Gyurkity Péter

Windows Vista - ígéret, nem bizonyíték

Erre a megállapításra juthatunk, ha közelebbről is szemügyre vesszük a Microsoft legújabb asztali operációs rendszerét, amely a 2001-ben debütált Windows XP-t hivatott leváltani. A Vista nagy, szép és nem túl gyors - mintha visszarepültünk volna az időben öt évet, a jövevény még egy darabig biztosan nem kedvező gépigényéről lesz híres. Redmondban mindenesetre úgy gondolják, hogy ez a helyes irány, bár az is könnyen előfordulhat, hogy az utolsó Windows megjelenését üdvözölhetjük. Lássuk, miben jó, és miben kevésbé jó az XP-utód.

Az első szembetűnő változás a telepítőlemeznél válik nyilvánvalóvá. A jó öreg CD-t itt is a DVD váltotta le, lépést tartva a megnövekedett méretekkel, valamint a Microsoft radikális lépésével. A Vista esetében ugyanis az összes asztali verziót egyazon lemezre másolják fel, a vásárló mindössze a beszerzett aktiváló kulccsal jelzi, hogy melyik változat használatára jogosult, így elméletileg mindenki ugyanazt a lemezt szerezheti be az üzletekből. Van bőven miből válogatni, hiszen - az Európai Bizottság döntése alapján kialakított két speciális verziót nem számítva - összesen hat különböző változatból választhatunk. A legnépszerűbb nyilván az Ultimate és a Home Premium lesz, az árakban azonban jelentős különbségek mutatkoznak, így nem árt meggondolni, melyikre van valójában szükségünk.


Egy hétemeletes manhatteni épület óriásplakátja előtt tornászok ünneplik a Vista világpremierjét

A méret mellett a gépigény megnövekedése is szembetűnő: a hivatalos ismertetőben 500 MB memóriát, legalább 800 MHz-es processzort, valamint legalább 40 GB-os merevlemezt említenek, amelyből minimum 15 GB szabad helyre van szükség. A kényelmes használathoz ennél jóval több kell, memóriából legalább 1 GB ajánlott, nem árt egy 2 GHz-es erősebb processzor, és középkategóriás videókártya a játékok problémamentes futtatásához. Maga az operációs rendszer 7 GB-ot foglal a merevlemezen, elinduláskor nagyjából 450 MB-ot eszik meg a memóriából, ami sokakat érzékenyen érinthet.

A jelenleg legelterjedtebb XP-hez képest alaposan megváltozott a kinézet, elsősorban az Aero motornak köszönhetően, amely immár a grafikus kártyák 3D-s funkcióit is kihasználja a megjelenítéskor. Az aktiváláshoz kötött megoldáshoz teljesítménymérő alkalmazás párosul, amely számítógépünk osztályozását, besorolását hivatott elvégezni, ezzel is jelezve a felhasználónak, hogy mit várhat el az adott konfigurációtól (és talán egy kis verseny elindítása is a cél, hogy minél többen szerelkezzenek fel erősebb hardverrel).

