Berta Sándor

Kreativitással a krízis ellen

Az Európai Unió az idei esztendőt a kreativitás és az innováció évének minősítette. Minden ország igyekszik más módon bemutatni a kreativitását.

Az élet gyakorlatilag bármely területén szinte bármi lehet kreatív dolog. A hivatalos véleményekkel azonban ettől az állásponttól eltérőek. Egy európai uniós dokumentumban ugyanis a következőket írják: "A kreativitás és az innováció egyaránt hozzájárulnak nem csak a gazdasági, de a társadalmi és az egyéni jóléthez is." A program egyik fő célja a képzés erősítése. Emellett nagy hangsúlyt fektet a kutatás, a művészet, a kultúra és a gazdaság erősítésére. Ezek a területek közösen segíthetnek abban, hogy az európai uniós tagországok gazdasága a mostani válság után mielőbb talpra álljon.

Amikor az Európai Unióban eldöntötték, hogy ez az esztendő a kreativitás és az innováció éve lesz, akkor még gazdasági világválságnak nyoma sem volt. A kezdeményezés keretében az európai uniós tagállamok igyekeznek minden tőlük telhetőt elkövetni. Ausztriában például olyan ötleteket gyűjtenek, amelyekkel jobbá lehet tenni az iskolákat és támogatnák a blogolást is. A hivatalos dokumentumokban egyébként sorrendben a személyes, a szociális és a gazdasági fejlődést említik. Kérdés, persze, hogy ebből mi valósul majd meg valójában.

"A kezdeményezés mögött nem áll költségvetés. Nincs pénzünk, így kreatívnak kell lennünk" - jegyezte meg Jan Figel, az Európai Unió oktatási, kulturális és ifjúságügyi biztosa. S hogy mit lehet tenni elvileg nulla pénzből? Nos, számos tagállamban már elkészültek a programról szóló és a kreativitást támogató nemzeti honlapok. Németországban még egy a témáról szóló Xing-csoportot is létrehoztak, amelynek jelenleg már 160 tagja van és amely oldalán már 200 cikk olvasható.

Az osztrák portál ezzel szemben inkább hivatalosnak, kimértnek tűnik, mint sem kreatívnak. Számos konferenciát és kiállítást szerveznek. Emellett készíttetek egy kiadványt, amelynek címe: Kreativitás és innováció - az EU-programok sikerreceptjei" és amely 35 sikeres európai uniós projektet mutat be. Ausztriában az idei esztendőt az oktatási rendszernek, illetve annak megújításának szentelte és a szakemberek azon dolgoznak, hogy miként lehet új elemeket ötvözni a régi, jól bevált megoldásokkal. A tervek szerint az európai kreativitás és innováció évét egy októberi nemzetközi konferencia- és fesztiválsorozattal zárják majd le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!