Gyurkity Péter

A táblákért folyik majd az operációs rendszerek új csatája

Az asztali és mobil számítógépes vonalon már hozzászokhattunk ahhoz, hogy a Windows egyeduralmának kikezdését jövendölik, ezen jóslatok pedig sorra megdőlnek, illetve érvényüket vesztik (lásd múlt heti cikkünket). A piacot elemző szakértők most azonban arra számítanak, hogy az operációs rendszerek következő csatája már a tábla PC-k feletti uralom megszerzéséért zajlik majd, az összecsapás pedig már elkezdődött.

Itthon valószínűleg ezen csata végét láthatjuk majd, mire az új készülékek elterjednek. Az In-Stat piackutató cég elemzésében elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a tábla PC-k szegmensében kibontakozó versenyfutásban mely csatározás lesz a legnagyobb jelentőségű, azok közül melyeket kell részletesebben is megvizsgálniuk. Itt több variáció közül választhattak, hiszen nyilván nem kizárólag a szoftverfejlesztő cégek rivalizálnak egymással, de a hardveres komponenseket leszállító, illetve azokat fejlesztő vállalatok is nagy profitot remélnek a most kibontakozóban lévő területtől, természetesen vetélytársaik rovására.


ASUS Eee Pad - Windows, 10 collos képernyő

A központi processzoroknál az Intel, az AMD, valamint a beágyazott, hordozható megoldásoknál hagyományosan nagyobb súllyal latba eső ARM indul a harcba, mindannyian saját megoldásaikkal. Az ezen komponensekre támaszkodó gyártó partnerek egymás ellen vetélkednek, miközben az operációs rendszerek terén a Microsoft, a Google, valamint az Intel - Nokia szövetség kapott rajtszámot (nem feledkezve el az Apple fejlesztéséről, amely külön szót érdemel). Az In-Stat úgy ítélte meg, hogy ezen csaták közül az operációs rendszerek versenye a legfontosabb, legalábbis ami a piac további alakulását, jövőjét illeti.


MSI WindPad U100 - Intel Atom, Windows, 10 collos képernyő (1024 x 600)

Itt rögtön meg is említjük az Apple-t, amely az immár több mint kétmillió példányban gazdára talált iPad révén jó eséllyel alakíthat ki a hordozható zenelejátszók (lásd iPod) terén elért dominanciához hasonló előkelő pozíciót. Kétségtelen, hogy megoldásukkal már az induláskor nagyobb tábor érdeklődését tudják felkelteni, a rivális gyártók azonban már résen vannak, lépéseikkel pedig igyekeznek az iPad egyeduralma felé vezető utat megnehezíteni, elkerülni. Az operációs rendszerek terén mindez azt jelenti, hogy egyre több megoldás várható majd a Windows, a Google Android és a várhatóan idén megjelenő Google Chrome, valamint az Intel és a Nokia által fejlesztett MeeGo platform alatt.

Az Androidot az eddig megjelent, valamint a most készülőben lévő okostelefonok révén már viszonylag jól ismerjük, a Google által évekkel ezelőtt felvásárolt szoftver kiforrott, meglehetősen széles tábor igényeit kielégítő megoldássá vált. Bár a Microsoft a maga részéről uralná a tábla PC-k szegmensét, itt jelenleg a Google és az Apple sokkal jobb helyzetben van, a Windows mobil vonala pedig gyengélkedik (ezen hivatott változtatni a Windows Phone 7). Ami a Chrome OS-t illeti, azt még a Microsoft vezetése sem érti, hogy miért van szüksége a Google-nak két eltérő platformra. A webes alapokra épülő rendszerről lassan azért szivárognak bizonyos információk, legutóbb például arról olvashattunk, hogy távoli elérés is elérhető lesz, így a más számítógépeken futó alkalmazások futtatása sem jelent majd problémát.