A Vista számos új eszközzel és szolgáltatással bővült ki. Természetesen jóval több hardverelemet ismer fel elődjénél, és a meglévő kiegészítőket egyéb célokra is felhasználhatja. Példaként említhető a ReadyBoost és a SuperFetch névre keresztelt megoldás, amelyek a rendszer sebességén javítanak. Előbbi a megfelelő szabad kapacitással rendelkező pendrive-ra tölti a gyakran használt kódrészleteket, utóbbi pedig a saját statisztika alapján még a használat előtt betölti a memóriába a gyakran használt elemeket. A ReadyDrive a flashmemória és a merevlemez kombinálását végzi el szoftveres úton, megelőzve a merevlemezgyártókat, a kibővült DVD-támogatás révén pedig kiírhatjuk saját anyagainkat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A védelemről az Internet Explorer 7 egyes funkcióinak (ActiveX vezérlők) letiltásával, a beépített phishing-szűrővel, valamint az operációs rendszer részeként érkező kémszoftver-ellenes megoldással igyekeztek gondoskodni. A Defender névre keresztelt szoftver alapértelmezetten is folyamatosan fut, bár már hallani az első kritikákat ezzel kapcsolatban. A tűzfal is kibővült, ám a programszintű védelemhez ajánlott külső alkalmazást telepíteni. Az energiagazdálkodás a fejlesztők szerint javult, azonban a megnövekedett gépigény miatt előfordulhat, hogy ebből nem sokat észlelnek majd a laptopok tulajdonosai. Az UAC-technológia a Linuxhoz hasonlóan jóváhagyást kér a fontosabb beállítások módosításához, a megvalósítás azonban kezdetleges, és könnyen lehet, hogy a legtöbben rögtön kikapcsolják majd az egy idő után inkább idegesítő funkciót.

Az új zászlóshajó előnyeként említhetjük a kibővült támogatást, a telepítés és a rendszerindítás gyorsulását, a különböző gyorsító funkciókat, a megújult keresőt, médialejátszót, és számos egyéb kisebb-nagyobb újítást és változtatást. Az embernek mégis olyan érzése támad, hogy ezek nagy része tulajdonképpen nem nevezhető újításnak, mindössze arról van szó, hogy a legtöbb megoldás immár a rendszer részeként érkezik, nem beszélve arról, hogy mindez még több helyet és memóriát igényel. A hátrányoknál pontosan ezt említhetjük az első helyen, hiszen - bármilyen meglepő - még a szerencsésebb országok felhasználói között sem számít alapfelszerelésnek a 2 GB memória, márpedig ez nagyon is ajánlott, főleg játékokhoz. Hiányoznak a fontosabb meghajtószoftverek az Nvidia, az ATI és számos más gyártó részéről, igaz a megjelenés csak január 30-án esedékes, így emiatt nem marasztalhatjuk el a cégeket. Az állítólag megnövelt biztonságról inkább elítélő vélemények látnak napvilágot, amit alátámaszt az első kártevők gyors megjelenése, az IE7 nyilvánvaló sebezhetősége, illetve a Defender megkérdőjelezhető sikere.

A kompatibilitás szintén kényes pont. Ez elsőként a biztonsági szoftverek kapcsán okozott problémákat, a külső fejlesztők gyorsan összeakasztották a bajszukat Redmonddal, és a szükséges dokumentáció átadását követelték. Ez végül megtörtént, így elhárult a legnagyobb akadály, több cég azonban még adós az alkalmazások új verziójával. A játékok és felhasználói szoftverek egy részénél azonban szintén problémákba ütközhetünk, nyilvánvalóan egy kis időre van még szükség ezek kiszűréséhez.


Az aktiválás, a kalózpéldányok kiszűrése az eddigi tapasztalatok alapján kivételesen jól sikerült. Eddig még nem jelent meg korlátlan ideig használható illegális változat, a korai félmegoldásokat pedig gyors frissítésekkel sikerült megszűrni. A legtöbben maradnak a kulcs hiányában 30 napig engedélyezett használatnál, egyesek ezt a 30 napot igyekeznek újra és újra elindítani, míg az automatikus frissítést kikapcsolók maradnak a 2007 nyaráig érvényes RC1-RTM hibrideknél. Kérdés, hogy fenntartható-e a jelenlegi állapot, vagyis sikerül-e a szoftvercégnek végleg megakadályoznia a korlátozásoktól feloldott illegális példányok megjelenését.

