Berta Sándor

EU - 2600 százalékkal több hamis DVD-t foglaltak le

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a tavalyi esztendőben lefoglalt hamis árucikkekről készített jelentését. A dokumentumban minden olyan termék szerepel, amely sérti a szellemi tulajdonokkal kapcsolatos jogokat.

2008-ban az európai vámhatóságok 49 000 esetben regisztráltak szellemi tulajdont sértő árukat. Ez jelentős, 13 százalékos növekedés az előző évhez képest, hiszen 2007-ben még 43 000 ilyen eset volt. A tendencia annak ellenére növekvő, hogy a vámhatóságok és a különböző iparágak szervezetei összehangolták a tevékenységüket és erősítették az együttműködésüket. Ennek köszönhetően a vámosok jobban fel tudták ismerni a másolt termékeket.

Tavaly összesen 178 millió hamisított árucikket foglaltak le, ez több mint a duplája az előtte horogra került, 79 milliós mennyiségnek. Különösen aggasztó, hogy 20 millió eszközről, illetve csomagról kiderült, hogy potenciálisan veszélyeztethetik az európai fogyasztók biztonságát és egészségét. "A szellemi tulajdonjogot sértő áruk elleni harc az Európai Vámhatóságok számára továbbra is elsődleges prioritást élvez. A márciusban az Európai tanács által elfogadott, 2009-2012 közötti időszakra szóló akcióterv intézkedéseket tartalmaz a legfontosabb problémákra. Ezek közé tartoznak a hamisított termékek veszélyei, a szervezett bűnözéshez fűződő kapcsolatok és a másolt árucikkek internetes eladásai. Utóbbi az elmúlt időszakban különösen komoly problémákat okoz a vámhatóságoknak" - közölte Kovács László európai uniós biztos.

A hamisítványok száma leginkább a DVD-k (2600 százalék), a játékok (136 százalék), az elektronikai készülékek (58 százalék), a gyógyszerek (57 százalék) és a testápoló szerek (42 százalék) esetében emelkedett. A másolt termékek többsége, 54 százaléka továbbra is Kínából származik, de megnőtt Indonézia, az Egyesült Arab Emirátusok és India szerepe is.

A lefoglalt eszközök 44 százaléka CD- és DVD-lemez volt. A vámosok összesen 79 millió adathordozót foglaltak le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kissssss #7
    Ez nem a hadopi topik... ooÓÓÓoo na ne mond én egy szóval sem mondtam hogy jó dolog hamis terméket kapni vagy másoltat letölteni ha lehet mellőzd a másik ember szavainak a kiforgatását elég undorító dolog thx. itt a lényeg kérlek szépen az hogy ez addig fog menni amíg a cégek szupermarketek és egyéb eladásal foglakozó szervezetek nem igazodnak a vásárlók igényeihez és pénztárcájához ha a vásárlónak nem tetszik az amit kínálnak vagy túlságosan drágának tartja az adott terméket akkor meg próbálja másképpen be szerezni és ezt használják ki a hamisítók ennyi.
  • Sanyix #6
    CS.N.T.K.K!
  • moikboy #5
    Ez nem a hadopi topik...

    Vagy szerinted jó dolog hamis terméket kapni, úgy, hogy az eredetit akarod megvenni?

    eBayen minden második fülhallgató, napszemüveg stb. hamis - az embernek már nincs kedve a vásárláshoz, még ha akadna is igazán jó ajánlat az eredeti termékkel is. Hamisított testápolószerektől pedig akár elhúzódó bőrirritáció, túlérzékenység is kialakulhat.
  • kissssss #4
    Tavaly összesen 178 millió hamisított árucikket foglaltak le, ez több mint a duplája az előtte horogra került, 79 milliós mennyiségnek.

    és itt a lényeg szélmalom harcot vívnak előbb utóbb mi fogunk gyözni ez van
  • Gery85 #3
    lehetne belőlük autópályát építeni :)lehet tartós lenne
  • roliika #2
    Pihent vagy. :DDD Véletlenül nem vagy "angol tudós"? :))
  • Bimbike #1
    79 millió CD és DVD lemez gecc...
    Osztottam szoroztam... 118,5 km hosszú csík,ha élével egymás mellé rakod.

    (1.5 mm vastag a lemez... legalább is amit megmértem :) )