Berta Sándor

Egyre több embernél alakul ki médiafüggőség

Az internet- és a számítógépes játékfüggőség mellett a kutatók egy újabb jelenséget figyeltek fel. Egyre többen válnak világszerte a rádiók, a televíziók és más médiák rabjává.

A szakemberek az új jelenséget stílusosan médiafüggőségnek nevezték el és ez számít napjainkban az eddig legkevésbé kutatott pszichikai betegségek egyikének. Gyakran tapasztalható, hogy az emberek valóságos televízió- vagy hírfüggők, szinte órákon át képesek bámulni a képernyőt és közben csak a legelemibb szükségleteiket végzik el. A felgyorsult világban sokan szinte minden aktuális információt tudni akarnak, ide-oda kapcsolgatnak a csatornák között, azonban ez komoly veszélyeket hordoz magában.

Alexander Groppler, a Mecklenburg-Előpomerániai Függőket Segítő Evangélikus Szolgálat schwerini médiafüggőségi tanácsadó irodájának munkatársa szerint jelenleg csak Németországban a teljes lakosság 3 százaléka szenved ebben a betegségben. Mivel azonban nincsenek konkrét esetleírások, így nagyon nehéz megállapítani, hogy hány embernél jelentkeztek a médiafüggőség tünetei és közülük hányat próbáltak meg kezelni valamilyen módon. "A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a médiafüggőség nagyon sokféle lehet. A munkát hátráltatja, hogy nem tudunk eredményes terápiákról sem. Azt világosan látjuk, hogy az online szerepjátékok, például a World of Warcraft hány fiatalt tesz függővé és ők alig tudják kivonni magukat a program hatása alól" - nyilatkozta a szakember.

A legtöbb esetben a kezelések csak akkor lehetnek eredményesek, ha maga a beteg is változtatni akar az állapotán. A radikális médiamegvonás ugyanakkor semmiképpen sem vezethet eredményre. A páciensekkel meg kell beszélni, hogy mi a vonzó a számukra egy adott médiában, legyen az az internet vagy a televízió és meg kell próbálni alternatívákat kínálni a számára. A schwerini tanácsadóközpontot 2006-ban alapították és a munkatársai azóta kereken 100 fiatalt kezeltek, akik egész Németországból érkeztek. Alexander Groppler aggódik azonban amiatt, hogy jelenleg túl kevés a függőkkel foglalkozó tanácsadó iroda. Pedig megfelelő segítség nélkül a médiafüggők elveszhetnek a családjuk, a szűkebb környezetük és a társadalom számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #16
    A szenvedely onmagaban nem jelent problemat,akkor valik betegsege,amikor a szenvedely atveszi az iranyitast,az ember elete folott,es akadalyozza az ugynevezett normalis letet.Ha valaki peldaul ugy tud dohanyozni,hogy nem esik nehezere barmikor nehany napra felhagyni vele,akkor az meg nem betegseg.
  • vmiki88 #15
    bazz szinte mindenkinek van valami függösége:
    pl. anyám szeret kötni, a nagyanyám főzni imád, a nagyapám horgászni szeret stb. ezek nélkül nem tudnának élni
  • xAlterego #14
    Ez hülyeség, egész nyáron napi 8 órát neteztem és 2-3 órát játszottam, és 2-3 órát TV-ztem, mert eggyszerűen nem volt jobb dolgom.

    De amikor egy hétig táborban voltam, meg egy hétig nagymamámnál, ahol nem tudtam, nem jött rám semmilyen roham, nem szenvedtem, épp csak hogy párszor eszembe jutott hogy "de kár hogy lemaradok az E3 híráradatról".

    Ha nem lenne PC, se TV, akkor itthon gubbasztanék egész nyáron, mert csak inkább többet olvasnék, vagy sportolnék, vagy mittomén.

    Az ilyen szakvélemények nagy hibája hogy az utóbbit felsőbbrendűnek tartja az előbbinél.
  • Shaenis #13
    ebben a k*rva melegben szivesen megszabadulnék a ruhafüggőségemtől, engem nem zavarna hogy pucéran látnak ha nem néz mindenki hülyének, mert ők is azok
  • emile zola #12
    Ja igen, legyen a neve ruhafüggőség:)
  • emile zola #11
    Már megint ekkora egy hülye sztorit. Én nem betegségnek nevezném ezt, hanem szükségletnek vagy inkább igénynek. Lehet h nincs jobb dolga az egyes illetőknek és inkább tv-znek v interneten böngésznek.
    Ennyierővel azt is betegségnek lehetne nevezni, h öltözködik, ruházkodik sok ember, ha pedig megvonnák tőle aezt, kénylmewtlenül érezné magát az utcán.:D
  • Shaenis #10
    szerencse hogy én csak internet és mmorpg függő vagyok, nincs időm tévézni
  • god25 #9
    Mivel információ-társadalomban élünk, ezért szükség van rá!
  • Franky25 #8
    Inkább hírfüggő, mint szappanopera függő legye valaki...:)
  • Gabe Dearborne #7
    Bullshit a köbön. Lehet manapság médium nélkül élni? Le lehet mondani az információról? Nem lehet. Ha viszont valaki annyira unatkozik, hogy ezen a kákán keres csomót, akkor annak azt tudom ajánlani, amit Hofi ajánlott:

    Na pubi! Ha legközelebb unatkozol, ott van mindjárt a jobb kezed. Minket meg hagyj békén a baromságaiddal, mert te pont olyan médiafüggő vagy, mint mindenki más.