Érdekes megvilágításba helyezi a Vista kérdését a Vlite elnevezésű programocska, amellyel az Nlite-hoz hasonlóan az eredeti telepítőt tudjuk megkurtítani. A jelenlegi korai verzióval is 3,5 GB-ra csökkenthető a telepítés mérete, 300 MB alá szoríthatjuk az igényelt memóriát, kihajigálhatjuk a felesleges szolgáltatásokat, meggyorsítva ezzel a rendszer működését. Márpedig feleslegből akad bőven: egyedül az integrált nyomtatómeghajtók 800 MB-ot tesznek ki, a távol-keleti nyelvek támogatása jóval több mint 1 GB, a különböző automatikusan elinduló programok - sebességmérés, Defender, indexelés, stb. - pedig több száz megabájtot. Egy ilyen lecsupaszított Vista már igencsak vonzó lehet azoknak, akik nem tartanak igényt a kiegészítőkkel telezsúfolt eredetire.


További kérdéseket vet fel a már korábban megfogalmazott stratégia, miszerint a Vista lehet az utolsó Windows. Bár halhattunk mendemondákat a Vienna kódnéven készülő utódról, előfordulhat, hogy a hangsúly a rendszeres és nagyobb terjedelmű moduláris frissítésekre helyeződik át, vagyis a különálló verziók helyett a már meglévőket frissítenénk. Ez a megoldás a szervízcsomagok renderéhez hasonlít, ám itt ennél jóval többről van szó, a hagyományos fejlesztés és megjelenés helyett több lépésben hagynánk magunk mögött az elavuló megoldásokat, fokozatosan lecserélve a szoftver legtöbb részét.

Egyelőre nehéz őszintén ajánlani a beszerzést, hiszen a Vista nem sok valódi újdonságot kínál. A legtöbb funkció az XP-hez is beszerezhető és a külső szoftverek telepítésével együtt is egyszerűbb, gyorsabb rendszert kapunk. A váltás igazán csak 8-10 hónap múlva lesz egyre inkább kényszerítő erejű, ahogy a fejlesztő cégek beszüntetik majd az XP támogatását, vagy egyszerűen "elfeledkeznek" majd a külön verziók elkészítéséről. Addig pedig bőven van még idő, és remélhetőleg ez alatt a most még bántó gyermekbetegségeket is leküzdi a Vista, hogy valóban vonzó ajánlat és ne csak kényszerű csere legyen az átlagfelhasználó számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mateo130 #153
    Hát nem sok tapasztalatom van, de annak adok inkább igazat, aki azt az elvet hirdeti, hogy az átlag felhasználót ugyse érdekli semmilyen beépített "advenced" cucc. És ahogy hallom, olvasom, nézem nem igazán nyújt sokkal többet. Csicsás, külsőre tökéletes... Azt meg hogy milyen lesz a gyakorlatban azt majd az idő eldönti!
    Mondjuk annnyit még hozzátennék, hogy a XP nél is már rengetegen úgy használták a rendszert, hogy szarrá butították a wint, hoyg több mem maradjon mondjuk a játékoknak amit sokszor használnak. Így ezen userek nemhiszem, hogy felteszik az új software-t, maximum néhány éven belül. Minek is tennék fel ha csak nagyobb az erőforrásigény?! Nem mindenkit az izgat, hogy hú de g..i jó a kinézete!!! Főleg ha több erőt von el.... mint ammenyit javul a kinézetében
    peace
  • Neerpelt #152
    Így tovább! Mondtam már hogy a Mónika-show nézése helyett a Microsoft-os hírek fórumát olvasgatom?
    Hajrá! Ha színvonal süllyedni fog, hű rajongótok maradok! :P
  • turul16 #151
    Nincs win a gépeimen.

    Több millió kódsort én sem nézek át, de gépem tevékenységét figyelem :)
    Csakhogy egy-egy kódsort itt, akkár több ezren is ellenőriznek, míg MS esetében max. 3-an.
    A dologhoz hozzátartozik, hogy az XP -be 5 éven keresztűl, főleg a kezdetekkor bekerűlt hibákat javítgatták. Míg Linuxnál az új képességek implementáláskor az előző hetit, és még így is kevesebb biztonsági kockázatot jelntő kód került közkézre.(Értsd: Virus/Spyware/Root kit/Exploit/Trojan/Worm/.. stb)
    XP -be úgy találtak ennyi hibát, hogy még a forráskódját sem ismerik.

