Gyurkity Péter

Rekordbüntetést kaphat az Intel Európában

Legalábbis erre számítanak egyes jogi szakértők, akik kiemelik, hogy az Európai Bizottság ezen ágazatban figyelte meg a legnagyobb visszásságokat. A büntetés akár a Microsoftra kirótt összeg duplája is lehet.

A várható döntésről egyelőre semmilyen hivatalos információ nem szivárgott ki, az Európai Bizottság ugyanis mindent elkövet ennek megelőzése érdekében. Amennyiben azonban igazat adnak a processzorgyártó legnagyobb riválisának, igencsak komoly büntetést szabhatnak ki a cégre, amelynek mértéke elérheti akár az 1 milliárd eurót is.

Legalábbis így véli Howard Cartlidge, aki az Olswang jogi cég részéről adott interjút a New York Times munkatársának. Kiemelte, hogy nagy meglepetést jelentene az, ha a büntetés mértéke nem érné el a Microsoftra kiszabott összeget, ám nagyon valószínű, hogy ennél jóval szigorúbb ítélet születik majd. Ez persze nem jelentene nagy csapást a cégre, ám mégis komoly figyelmeztető jel lenne, hogy változtatniuk kell politikájukon. Az Intel egyébként továbbra is tartja magát eddigi álláspontjához, miszerint összességében véve a törvényes kereteken belül játszottak, dacára annak, hogy korábban Dél-Koreában és Japánban is elítélték üzleti manővereiket.

Az AMD elsősorban azt kifogásolja, hogy az Intel (amellett, hogy komoly kedvezményeket ajánlott fel partnereinek, amennyiben hanyagolják a rivális termékeket), igyekezett különböző módszerekkel és ráhatással meggyőzni a forgalmazókat arról, hogy mondjanak le az AMD chipek átvételéről. Szerintük emiatt nem tudtak átlendülni a 80/20 százalékos részesedési arányon, amely évek óta bebetonozottnak tűnik - hiába volt minden próbálkozás, az Itaniumok viszonylagos sikertelensége, valamint az Opteronok eredményei.

Az elmúlt hetekben egyébként a HP megfigyelési botrányával kapcsolatban is felmerült az ügy: Tom Perkins, a cég igazgatója szerint az Intel a "sz*rt is kiverné" belőlük, amivel az AMD szerint arra utalt, hogy ez tulajdonképpen bosszú, amiért korábban több chipet rendeltek a kisebbik cégtől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • A1274815 #23
    Jegyezzük meg, hogy ennyít adtak volna oda, csak hála a Baj-nak csak 8%-kot használtunk fel belöle.
  • Sanyix #22
    viszont a népszapadságnak hinni nem lehet...
  • xNoodlex #21
    Pont pár napja volt a Népszabadságban.
    Befizetés/támogatás milliárd forintban:
    2004: 121,5 / 176,3
    2005: 178,6 / 333
    2006: 179,3 / 486,8
    2007: 190,8 / 610,1
    2008: 210,5 / 594,4
    2009 (tervezett): 240/1118

    Nem éppen negatív a mérleg...
  • KillerBee #20
    Görögországot pl. nagyon hosszú ideig támogatta, talán még ma is támogatja az EU. Más kérdés, hogy az eredményeket is elvárták. Abban egyetértek veled, hogy a magyar politikusok balfaszságát és korruptságát nem fogják sokáig támogatni.

