Gyurkity Péter

Az internet hőse és ellensége is egyben az EU

Legalábbis a brit internetszolgáltatókat tömörítő szövetség szerint, amely kihirdette a két táborba tartozó cégeknek, személyeknek és szervezeteknek járó díjak listáját. Két kormányzat is szerepel a rosszfiúk között.

Az ISPA közölte az Internet Hero, valamint az Internet Villain néven minden évben kiosztott díjak idei listáját, ez pedig néhány érdekességet is tartalmaz. Ezek között említhető az Európai Bizottság, amely igen különös pozíciót foglalt el idén, hiszen mindkét kategóriában "elismerték" tevékenységüket. A testület tehát egyszerre fontos támogatója és ellensége is az információáramlást felgyorsító globális hálózatnak.

A hősöknek kijáró titulust az indoklás szerint azért kapta az Európai Bizottság, mert szilárdan kiállt az internetezők eléréseinek megvonása ellen, kihangsúlyozva, hogy ez semmiképpen nem megengedett eszköz a kalózkodás elleni harcban. Mindenképpen rossz pontnak számított azonban a Telecoms Package kidolgozása és annak további erőltetése (különösen az Európai Parlament kétszeri elutasítását követően), hiszen ez nem tartalmazza az elérések megvonásának tiltását, különböző intézkedéseivel pedig lehetővé tenné a weboldalak korlátozását. A teljes kép tehát igen vegyesre sikerült a bizottság esetében, máshol azonban nem ennyire nehéz a szerep megítélése.

Legalább ilyen érdekes ugyanis, hogy Nicholas Sarkozy francia elnök is az ellenségek listáján szerepel, amit nyilván a HADOPI-törvény következetes támogatásával érdemelt ki. Ez utóbbi törvény többek között az internetelérések megvonását is lehetővé teszi, az újonnan felállítandó központi hatóság pedig továbbra is nyilvántartaná azon felhasználókat, akik egyszer már komoly gondba kerültek a tartalmak megosztása miatt. Az ausztrál kormányzat szintén itt végezte, ők pedig azért, mert kiállnak a hálózat korlátozása mellett, miközben mind otthon, mind pedig külföldön komoly ellenállás tapasztalható a kérdésben.

A díjakat Londonban, július 9-én adják majd át, a legtöbb esetben jelképesen, hiszen nem valószínű, hogy a nevezett személyek megjelennek majd a ceremónián.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #2
    bullshit
  • Tetsuo #1
    Britek..