    A másik dolog, ha nem teszt verziókójú komponensek teszel fel linuxban, akkor töredékére csökken azoknak a fenyegetéseknek a száma ami téged érinthet.
    mgj: IE sebbezhető (ami éppen tízszer annyi, mint a Firefox esetében mért)

    A biztonság hibák felfedezése után, Linux esetében általában napokat kell várni, míg MS esetében gyakori hónapos unfixed ismert biztonsági rés. (Napok alatt nem tud elterjedni egy kórokozó, és kevesen tudnak gonosz dolgokat művelni, ha frissítesz a javításakor, az MS -nek csak pár ezer programozója van, nincs mindenre idejük (3000 korokozó/hónap tűnik fel MS-éket fenyegetve))

    Linux esetében, minden biztonsági kockázatot jelentő hibát bevallanak, míg MS. esetében ez közel sem biztos.

    És senki se olyan hülye, hogy backdoort tegyen a main-rendszer forráskódjába.
    - 99.99% hogy beküldéskor kiszurják.
    - 100% hogy kiszurják.
    Hamar cikk lenne belőle, és a karirjét egy jó darabig pihentethetné, főleg ha Linux forráskódba szeretne piszkálni.

    (Elnézést a Linux szó helytelen használatáért)
  • TH448 #150
    Jó, hát igen, a linux az kicsit más tészta. :D De lényegében ott sem nézed át sem a full kernelt, sem mást teljesen fordításkor. :)
    De kicsit elterelve a témát az OSS-ekről, nem tudom, van e win a gépeden. Mert ha van, akkor már igaz, amit írtam, hogy eddig se láttál nagyon bele.
    Egyébként igaz, fogsz két gépet, átereszted a másikon az adatforgalmat, és elemzed. Nem rossz ötlet, csak kicsit erőforrás igényes. :D:D
  • turul16 #149
    Ha titkosítva küldök valamit azt az én kulcsommal titkosítom, egy köztes gép segítségével meg tudom nézni mit küldtem (saját gépemen is, de biztos -ami biztos), és kulcsaim ismeretében (mivel ismerem), ellenőrizni tudom mi ment ki.

    Itt én ellenőrzöm a rendszert, és nem a farok csóválja a kutyát.
  • turul16 #148
    Képzeld tudom :) Még Programózónak is becézem magam. Meg embedded linuxal is fogalakozom.

    Azért mert az oprendszeremben, csak a zárt kódú nvidia driver van amit nem forrásbol tettem fel, de ez is változik majd, év végére lesz open source nyílt nvidia driver.

    Azért mert a tracereim, az nvidia drivert is meg tudják figyelni.
  • TH448 #147
    Bocs, de te tudod, hogy hogy működik pontosan az oprendszered? Márcsak miért vagy benne ennyire biztos, hogy nincs benne már most olyan kódrészlet, ami titkosítva adatokat küld rólad? Ez eddig se volt átlátható, és elég kicsi a valószínűsége, hogy pont most kezdik el a full controllt. De mindenesetre sem több, sem kevesebb rálátásod nincs az eddigiekhez képest...
  • turul16 #146
    Részlet kérdés :)
    Majd kevesebbet mondok igazat, hogy biztonságba legyek :)
  • turul16 #145
    Szerinted én, bármilyen kódrészletet futatnék a rendszeremen amiről ennyire nem tudhatom mit csinál?

    Az asztali lejátszómon minden további nélkül, a játék gépemen is, de Desktop PC -men soha.
  • Mike at home #144
    ha az MS-t nem is érdekli mit csinálsz, a kormányokat igen