Berta Sándor

Parkinson-kór veszélyeztetheti Sergey Brint

Világszerte megdöbbenést keltett a Google társalapítójának blogbejegyzése, amely egyúttal rávilágított arra, miért is fontos a konszern számára az internetes génteszteléssel foglalkozó cége.

Sergey Brin új blogjában számolt be életének legfrissebb fejleményéről. Ami mások számára kérdéses volt, hogy csináltassanak-e géntesztet, arra ő egyértelmű igennel válaszolt. Tudni akarta, milyen betegségek veszélyeztethetik. Az eredmény alighanem elkeserítette, de jó marketingérzékkel mégis nyilvánosságra hozta a legfontosabb megállapításokat. Kiderült: a mindössze 35 éves férfi szervezetében egy olyan gén található, amelyet a Parkinson-kórral hoznak összefüggésbe a kutatók.

A génnek köszönhetően annak az esélye, hogy Parkinson-kóros lesz, Brin esetében 20-80 százalékkal nagyobb, mint egy átlagembernél. A betegség nem ismeretlen a Brin előtt, hiszen édesanyja, Eugenia is hordozza a gént, és ő Parkinson-kórban szenved.

Sokakban felmerült a kérdés, hogy Brin vajon miért hozta ezt az adatot nyilvánosságra? Nos, a legvalószínűbb hogy reklámcélból, hogy így világítson rá mennyire fontos lehet a géntesztek elvégzése. A Google társalapítója a blogjában némi iróniával meg is jegyezte: egyszerre férje és betege a feleségének, Anne Wojcickinek. A biológus Wojcicki, és Linda Avey által 2,5 évvel ezelőtt közösen alapított 23 and Me nevű cég pont az ilyen tesztek elvégzésére szakosodott, melyet emiatt sokan támadtak. A vállalatot ennek ellenére a közeljövőben Európában és Kanadában is elérhetővé kívánja tenni szolgáltatásait.

Egy génteszt ára jelenleg 399 dollár. Az ügyfeleknek ehhez egy nyálmintát kell küldeniük a laboratóriumba, majd néhány hét múlva a hivatalos honlapon el is olvashatják az eredményeket. Így kiderülhet, hogy valakinél mekkora esély van a rák egy öröklödő fajtája, vagy éppen a Parkinson-kór kialakulására. Anne Wojcicki néhány hete egy "nyálminta-partit" szervezett, ahol hírességek mintáit gyűjtötték össze. A meghívott vendégek között volt Rupert Murdoch, Diane von Furstenberg és Ivanka Trump.

A Google tavaly összesen 3,9 millió dollárral támogatta a 23 and Me-t. Emiatt Eric Schmidtnek, a konszern elnökének később magyarázkodnia kellett, mondván nem azért adták a pénzt, mert a céget Brin felesége alapította, hanem azért, mert a 23 and Me segíthet a Google legfontosabb céljának az elérésében. Ez pedig nem más, mint a világ információinak összegyűjtése. Ez a kijelentés azonban inkább csak olaj volt a tűzre. Sergey Brin viszont látszólag nem foglalkozott a vitával.

"Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mivel tudom, hogy az átlagosnál nagyobb esélyem van arra, hogy Parkinson-kóros leszek. Így eszerint szervezhetem át az életemet. Vannak olyan vélemények, hogy a sport megvédhet a betegségtől. Ezenkívül lehetőségem nyílik arra is, hogy támogassam a Parkinson-kórral kapcsolatos kutatásokat. Amíg nem fedezik fel az örök ifjúság forrását, addig nagy a valószínűsége, hogy idős korunkra mindannyian valamilyen betegségben fogunk szenvedni. Csak azt nem tudjuk, melyikben. Most azonban minden más embernél jobban tudom, hogy ezek a betegségek az én esetemben mik lehetnek és évtizedeim vannak arra, hogy felkészülhessek" - írta blogjában Sergey Brin.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KisKZ #10
    Csendben megjegyzem, hogy van olyan családkutató oldal, ahol a mintavétel és a géntérkép elkészítése 50-60 dollár körül mozog. Ezt az eredményt letöltheted és teljes anonimitásba burkolózva feltöltheted a 23 and Me oldalára, ahol megtörténik orvosi oldalról a további elemzés.
    A megbízhatóságról:
    Én elvégeztem egy ilyen teszet.
    Több, a világ más régióiból érkezett, kapcsolatfelvétel után igazolt genetikai találat bizonyítja azt, hogy a géntérkép megbízhatóan korrekten készült.


