt, így nem csoda, hogy nagyrészt amerikai érdekeltségű vállalatok vannak a listán, hiszen az USA-t a tőke irányítja...
  • Eleskanyar #7
    Az Apple konkrétan a Green Apple nevű Greenpeace kampány hatására lett zöldebb... A támogatótoborzás amiről írtok nagyon jó dolog, hiszen így szinte egyetlenként független szervezet lehet a cégektől és államoktól a Greenpeace. Abban, pedig hogy fizetést kap valaki azért, hogy egész nap az utcán dolgozik hőségben és fagyban is, szerintem semmi kivetnivaló sincs, és a Gp sosem mondta, hogy nincsenek alkalmazottai, ahogy más civilszervezetek 1%-os hirdetései sem ingyen repülnek fel a hirdetőtáblákra...
    Go Green!
  • Szemjuel #6
    azt hiszem leírtak mindent előttem!
    de még annyit: nekem van egy ismerősöm, aki alapvetően semmittevő (életművész) típus, és főmunkaidőben kiáll a győri Baross útra pár haverjával, és kérdezgetik a járókelőtől: "2 perc a grínpíszre?" (jah, hogy a grínpszíről beszélsz, nem is a környezetvédelemről? :O:O ;|) órabért kap, + ha beszervez 1-1 embert azért jutalékot! hopsz...
  • halgatyó #5
    A Grimbusz elmehet a büdös jó francba!
    Azt persze "elfelejtették" megmagyarázni az embereknek, hogy miért is kellene az IT cégeknek az ő szájízük szerint tevékenykedniük?
    Nyilván ezek a cégek a piac igényei szerint cselekszenek. Az meg csak a Grimbusz vágyálma (meg a mögötte álló arctalan és névtelen támogatóké) hogy a vásárlók majd oda is figyelnek az ilyen agyatlan Grimbuszos listákra!

    Az IT szektor már ma is leírhatatlan mértékű környezetmegóvásra képes! Csak plitikai döntés kellene PÉLDÁUL a közelkedési szükséglet egy részét kiváltani képes IT alkalmazások támogatására!
    De ezek a politikai döntések nem születnek meg. (Persze, mert ha kevesebb lenne a közlekedő, akkor nem lehetne annyi díjakat bezsbelni fizetőparkolásra meg autópályadíjakra meg 4esmetróra, nem lehetne annyit halászni a zavarosban meg feltúrni a városokat...)
    De persze a Grimbusz -- mint mindig -- most sem az okokat keresi, hanem a TÜNETEK ellen ágál teli pofával.

    Sok-sok évvel ezelőtt volt itt Magyarországon egy Grimbuszos akciósorozat, többek között Paks ellen. Egy paksi hapsi beépült közéjük, aztán beszámolt a tapasztalatairól. Igen érdekes dolgok voltak. Például naponta (akkor) 30 dollárt fizettek a tüntetőknek.

    Abban, hogy az emberiség most egy enyhén pusztulás-szagú energiaválság előtt áll, a Grimbusznak is tevékeny szerepe volt.
  • Szefmester #4
    az hogy sötétzöldek.. mindíg csak azt nézik hogy a változás MOST mit okozna a környezetnek, és nem arra hogy hosszabb távon akár generációkon át... Vízerőmű ellen tiltakoznak mert árva madárkák pusztulnak el, és kivágnak 3 fát, és 2 bokrot.. igaz hogy 10-20 év múlva minden helyreáll.. de őket az nem érdekli hogy tisztább energia lenne..
  • roliika #3
    Grinpizzel mijjabajotok konkrétan?
  • Szemjuel #2
    a grínpízs az sétálóutcákban álldogáló emberei kifizetése helyett költhetne inkább a tényleges környezetvédelemre!
    gennyes egy szervezet az biztos!