Gyurkity Péter

1 milliárd euróra büntették az Intelt

Beigazolódtak a korábbi pletykák, az Európai Bizottság valóban az eddigi legkeményebb büntetést rótta ki a processzorgyártóra, amiért az visszaélt előnyös helyzetével. A cég fellebbez a döntés ellen.

A hivatalos sajtóközleményből kiderül, hogy az Intel 1 milliárd eurós, vagyis csaknem 1,5 milliárd dolláros büntetést lesz kénytelen kifizetni, az Európai Bizottság ugyanis több évig tartó vizsgálat után megalapozottnak találta az AMD által eredetileg hangoztatott vádakat. Az indoklásban ezúttal részletekkel is szolgáltak.

Eszerint a cég 2002 és 2007 között folyamatosan visszaélt előnyös piaci helyzetével a régióban, ezt pedig megpróbálta az AMD, vagyis a legnagyobb vetélytárs visszaszorítására felhasználni. A bizottság kiemelte, hogy részben és teljes mértékben rejtett kedvezményeket nyújtottak különböző cégeknek, amennyiben azok nagyrészt, vagy kizárólag az Intel processzorokat alkalmazzák saját kínálatukban, a MediaMarkt esetében pedig közvetlen kifizetésre került sor, hogy az üzletlánc mellőzze az AMD fejlesztéseit. Ezzel az Intel aláásta a piaci versenyt, és tisztességtelen módon tartotta előnyét a rivális gyártóval szemben.


Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja

Az Európai Bizottság igyekezett hangsúlyozni, hogy nem a különböző árkedvezményeket tartják kifogásolhatónak, hanem azok felhasználását és az így elérni kívánt célt. Mivel az Intel magatartása egyértelműen szembement az EU trösztellenes előírásaival, és ezt a gyakorlatot hosszú éveken keresztül folytatták, indokoltnak tartják a büntetést, amely nem mellesleg kétszerese a Microsoftra annak idején kirótt összegnek. A gyártónak három hónapon belül kellene fizetnie.

Ekkora bírságot még a Microsoft számítástechnikai cégre sem szabott ki az Európai Bizottság, pedig az is hosszú éveken át szálka volt a brüsszeli hivatal szemében. Az Intel a világ mikroprocesszor-piacának mintegy 80 százalékát ellenőrzi a személyi számítógépek szegmensében. Egyetlen riválisa ezen a piacon az AMD. Neelie Kroes versenyügyi EU-biztos megfogalmazása szerint az Intel az európai fogyasztók millióinak okozott kárt a versenytársaknak a piactól való távol tartásával. "Nem lehet eltűrni az EU trösztellenes szabályainak ilyen súlyos és folytatólagos megsértését" - indokolta Kroes a kemény bírságot.

Az Intel máris jelezte, hogy fellebbeznek a döntés ellen, mivel az szerintük figyelmen kívül hagyja a processzorpiaci verseny szigorú követelményeit, emellett pedig a vásárlókat semmilyen kár nem érte az említett időszakban. Paul Otellini elnök-vezérigazgató szerint e piacot a folyamatos innováció, a termékek növekvő teljesítménye és az árak csökkenése mellett az erős versenyhelyzet is jellemzi. Elképzelhető, hogy az Intel fellebbezése nyomán hosszadalmas eljárás következik, miként ez történt az Európai Bírósághoz forduló Microsoft esetében is. Igaz, a szoftveróriás ezen végül még többet bukott, mert a luxembourgi taláros testület sem neki adott igazat, és a bírság a késedelmi kamatokkal is emelkedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #65
    Én általában amikor bűnről és bűntetésről beszélnek, két kérdéstre szoktam keresni a választ:

    1. Volt e erőszakos cselekedet, (erőszakos) kényszerítés?
    2. Volt e csalás-félrevezetés?

    Ha ezekre a kérdésekre a válasz nem egyértelmű IGEN akkor nincs bűn és a bűntetés elrendelése/végrehajtása az igazi bűn.

    Persze nem akarom itt saját véleményemet kivetni mindenkire, de azért érdekes, hogy senki sem gondolkodik el azon, hogy miért is bűn a bűn valójában... és mi az ami indokolhatja a bűntetést.

