Berta Sándor

Hosszú távon is megkaphatja a SWIFT-adatokat az USA

A terrortámadások kivédésére az Európai Unió hozzá akar férni a SWIFT-rendszer minden adatához. Az információkat az Egyesült Államok továbbra is megkaphatná.

Az új rendszer alapja az idén szeptemberben a Svájcban üzembe helyezendő számítógépközpont lesz. A tervek szerint itt dolgoznák fel az EU-n belüli teljes banki forgalmat. A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) hálózatának segítségével naponta több mint 200 ország 8600 bankja és pénzintézete több mint 11 millió pénzügyi tranzakciót bonyolít. A rendőrségek és más bűnüldöző szervek így szabadon hozzáférhetnének a legkülönfélébb banki adatokhoz. A tárolt információkat - kérésre - továbbadnák az amerikai hatóságoknak is.

A második lépcsőfokot egy amerikai mintára megvalósuló terrorellenes program kidolgozása és elindítása jelenti majd. Ez derült ki abból a jelentésből, amely a német Handelsblatt gazdasági magazin birtokába került. Peter Hustinx európai uniós adatvédelmi biztos azonnal levelet írt José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság (EB) elnökének, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezett szabályozás teljesen elüt az európai adatvédelmi normáktól. Ráadásul a szakember úgy vélte, hogy egy ilyen lépés korlátozná az EU szuverenitását és masszív beavatkozást jelentene az európai polgárok magánéletébe.

Az Európai Parlament szintén támadta az ötletet, az EB ennek ellenée nem tágít: már a héten elfogadnák a javaslatcsomagot, majd új megállapodást kötnének az amerikai kormánnyal. Az európai uniós tagállamok nagykövetei szerdán szavaznak a kérdésről, július 27-én pedig az EU-s külügyminiszterek tárgyalnak az elképzelésekről. Az új szabályozás várhatóan idén szeptembertől lép majd életbe.

Az amerikai hivatalok egy helyi szerverről töltik le a SWIFT-információkat és ebben nagy segítségükre van a Terrorist Finance Tracking Program (TFTP). Ugyan az új svájci központ elvileg megakadályozza, hogy az USA közvetlenül hozzáférhessenek az európai banki adatokhoz, de mivel Brüsszel várhatóan továbbra is készségesen együtt fog működni, így ez nem okoz majd komoly fennakadást. Az EU elvileg garantálni akarja, hogy a műveletek közben nem sérülnek az európai uniós állampolgárok személyiségi és a magánélet védelméhez fűződő jogai.

A közeljövő kilátásai szintén nem adnak okot túl nagy bizakodásra. Az Európai Bizottság ugyanis mindenképpen létre akarja hozni az EU-TFTP-t. Az új megállapodás jogalapjául nem a Lisszaboni Szerződés, hanem az aktuális EU-szerződés szolgálna, mert így az Európai Parlament kevésbé szólhatna bele a dolgokba. Az EP szakértői így jelezték: minden erejükkel azon lesznek, hogy megakadályozzák a tervek megvalósulását. Az Európai Bizottság nem tett le egy saját Passenger Name Record (PNR) rendszer létrehozásáról sem, amelyben minden légiutas adatait eltárolnák. Emellett egyesítenék azt a jelenlegi három adatbázist, amelyben az ujjlenyomatokat, a biometrikus adatokat és a körözési esetek információit tárolják. Jogászok attól tartanak, hogy e szupernyilvántartás tartalmához az Egyesült Államok szabadon hozzáférhet majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laurion #36
    A legutóbbi kommentedben írtak némelyikével egyetértek. Az ország szörnyű helyzetben van, adóssága megnőtt, és ennek okai és felelősei vannak: mert tényleg morál és erkölcs nélküli gazemberek a vezetőink.

    Amivel nem értek egyet: hogy az önállóságunk csökkent, kiszolgáltatottságunk nőtt (mert ha Moszkvát Brüsszelhez hasonlítod, azon csak nevetni lehet).

    És amivel végképp nem értek egyet, az az a körítés, amit emellé előadtok: az idegenszívűek irányítása, a globalokrácia, a modern gyarmatosítás... ez mind köd, bullshit, hiedelem, mindennemű bizonyíték nélkül.

    Valóban nem az a baj, hogy a véleményünk eltért. A baj az, ha a világ rossz dolgai köré - amikben feljebb egyetértettünk - valaki mítoszokat sző, és aztán ki van akadva, ha más racionálisan próbálja magyarázni őket a "globalokrácia" meg a "háttérhatalom" helyett.

