Berta Sándor

Betegfigyelő rendszerek nem csak otthonra

A kor előrehaladtával egyre többek számára merül fel a kérdés, maradjanak otthon vagy válasszák az idősek otthonát. Szakemberek olyan megoldásokon dolgoznak, amelyek segítségével bárki otthon ügyelhet az egészségére.

Az Intel összesen 70 olyan kutatóprojektet indított, amelyek célja a digitális egészségügyi gondoskodás megteremtése. A vállalat betegfigyelő rendszere néhány hete kapott zöld utat az amerikai hatóságoktól. Az AARP amerikai nyugdíjas-szövetség felméréséből kiderült, hogy az idős emberek többsége kész lenne havonta akár 50 dollárt is fizetni a készülékekért és a szolgáltatásokért.

"A célunk az, hogy a technika a jövőben lehetővé tegye az emberek számára, hogy hosszabb ideig maradhassanak otthon" - közölte Kenneth Lafond. Az informatikus egy olyan rendszert fejlesztett ki, amely részletesen rögzíti a legfontosabb egészségügyi adatokat, például, hogy a beteg mikor vette be a gyógyszereit, mikor ettek, milyen gyakran mozogtak. Az idős pácienseknek csupán egy karóraszerű készüléket kell a csuklójukra feltenniük. Az eszközben van mozgásérzékelő, RFID-vevőegység. A tárolt információk továbbíthatók a családtagoknak, de akár az egészségügyi szakszolgálatnak is. A megoldás bevált, nem véletlen, hogy Seattleben már húsz idősek otthonát szereltek fel vele.


"Az egészségügyi szektor a világ jelenlegi leginkább feltérképezetlen piaca" - nyilatkozta Eric Dishman, az Intel Digital Health Group vezetője. A konszern 2002-ben nyitott az új piac felé és eddig 20 különböző országban több mint 1000 háztartás bevonásával indított hasonló egészségügyi programokat. A cél mindenütt ugyanaz: lehetővé tenni, hogy időben megelőzhetők legyenek a szívinfarktusok vagy a balesetek. Eric Dishman elmondta, hogy az idős emberek nem ódzkodnak az új megoldásoktól, hanem nagyon is tetszenek nekik, szeretnék kipróbálni a berendezéseket.

Karol O'Donovan eddig 250 olyan beteg adatait vizsgálta meg, akik elestek és ezután beszállították őket egy dublini klinikára. Olyan jeleket keres, amelyek alapján megmondható, hogy kik azok, akiket gyakran fenyeget az elesés veszélye. Akinél ezt kimutatják, az részt vehet a programokban. Bill DeLeeuw a csuklóérzékelőkben bízik. Így akarja megtudni, hogy kit fenyeget a Parkinson-kór. A szakember szerint a legfontosabb, hogy a betegek ne egészségügyi eszközként gondoljanak a készülékre.


Jeruzsálemi kutatók házi laboratóriumon dolgoznak. A bioelektronikus chip segítségével bárki cégezhetne otthon vér- és vizeletvizsgálatot. Margaret Morris pszichológus pedig egy stresszjelző megoldást alkotott meg. A mellkason elhelyezett szenzor képes előrejelezni a kialakuló stresszt és az adatokat továbbítani egy mobiltelefonra. Amennyiben a chip stresszhelyzetet érzékel, azonnal üzenetet küld a betegnek a mobiltelefonra és tanácsokat ad, hogy miként lazíthat. A páciens a készülék érintőképernyőjének segítségével megadhatja az alvásaira, a testének terhelésére vagy éppen az aktuális hangulatára vonatkozó információkat is.

A legfontosabb szempont azonban, hogy az emberek foglalkozzanak magukkal, a szervezetükkel és az egészségükkel. Ez ugyanis fontosabb minden egészségügyi szerkezetnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!