Berta Sándor

A Bundestag napirendjén a nyomtatók károsanyag-kibocsájtása

A Bundestag már az új év első üléshetében napirendjére tűzi a lézernyomtatók lehetséges egészségkárosításával kapcsolatos beadványok megtárgyalását. Kevés esély van rá, hogy szigorítanák a jogszabályokat.

A német parlament környezetvédelmi bizottsága szerdán tárgyal a Szövetség 90 /Zöldek frakció előterjesztéséről, amely szerint a német kormánynak nyomást kellene gyakorolnia a nyomtatógyártókra, hogy minél több, a Kék Angyal minősítésnek megfelelő terméket fejlesszenek ki és dobjanak piacra. Az elképzelést támogatja a Baloldali Párt is, amely szeretné, ha a témával foglalkozna a német kormány.

A két párt azután kezdeményezett parlamenti vitát a kérdésben, miután nyilvánosságra hozták a Szövetségi Kockázatértékelő Intézet (BfR) szakemberei által már közel fél éve elkészített, de csak a múlt héten nyilvánosságra hozott úgynevezett tonertanulmányt. Az egyelőre még tisztázatlan, hogy a hivatal miért ült a jelentésen hat hónapig. A BfR illetékesei ezt azzal indokolták, hogy az anyagot külső és belső szakemberekkel is egyeztetniük kellett. Felmerült az az ötlet, hogy a politikusok közös megbeszélésére hívnák a nyomtatógyártók és a németországi Tonerkárosultak Érdekközösségének (ITG) képviselőit.


Túl sok festékpor jut a levegőbe a nyomtatók működése közben

Szakértők szerint kevés esély van arra, hogy a német kormány valóban érdemben foglalkozzon a kérdéssel, annak ellenére is, hogy az SPD környezetvédelmi bizottságban ülő képviselői szintén támogatják az előterjesztést. Mindenesetre fontos lenne, hogy a vásárlók megnyugtatására rendeződjön ez a helyzet, hiszen a felhasználók - érthetően - elbizonytalanodtak a korábbi hírek hatására. A helyzet megnyugtató módon való rendezése a gyártók érdeke is.

Legutóbb tavaly októberben állapították meg a Giesseni Egyetemi Klinika Beltéri és Környezettoxikológiai Intézet kutatói, hogy folyamatosan nő a tonerekben és tintapatronokban található, valamint a nyomtatás közben felszabaduló káros anyagokra érzékeny emberek száma. Ráadásul a készülékek károsanyag-kibocsátása szintén folyamatosan emelkedik. 2007 augusztusában pedig egy ausztrál kutató hozta nyilvánosságra a tanulmányát, melyből az derült ki, hogy számos otthoni- és irodai lézernyomtató komoly egészségkárosító hatású részecskéket bocsát ki környezetében. Korábban a német kormány szakértői úgy nyilatkoztak, hogy ugyan a lézernyomtatók működése közben számos, az egészségre káros anyag, például ózon és szemcsés anyagok szabadulhatnak fel, emiatt azonban önmagában még nem kell egészségkárosodástól tartanunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fade2black #4
    olyan szőke kapitányos vagy.
  • JTBM #3
    Szvsz. Németország egyáltalán nem képes nyomtatót előállítani. Örüljenek, hogy valaki szállít nekik és nem kell kézzel firkálni. ;-)))
  • echo #2
    a kettő nem hiszem, hogy függ egymástól.

    egyébként ez a nyomatatós dolog gondolom ott igazán aggasztó, ahol egésznap folyamatosan mennek a nyomtatók abban a térben ahol az alkalmazottak is dolgoznak. és ez azért nem kevés helyen van így.
  • Darth Sith #1
    ez nagyon helyes. De mikor lesz valakinél napirenden a fosszilis alapú erőművek és az autók átállítása napirendi téma?