    Utoljára szerkesztette: KisKZ, 2019.02.27. 14:27:16
  • djw #9
    mi a grancia arra, hogy a magyar orvosok nem keverik össze a vérmintádat a szomszéd széken ülőével? :-D ugyan kérlek... talán a google egy kicsit jobban szervezettebb, mint a magyar vérlevevő nővérkék és apparátusuk... meg persze az a cég is szervezettebb lehet, akit a google 23 milcsivel támogat :) jó persze családi szálak, de akkor is 23 millió mégiscsak 23 milló... :-D
  • vincuska #8
    "The average crude prevalence, is estimated at being from 120-180 out of 100,000 among the caucasian (white) community."
    Magyarul az atlag (feher) ember 0.15%-a eselyes a korra. Ez a csavo (aki elott egyebkent minden tiszteletem) mennyi?... 0.22%-al eselyes?

    hm.... o.... oke, en is befizetek 400 dollart a felesege szamlajara - mert ez tenyleg fontos ugy. es beviszem az eredmenyt a Peterfybe, hogy nesztek Google megmondta hogy meghalok :-D

    "Udv vincuska, az sg.hu utolso latogatasod ota 0.1-el nott a vercukrod, kifogyoban a tej a hutoben, illetve az asszonyod eppen egyik kollegaja lakasabol keresett ra a '72 oras tabletta' szora? Have a nice day! the G team"

  • A1274815 #7
    "Lehet, hogy kicsit ízléstelen, hogy mindezt reklámnak használja fel, bár be kell ismerni, hogy okos húzás. Azonkívül pedig saját magáról van szó, azt tesz közzé magáról, amit akar.."

    Feltéve ha igaz, és nem csak manipulatív dologként kezeli az egészet. Lehet hogy paranoid vagyok, de a Gy.F. óta nem bízok annyíra az emberekben.
  • MrPrise #6
    Sapkában írtad? ;-)
  • Etinger #5
    Nem tudom, de az én kommentem már megint az első volt, és megint kitörölte a kedves SG. Nem értem mondjuk miért: BULVÁRSZAGÚ A HÍR. De most már, hogy, elolvasta a többség, gondolom benn maradhat. Vagy most is ki lesz törölve? Valami indoklást légyszi, kedves SG, a korrekten kommentelők hozzászólásait miért kell cenzúrázni. Köszönöm.
  • BRobee #4
    Fentartásokkal kezelném én is... Én bizony szeretnék egy igazolást, hogy igenis, elvégezték a tesztet. Az, hogy küldjük be és valami elefánt nyálát elemzik ki jó esetben, rosszban soha meg sem érkezik... Mondjuk ha labor veszi le vérrel együtt és a véreredmény az igazolás, hogy tényleg a Te leleteid, talán :) Fura... Bizalomhiányban szenvedek...:D
  • DjDano #3
    Hát nem azért, de egy ilyen géntesztben te fenntartások nélkül hinnél? Kicsit olyan üveggömb szaga van, ha érted mire gondolok
  • AzUs #2
    Lehet, hogy kicsit ízléstelen, hogy mindezt reklámnak használja fel, bár be kell ismerni, hogy okos húzás. Azonkívül pedig saját magáról van szó, azt tesz közzé magáról, amit akar..
    Szerintem ez 1 hasznos dolog lehet, kár, hogy Európában még nem elérhető a dolog, bár az őszintén szólva, most így nem nagyon lenne egy géntesztre $399-om...