Huawei S7 - Android operációs rendszer, 7 collos képernyő (800 x 480)

A MeeGo esetében nyilván fontos szerephez jutnak az új Atom processzorok, az Intel részéről nagy butaság lenne nem alkalmazni saját, a mobil szegmensben meglehetősen jól teljesítő fejlesztéseiket. A Linux alapokra épülő operációs rendszer a táblák mellett okostelefonokon, valamint televíziókon is megjelenhet majd, a két szövetséges pedig - a riválisokhoz hasonlóan - szeretné jobban összefogni ezen területeket, hogy könnyebb legyen az átjárás mind a fejlesztők, mind pedig a felhasználók számára.


Redvale - MeeGo oprendszer, 1.5GHz-es Intel Moorestown chip, 10 collos kijelző

Nem véletlen, hogy a gyártók, illetve maga az In-Stat is ekkora jelentőséget tulajdonít a tábláknak, az előrejelzések szerint ugyanis idén, valamint a következő év során várhatóan ezek a készülékek, valamint a 3DTV-megoldások számíthatnak majd a legnagyobb érdeklődésre. A tábla PC-k valamint az internetelérést támogató mobil eszközök (Mobile Internet Devices, röviden MID) több mint kétszeres forgalmat bonyolítanak majd le, ezt pedig 2012-ben és 2013-ban is megismételhetik. Ez nyilván igencsak kellemes bevételi forrást jelenthet a jó helyzetben lévő gyártóknak és szoftverfejlesztőknek.


LG GW990 - MeeGo operációs rendszerrel

Az elemzők számára itt az egyik legfontosabb kérdés, hogy mely platformok tudnak majd igazán megkapaszkodni. Ők elsősorban arra kíváncsiak, hogy vajon a szegmensben kedvező pozíciót tudnak-e majd kialakítani a nyílt forráskódú, illetve a nyílt forráskódhoz a körülményekhez képest lehető legközelebb álló fejlesztések, vagy ez a piac is a kereskedelmi szoftverek szinte kizárólagos egyeduralmához vezet, amire már több alkalommal volt példa más területeken. Erre a kérdésre jelenleg még nem tudnak választ találni, mindössze az jósolható, hogy nagy - és talán szoros - verseny alakulhat ki a területen. Ebben a versenyfutásban pedig kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a készülékeken elérhető streaming szolgáltatásoknak és egyéb tartalmaknak, amelyeknek a siker érdekében könnyű és egyszerű módon kell megjelenniük a vásárlók számára.

Ez utóbbi biztosítása a szoftverfejlesztők, valamint maguk az OEM-gyártók feladata, számukra tehát nem csak a megfelelő platform kiválasztása, hanem az azon elérhető szolgáltatások saját szájízük szerinti kialakítása és támogatása is nagyon fontos körülmény lehet, amelyet a vásárlók értékelnek majd saját választásukkal. Reméljük, hogy itthon szintén nem lesz hiány ezen online/webes szolgáltatásokból, hiszen ezek nélkül egy fontos elem esne ki körből, az e-olvasók helyzete pedig kitűnő példa arra, hogy ez milyen lemaradást eredményezhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fergusonpapa #12
    eről a meegoo-ról még nem hallotam.
  • Sir Ny #11
    Nem is rossz ötlet. Szabadalmaztatnod kéne szerintem
  • vjanika #10
    Abszolút egyetértek, és én is az Android vs. MeeGoo "csatájára" leszek kíváncsi.
  • gemihu #9
    Az se lenne rossz,ha valaki két táblagépet vesz,azt összekapcsolva is tudná használni végulis az egyik monitárrá a másik bevitelli felületté alakulna,amin bill is megjeleníthető lenne akár.Természetesen, hogy ennek a módnak + haszna is legyen a két gép erőforrásai összeadódnának.

  • Exen #8
    Én ennél picit összetettebben gondolkodom. Mint ahogy most is van desktop PC, netbook és notebook, a táblák sem tudnak majd egyértelműen nyerni a hordozható gépek piacán.

