Berta Sándor

SWIFT-adatátadások - indulhatnak az egyeztetések

Az európai uniós külügyminiszterek tanácsa azt fogja javasolni az Európai Bizottságnak, hogy kezdjen új tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a SWIFT-adatok kiadásáról.

A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) illetékesei ugyanakkor siettek leszögezni, hogy az európai Single Euro Payments Area (SEPA) rendszer fájljaihoz az USA-nak továbbra sem lesz hozzáférése. Ennek ellenére a szervezet a jelenlegi törvényes keretek között minden információt kész megosztani az amerikai hatóságokkal, amennyiben azokat tőle kikérik.

A hivatalosan tavaly januárban indított SEPA célja egyébként, hogy az Európai Unión belül olcsóbbá és gyorsabbá tegyék a pénzügyi tranzakciókat, valamint, hogy a jövőben az EU-n belüli átutalásokat úgy kezeljék, mint ha azok egy országon belüli tranzakciók lennének. A SEPA tagja jelenleg a 27 uniós tagállamon kívül Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is. A SEPA adatforgalmát a SWIFT bonyolítja egy külön SWIFTNet FileAct nevű rendszer segítségével. Nem véletlenül merült fel annak a lehetősége, hogy az Egyesült Államok a SWIFT adatai mellett hozzáférhet a SEPA adatbázisában tárolt információkhoz is.

Thomas Zehetner, az Osztrák Kancellári Hivatal szóvivője elmondta, hogy Ausztria hétfőn amellett szavaz majd, hogy az Európai Bizottság kezdjen új tárgyalásokat az USA-val. A kérdés az elmúlt napokban merült fel. "A cél az, hogy világos, átlátható jogi kereteket alakítsunk ki. Ausztria és Finnország is számos módosító javaslatot terjesztette elő, amelyek bekerültek a testület végső tervezetébe" - közölte Zehetner.

Az egyik konkrét pont egy olyan új hivatal létrehozására vonatkozott, amelyhez az európai uniós állampolgárok fordulhatnának a vitás ügyekben vagy a problémák esetén. A cél az, hogy megteremtsék a jogi felülvizsgálatok lehetőségét és hogy az Egyesült Államokban se legyen alacsonyabb az adatvédelmi szint, mint az Európai Unióban. Érdekesség, hogy a SWIFT az amerikai hatóságoktól már megkapta a Safe Harbor státuszt, ami azt jelenti, hogy a vállalatot az USA-ban az európai adatvédelmi jognak megfelelően kezelik. Az új változtatások között szerepel a felhasználói jogok és lehetőségek erősítése.

Újra szabályozhatják, hogy az adatokat melyik amerikai hivatalok kaphatják meg, azokat milyen esetekben és milyen célokra használhatják fel, illetve hogy mennyi ideig tárolhatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #3
    Egy nagy kutyulék az egész.
    Minek ide a SEPA? Én úgy tudtam, hogy világszinten a SWIFT, európai szinten az IBAN a menő. Ez utóbbi már működik.
  • Sanyix #2
    semmi. pénz beszél
  • bigjoe #1
    Mi van a személyiségi jogok védelmével?