Berta Sándor

Új Intel Atomok kerülhetnek a tábla PC-kbe

A tajpeji Computex kiállításon mutatta be az Intel új Atom processzorokkal kapcsolatos ütemtervét Dadi Perlmutter, a vállalat alelnöke.

A bejelentéssel egy időben elérhetővé vált a processzorgyártó két új Atom CPU-ja, amelyek netbookokba építhetők be és amelyek támogatják a DDR3-as memóriák használatát. Emellett ismertté vált az is, hogy a jövő év elején az Intel egy új, kifejezetten tábla PC-kbe szánt processzorplatformot is megjelentet. Perlmutter megerősítette, hogy az új platform az Oak Trail lesz, amelyről már idén februárban kiszivárogtak az első információk.


Dadi Perlmutter kezében egy kétmagos Atommal szerelt netbookkal

Az Oak Trail-sorozatba tartozó CPU-k maximum fele annyit, vagyis körülbelül 2,5 Wattot fognak fogyasztani, mint egy Atom N450. Ez azonban még mindig soknak számít, mivel egy átlagos ARM SoC-chip körülbelül 1 Watt-tal is megelégszik. Az Oak Trail másik újdonsága az lesz, hogy tartalmazza majd a Moorestownból kivett különböző funkciókat, így például az ACPI-t, támogatni fogja a hardveres Full HD videólejátszást és a Meego, a Windows 7, valamint az Android és a Chrome OS operációs rendszereket.

Dadi Perlmutter elmondta, hogy az elmúlt 2 esztendőben világszerte 50 millió Atom processzort tartalmazó miniatűr számítógépet adtak el. Mivel azonban ezek a platformok túl drágák, hiszen csak a DDR2-es memóriák használatát támogatják, ezért a társság kénytelen volt váltani. Ekkor került képbe a DDR3-as memóriák alkalmazása, amelyek napjainkra világszerte elterjedtek és olcsók.


A most bejelentett két új modell, az 1,66 GHz órajelű Atom N455 és az 1,83 GHz órajelű Atom N475 már kizárólag a DDR3-as memóriákat támogatja. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a két processzor másban nem különbözik a Pine Trail-platformhoz tartozó Atom N450-től és a Atom N470-től. A változtatás jótékony hatással lehet majd a netbookok fogyasztására is, hiszen míg egy DDR2-es modul 1,8 Voltra van szüksége, addig egy DDR3-as modul megelégszik 1,5 Volttal is. Ennek köszönhetően nőhet a netbookok üzemideje. A két új CPU már elérhető a gyártók számára, így az első készülékek június végén a boltok polcaira kerülhetnek.


Emellett Perlmutter bejelentette az 1,66 GHz órajelű egymagos Atom D425-öt és a hasonló órajelen működő kétmagos Atom D525-öt is, amelyek szintén a DDR3-as memóriákat támogatják, de amelyeket kifejezetten a nettopok és más olcsóbb számítógépek számára fejlesztettek ki. E két modell maximális fogyasztása 10, illetve 13 Watt. Az Intel nem elégedett meg a sajtótájékoztatóval, hanem feltöltött a YouTube-ra egy felvételt, amelyben Naga Gurumoorthy vázolja fel az Atom processzorok jövőjét és kitér a közelgő modellekre is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hdo #6
    Megnézném mikor érik utol az effektíve 4 magos (2 mag + HT), 1,66 GHz-es processzorokat a telefonok!
  • pixx #5
    Intelnek az volt, vagy még most is talán az, hogy a telefonokba rakják az atomot...de egyenlőre még nagy a fogyasztása...
  • sedward #4
    Hagyjuk már ezt a vacak atomot, megragadtunk ezen a szinten. Ilyen fejlesztéseket, hogy 0.06GHz órajel emelés. Lassan az androidos telefonok utolérik sebességben, egy telefonon lassan már úgy lehet böngészni mint egy netbookon, csak lenne kicsit nagyobb képernyő és beépített billentyűzet.
  • sanyicks #3
    talán kicsit körül kéne nézni, nem csak 1 éves árakat. BTW már én is 11k-ért vettem 4gb ddr2-t :) most már annál csak drágább, a ddr3 lassan olcsóbb lesz.
  • DeviloftheHell #2
    ez de jó vicc olcso a ddr3? :D mikor megláttam mennyiért adják a modulokat majdnem kiestem a székböl ddr2 es geil memoriákat 30 ezerért vettem boltbol 8 gigányit ugyanennyi ddr3 bol majd egy 100 as hol az olcsoság? :D
  • AgentKis #1
    Eljön még a passzívhűtésű irodai gépek kora!