    A lelkiismeret életbevágó dolog, de a racionalitás is. Te Magyarországon élsz, de nem e világon, hanem a saját fejedben.
  • Amergin #35
    Szerintem te nem élsz a jelenleg még Magyarországnak nevezett helyen.
    Hogy lehet ennyire nem akarni meglátni, hogy milyen szörnyű helyzetben van az ország? Hogy lehet azt vitatni, hogy a módszerváltás óta az ország függése és kiszolgáltatottsága nőtt, önállósága csökkent? Hogy vagyona idegen kézbe került, adósságállománya ennek ellenére többszörösére nőtt?
    Elfogadható erre azt mondani, hogy "ez így van rendjén"?
    Hogy lehet nem észrevenni, hogy ennek okai és felelősei is vannak?
    Hogy nem lehet akarni azt meglátni, hogy morál nélküli gazemberek a "vezetőink" és a "képviselőink"? (Persze tudom, hogy ez nehéz főleg amiatt, hogy a közemberhez eljutó média folyamatosan sulykolja a hazugságokat)
    Nem az a baj, hogy a véleményed eltér az enyémtől, hanem az, hogy nem tudod (akarod? az még rosszabb) megkülönböztetni a jót a rossztól. Manapság már ez az általános. Ilyenkor az intellektus csak ront a helyzeten.
    Lelkiismeret!
    Ezt kéne felébresztened magadban.
  • Tetsuo #34
    Nem neztem be semmit, van meg mit olvasnod.
    De nem akarok szemelyeskedni (v teged megteriteni:), csak elegge napellenzos a reakciod alább..
  • Laurion #33
    Sanyix: Mármint én nem értem, hogy te mit mondasz? Ez mulatságos... Én pontosan leírtam, hogy te hogyan és mit mondasz (és miért teszed rosszul), csak a te alacsony intelligenciád nem elég ahhoz, hogy megérts. Olvass el még egyszer, de ezúttal figyelmesen. Semmi bajom azzal, ha valaki nem ért egy komolyabb szöveget első nekifutásra, de legalább próbálkozz! A középiskolás szintet azért nem nagyon haladtam meg érvelésben (tekintettel rátok).

    Tetsuo: történész vagyok, csinos olvasottsággal, ezt benézted :)
  • Tetsuo #32
    LOL attol meg, h neked nem tunik fel h 1 fckin csicska vagy, attol meg az vagy; hiszen SOKKAL jobb korulmenyek kozott elhetnel Te is es a milliard ehezonek nem lenne muszaj eheznie.. de Te ezt SOHA nem fogod megerteni, ugyhogy Sanyix hiaba irkal neked barmit is..
    Ne csak a Cobra11-et nezd, hanem olvassal is, bzmg. Ha szelesitened a latokorod mondjuk szepirodalommal, rajonnel, h itt vmi kbszottul nincs rendben.. de egy zombi nem nagyon "ebred fel" soha.
  • Sanyix #31
    És kioktat úgy hogy még a figyelmeztetés után se képes értelmezni a szöveget :D
    Próbálj már meg olvasni, ne csak kifordítgassad a szöveget...
  • Laurion #30
    Na, erről beszéltem Amerginnek: hamis hasonlat, hamis interpretáció, az aztán minden mennyiségben.

    Sanyix, te olyan vagy, mint a politikusok: csúsztatsz és félreértelmezel. Amiket írtál, messze nem olyasmik, mint a valódi rabszolgaság... Ha eladják a tartozást, akkor nem az embert magát adták el vásáron, pénzért, mint egy tárgyat... De te persze megint csak hasonlatként kezeled a dolgot.

    Kifejezetten erkölcstelen, amit művelsz. Régi időkben azt mondták volna: hazug vagy. Ma persze csak "kifejezed a véleményedet". Mintha a hozzád hasonló félművelt, precíz gondolkodásra képtelen embernek lehetne épkézláb véleménye.

    Még egyszer: hazug vagy. És ezt bármelyik régi rabszolga a képedbe vágná, aki igenis szó szerint szenvedett azoktól a dolgoktól, amiket te most cinikusan interpretálgatsz.
  • Sanyix #29
    - igen. Dolgoznak megkapják a bért, fizetik a részletet, marad pénz még kajára hogy ne haljon éhen.
    -igen, ha akarják utcára küldhetik, és tengődhet
    -ja el lehet adni a tartozást (család hogy kerül ide, tán a rabszolgáknál mindig vitték a családot is? nem)
    - nem, de, lehet amíg be nem hajtják

    Sötét vagy mint az éjszaka, szövegértelmezés se megy...
  • Laurion #28
    Aha. Mert ma azok, akik hitelt vesznek fel, ugye

    - ingyen dolgoznak parancsszóra, nem választhatják meg a munkát és nem kapnak érte bért,
    - a tulajdonosuk rendelkezik az életük felett is, megölésük nem bűn,
    - adhatják-vehetik őket és a családjukat,
    - nem számítanak embernek, nem szerepelhetnek bíróság előtt, nem lehet tulajdonuk...

    Ugye?

    Te bolond. Bárcsak rabszolga lennél valamelyik régebbi korban.
  • Sanyix #27
    De érzem a különbséget, meg azt is hogy egyre kisebb ez a különbség, és az olyanok mint te még örülnek is. Ahogy így halad a világ, pár év múlva mindenhol sirathatják azt aki nem úgy gondolkodik ahogy a rendszer elvárja. Sőt a "terroristák" által lakott helyeken már most is így van. (nem véletlenül írtam idézőjelbe a terroristákat, ugyanis ez is generált fogalom, a félelemkeltés eszköze, és általában az aktuális rendszer ellenségeit illetik ezzel a jelzővel).
    Finomodnak a dolgok. Régen is volt rabszolgaság, akkor ütötték verték az embereket. Ma már önként válnak rabszolgává, a hitel segítségével.