    Más kérdés, ha károsított van (és itt most arra kell adni választ, hogy mi is valójában a károkozás, mikor okozta a kárt valaki és mikor lett a kár csupán normális cselekedetek eredménye vagyis mikor van kár és mikor nincs és mikor van felelős a kárért és mikor nincs) akkor a bűntetett nem a birokrata bandát kell gazdagítja hanem a károsítottat kártalanitani kellene. Gondolom az AMD nem fog ebből a milliárdból egy centet sem látni.

    Szóval ha neutrálisan nézzük a dolgokat mellőzve az érzelmeket és előítéleteket valamint az irigységet és inkább a logikus analízisre támaszkodunk akkor minden sokkal világosabb lesz. Sajnos a különböző "bizottságok" (EU vagy nem EU teljesen mindegy...) általában mellőzi a logikát és az érzelmeken, előítéleteken, irigységen és populizmus által táplált anyagi javak redisztribúcióján szokott lovagolni amióta világ a világ.
  • vasziszdasz #64
    Király ez az EU bíróság, "kicsit" jobban működik mint a hungarisztáni.
  • bracsek #63
    Én ilyet nem mondtam, hogy teszek a véleményetekre, mert van igazatok egyben másban, de valahol nekem is van igazam. És tényleg buta vagyok leállni vitázni (veletek).
  • who am I 7 #62
    Nem tudom, de az tuti volt, hogy a 3xxx vagy 4000+ os volt a e6300as árában :) Aztán hirtelen, mély zuhanó repülésbe kezdtek az árakkal amd-ék :D Utána már volt 20ezeré is 4000es :D :D De francnak se kellett, úgy hogy a c2d-m már akkor 3.3-on ment :D :D
    A 3800as széria akkörül jött be pedig (meg volt a 2900as ami kb vicc vót :D )ellenben dx10.1-es jah..csak semmire nem mentek vele :D De már jó ideje nem nagyon játszom..Csak 1-2 gaméval, amire nekem tökéletesen megfelel :)
    Jah, lehet nem 3 éve volt, hanem 2.5 :) nem kell minden olyan véresen komolyan venni.
  • Sanyix #61
    Na meg mintha 3 éve nem sűrűn lett volna 3800-as ati...
  • Sanyix #60
    hát azon az áron nem is sikerült volna, max olcsóbban :)
  • tomcsa4 #59


    Bracsek: elmondhatod a véleményed. Én elolvasom és értelmezem is. De Te is. Intel fan vagy, jó oké szabad (amúgy is jó cuccai vannak). NV fan vagy, jó oké (vannak jó cuccai). De amit leírsz, vállald is vagy ismerd be, ohgy eltúloztad picit. Nincs semmi baj evvel, mindenkivel megesik. De a büntetés jogos, amit az intel kapott. Lehetne kisebb, de mindenképpen magasabb, mint amit az MS kapott.
  • who am I 7 #58
    "Aztán leszarod..." még1x mondom leszarod
    Szakadok ezen a bracsekon mennyire kész és buta forma

    Ettől függetlenül, már majd 3 éve intel c2d-m van, és gf88gt-m És eszem ágában se volt, anno ezen az áron, X2 4000-et venni meg valami 3800as Ati vackot... :S Ettől függetlenül, JÓK ár/érték arányban az AMD..nem hogy jók, jobbak mint az intel, és az új ATi 48xx-49xx kareszok jobbak mint az NV :) De sajna, nekem most még amire használom a gépet, arra elég...Általában, az aktuális jót szoktam venni..Azelőtt Athlonom vót ati 1950proval :D :D :D
  • atix2 #57
    Ez így igen naív gondolkodás.3x annyit adni érte.Ha az Intel kiszorrítaná az AMD-t és eleve nem lenne konkurense még 5x annyit is fizethetnél érte, mert úgy alakítaná az árait ahogyan akarná.Ugyan ez az helyzet az ATI/GF-al.
  • Sanyix #56
    "ha 3x ennyit kérne is intelt vennék, mert már megtanultam a leckéket mind az amd mind az atival kapcsolatban"

    Milyen user errorod volt? :D (mert más nem lehet)