    A biztosítások megítélésében kissé eltér a véleményünk, de ezt most hagyjuk, mert a cikk sem erről szól.
  • ocsieu #19
    Erre ne vegyél mérget. Hoszabb távon meg pláne kiszámíthatatlan, mit hoz a jövő... Nincs az a fejlett ország, amelyik vagyonokkal támogatna egy ilyen országot, mint a miénk... Ez csak a mézesmadzag. Itthon működő külföldi tulajdonú bankok mit tesznek az eladósodott, fizetőképtelen magyarok megsegítésére? Ok, hogy nem is az a cél, hogy eltartsák a magyar adósokat (sokkal inkább fordítva), de azért... Nincs, vagy legalábbis hosszútávon nem lesz ez így az EUval sem. Ugyanúgy, akár ki is eshetnek országok, de legalábbis az egész EU 2 vagy több részre szakadhat... USAMEN POWER példája tökéletes. Már mindenre köthetsz biztosítást, és ez szintén olyan, mint amikor emberek 100-200000 Ft-ot vesznek fel szórakoztatóelektronikai termékek vásárlására... http://www.hirtv.hu/gazdasag/?article_hid=241313 Hazánkban ez a normális, ami a megspórolt pénzek sorsát illeti... A biztosítási biznisz nem más, mint a "problémák" (mindíg nagyobb és nagyobb lesz, ergo a biztosítási díjak emelkednek, idővel lesz, aki felmondja, mert nem tudja fizetni...) magunk előtt görgetése. Attól, hogy biztosítást fizetünk erre, arra, majd mindenre, nem megoldás. Persze, néha jól jöhet, és ingatlanra, autóra, külföldön tatózkodás esetén kell is kötni, de a többi... Casco pl a közlekedési szabályok betartásával, megfelelő úthálózattal, és minőséggel, baleset esetén ha szükséges, normális helyszíneléssel, valóban független bírósággal elhagyható (lenne), életbiztosítás úgyszintén, ehez meg (jóval) egészséges(ebb) életmód kellene, megfelelő orvosi ellátás (műhiba perek), káros szenvedélyek (drasztikus) csökken(t)ése... Hogy csak a legnagyobbakat soroljam...
  • Julius Caesar #18
    a monopol cégeket tudtommal feldarabolják. szóval az intelnek jó, ha van vetélytárs, de gyenge, kvázi van neki konkurense, de mégsincs így nem perelhetik monopol helyzetért. l bell. azt is feldarabolták mikor túlnőtt magán.

    l3z13: nem úgy van, hogy minnél gazdagabb az ország, annál kevesebb támogatást kap? mert norvégia pl ezért nem lépett be, mert nekik negatív mérlegük lett volna. bár erre nem tennék esküt.

    a per: ez olyan, hogy az intel vesztett egy csatát, de háborút nyer. kiszabnak rá büntetést, de a szabálytalanságaival ez neki 100osan megtérül. olyan mint MS az IExplorer balhéja. beépítette windowsba, elkaszálták, de mára a legelterjedtebb böngésző. hosszú távon tehát megérte neki.
  • KillerBee #17
    Ez így van, Németország a legnagyobb nettó befizető. De ettől még igaz az, hogy a nettó mérlegünk nem olyan szép, mint az EU-támogatásokból látszik. A többit meg úgyis ellopják kedves politikusaink és a hozzájuk kötődő cégek.

    #15: Valódi versenyhelyzetben azért erre csak korlátozott lehetőségei vannak az Intelnek. Másfelől pedig az Intel kényszerítette a PC-gyártókat tisztességtelen módszerekkel, ezért nem lenne fair ezeket a PC-gyártókat korlátozásokkal sújtani.
  • L3zl13 #16
    Én úgy tudom Mo esetében pozitív a mérleg. Azaz több támogatást kapunk, mint amennyit befizetünk.
  • bracsek #15
    ha már mindenképp fenn kell tartani a versenyhelyzet látszatát, kényszerítsék a gépgyártó cégeket... pl dell stb.. hogy a kínálatuknak pl 30% a más gyártótól kell legyen... ezzel legalább nem mi vesztenénk... mert ha az intelt megbüntetik azzal csak annyit érnek el, hogy azt rajtunk ki kell gazdálkodniuk, és hidd el, megvan rá a módszereik, hogy megtegyék, elkezdve, hogy a proci nevét megváltoztatják, és dupláját kérik, és lesz aki azt is megveszi, odáig, hogy a technológia árát tovább tartják magasban, és azt is mi fizetjük, a x86 technológiás üggyel kapcsolatban utolsó hír ha jól emlékszem az volt, hogy azon vitáznak, hogy az Amd nél történt cégátalakítások milyen hatással vannak a megvásárolt technológiákra... ezt eldöntik a jogászok, azért kapnak pénzt.

    mindenesetre abban biztos vagyok, hogy ha megbüntetik azt a büntetést én is fizetni fogom, és te is... még ha amd-t veszel is... mert ha az intel nagyobb árakat diktál, az amd írja, mint a jó gyerek, copy paste árlista... cirkuszolnak, de jobban tudják a másik árlistáját mint a sajátukat.
  • Molnibalage #14
    Most nekem is, de nagyon nagyon sokáig AMD volt a gépemben. 2003 október - 2008 decemberig AMD-ket használtam. Előtte meg Celeron cuccaim voltak egy kivétellel talán (PI 233Mz-es cuccot leszámítva asszem).