Berta Sándor

Halált is okozhat a tonerpor?

Németországban egy szervizes szakember halálát okozták a lézernyomtatók tonereiben található káros anyagok. Az elvégzett vizsgálatok a halála után igazolták az aurichi szervizes gyanúját. A férfi ugyanis még életében többször hangoztatta, hogy azért kapott tüdőrákot, mert a munkája során túl gyakran lélegezte be a tonerport.

Az egyik fénymásolókat forgalmazó vállalat szervizese a végrendeletében kérte és engedélyezte, hogy a halála után vizsgálják meg a tüdejét. Ugyan megpróbálták műtéttel megmenteni, de az orvosok elkéstek a beavatkozással. A kérésének természetesen eleget tettek és elvégezték a vizsgálatot. Ludwig Jonas professzor, a Rostocki Egyetem Patológiai Intézete Elektronmikroszkópos Központjának munkatársa a férfi tüdejének szöveteiben kimutatta a tonerpor-részecskéket. A szakember megerősítette, hogy a szövetből vett tonerporminták megegyeztek a kereskedelemben található festékkazettákban található porok mintáival.

"Éppen emiatt merem kijelenteni, hogy a halál összefügg az illető munkájával. Egy kollégám kutatásai szerint a tonerpor-részecskék nagyon gyorsan bekerülnek a sejtekbe és ott sejthalált okoznak. Ezért úgy gondolom, hogy a tonerpor még rosszabb, mint a legveszélyesebb azbeszt" - hangsúlyozta Ludwig Jonas. "Amennyiben a professzor vizsgálatai megerősítik a gyanúnkat, akkor a jövőben nagyon komolyan fogjuk kezelni ezt a kérdést. Ezenkívül egy másik tanulmányt is elvégeztetünk, ahol már nem csak a tonerek adataira leszünk kíváncsiak, hanem az úgynevezett ultrafinom porokra is" - szögezte le Thomas Hagbeck, a német környezetvédelmi minisztérium szóvivője.

A rostocki és az esseni egyetem munkatársai közösen ismét megvizsgálják a szövetmintákat. A korábban elvégzett kísérletek kimutatták, hogy egyes gyártók tonereiben az utcai káros anyag-kibocsájtási értékek ötszöröse található meg. "Az nem lehet, hogy az irodában olyan körülmények között dolgozzunk, amely a szabadban már elég lenne az utcai forgalom azonnali leállításához"- nyilatkozta a professzor. Dagmar Schipanski, a Német Ráksegély Szervezet elnöke szerint is folytatni kell a kutatásokat, hogy kiderüljön: milyen mértékben felelősek a tonerporok a különböző rákok kialakulásáért.

Jelenleg a rákbetegségek kétharmada vezethető vissza külső okokra, például a rákkeltő anyagokkal való érintkezésre. A német kormány szakértői már tavaly azt állították, hogy egészségre károsak a tonerek, majd egy ausztrál kutató minősítette egészségkárosítónak a lézernyomtatókat. Tavaly októberben kiderült, hogy folyamatosan nő a nyomtatási anyagokra túlérzékenyek száma és a kérdéssel már kénytelen volt foglalkozni a német parlament is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ploppy #39
    sok sok sóska és eszünkbe ne jusson nyomtatni :D Vigyázz meghalsz :D
  • Balazs15 #38
    LOOOOOOOOL XDDDDDD
  • Mike at home #37
    ajaj, akkor a ikorót se kapcsold be, mobiltelefont dobk, gondolom tv-t sem nézel, és mennyi adalékanyag van a kajákban! költözz ki a természetbe, élj barlangban. bár az sem jó, azok alig éltek 30-40 évet

    senkinek semmi baja nem lesz, mert nyomtatsz vele 3 oldalt
  • dez #36
    És ha valaki nem olyan idióta, hogy cigizzen?

    Majd ha valamelyik családtagod meghal rákban akár fiatalon, nem fogod ilyen könnyedén venni... Akkor majd nem akarod készakarva halmozni a lehetőségeket, hanem amennyire csak lehet, ritkítani.

    Nekem is van tintasugarasom is és lézerem is, ezután 2x meggondolom, hogy az utóbbit használjam. Nem csak magam miatt, hanem pl. kislányom. Ha használom is, csak amikor nincs itthon, akkor is nyitott ablakhoz közel, amikor egy kis szellő ki is viszi.
  • Mike at home #35
    tudod az a különbség, hogy mondjuk egy lézernyomtató festéke nem szárad be, a papíron nem folyik el a tinta, ha nedvesség éri, és gyors
    bekapcsolom és nyomtat, akár fél év kihagyás után
    erre egy tintasugaras alkalmatlan
    és ha azt vesszük egy fénymásológép sokkal jobban szórja a port, mint egy lézernyomtató

    mitől lennék én kereskedő?
    minden szar rákot okoz, majd a lézernyomtatóktól fogok félni
    előbb haltok meg amiatt, mert már 14 évesen cigiztetek
  • dez #34
    Kérdés a mérték -- mint a "minden rákot okoz" esetén is...
  • dez #33
    Ennek a hsz-nek mi értelme volt? Lézernyomtató-szerelő, esetleg -kereskedő vagy? :P
    Bakker, ha lehet, én még pár évig nem akarok rákos lenni, nem erőltetem...
  • Mike at home #32
    széndioxid akkor is keletkezik, ha nyomtatott könyvet olvasol
  • chuky123 #31
    Monitororrol olvasni is környezetszennyező mivel áramot használsz és az áram elöállitásával is co2 keletkezik (hőerőmüvek) szóval az se jobb
  • Mike at home #30
    jaja, mint anno 10 éve, amikor a cégnél bevezették a Lotus Notes-t
    még iktatták is :)