    Az, hogy mit is vásárolunk jó esetben attól függ, hogy mire is akarjuk használni. Egyelőre egy tablet böngészésre, olvasásra, filmnézésre és pár egyéb feladatra jó, ahogy JTBM is mondta, bár én kiegészíteném annyival, hogy jegyzetelésre is kiválóan alkalmas lehet, valamint remote desktop üzemmódban sok egyéb másra is. (az csak az én kis jövőképem, hogy van egy nagytelejítményű gép otthon, meg pár tábla PC és minden működik ahogy kell).

    Hogy a tabletek mennyire tudják majd kiváltani a netbook notebook párost (és akkor még hozzáteszem a convertable, azaz rendes netbook/notebook csak épp érintőkijelzős, amit le is lehet venni -- és a sima tablet amihez külön van esetleg egy billentyűzet), mivel nagyobb teljesítmény esetén egyértelműen kell a notebook, de egy netbook esetében már elgondkodtató lesz nagyon. Még egy notebook estében is érdemes megfontolni, ha van külön egy desktop PC otthon, vagy nem kell különösebben számításigényes feladatokra.

    Szóval a helyzet azért elég árnyékolt, és a hw-k fejlődése azért sokat fog nyomni a latba.

    Az iPad-ról annyit, hogy talán majd a 4. generáció már használható lesz, nagyon "hájpolt", nagoyn menő, igaz, van is amiben kimagaslóan jó, de hiányzik belőle egy pár annyira filléres és alap funkció ami már-már szégyen, azaz egy nagyon jó üzletpolitika része.

    Szerintem is az Android - Meego páros lesz a nyerő, hiszen nyílforráskódúak, és nagyon jók, sajnos a Windows úgy látszik egyelőre képtelen levetkőzni robosztus és helyenként nagyon régi elgondolású felépítését, ami dektopon még előnyös, de egy tablet esetében már nem. Az iOS pedig egy külön saját felhasználói táború oprendszer, de szeritem akkor is Andorid és Meego, főleg az utóbbi (mondom ezt a Maemora és az első videókra alapozva).

    ui.: végre egy aktuális, és viszonylag egész jó (nah nem tökéletes) cikk itt az SG.hu-n
  • gemihu #7
    Szerintem a notebookoknak vége lesz,ha az ár kellően alacsony lesz a táblagépeknél. Szerintem hosszú távon az androidosak fognak a leginkább elterjedni. Hihetlen mértékbe nyomatja a google. A nyílt szabványokba fektetett idő és energia most fog megtérülni, hiszen a fejlesztők tömege lesz képes alkalmazásokat írni.

  • hdo #6
    Ott a pont. Desktop PC-n Linuxot látni se akarok, de hordozható gépeken tökéletes megoldás!

    Nekem netbookon is gyönyörűen bevált! (Amelyik Windows vérfanboy bele akar kötni, azzal kezdje hogy tud-e notepadban írni egy 3 soros batch fájlt ami minden loginkor végrehajtódik, azt ellenőrzi hogy be van-e dugva a táp, és van-e aktív internet kapcsolat, és ezután indít csak el bizonyos programokat.)
  • JTBM #5
    A tábla PC-t a következő feladatokra fogják használni:

    - Böngészés
    - Ebook
    - Film nézés
    - Egyszerű játékok
    - Egyéb, pl. napló, ébresztő, stb.

    Ebből a nehezebb a böngészés és a film nézés. Ezeket már a legtöbb HW támogatja, a SW oldal szintén.

    Emiatt a legolcsóbb SW fog nyerni, amiben minden benne van alapból, nem kell hozzá installálgatni semmit.

    Valószínűleg ez egy Linux alapú megoldás lesz.

    A HW az ár és fogyasztás terén fog versenyezni, mert a teljesítmény, amire szükség van, eléggé adott.
  • Andr0 #4
    az iPad majd jó lesz ha kijön a 2G:D
  • farxis #3
    az ipad os a legjobb bárki bármit mond! nekem van én már csak tudom!!!!!!!!!!!!!!!!