Berta Sándor

Nő a nyomtatási anyagokra túlérzékenyek száma

Az irodákban dolgozók egyre gyakrabban vannak kitéve a nyomtatókban és multifunkciós készülékekben található káros anyagoknak, állapította meg egy német intézet.

A Giesseni Egyetemi Klinika Beltéri és Környezettoxikológiai Intézet új, a nyomtatók károsanyag-kibocsátását vizsgáló teszteket végzett el a német Szövetségi Kockázatértékelő Intézet (BfR) megbízásából. Kiderült, hogy folyamatosan nő a tonerekben és tintapatronokban található, valamint a nyomtatás közben felszabaduló káros anyagokra érzékeny emberek száma. Ráadásul a készülékek káros anyag-kibocsátása szintén folyamatosan emelkedik. Az intézet munkatársai tavaly január és október között Németországban összesen 63 irodaépületben végeztek méréseket és 69 személyt kérdeztek meg a tapasztalataikról. Az eredményeket mostanra sikerült kiértékelni.

A kutatók megállapították, hogy a károsanyag kibocsátás olyan mértékű, ami a legtöbb embernek fel sem tűnik. Éppen ebben rejlik a veszély, hiszen szépen lassan válnak érzékenyekké, anélkül, hogy tudnák mire is lettek allergiásak. Egyértelműen megállapították, hogy a nyomtatók vagy multifunkciós eszközök mellett dolgozóknál jóval nagyobb volt az orvosilag gyakorlatilag megmagyarázhatatlan panaszok száma, mint azoknál a kollégáiknál, akik nem használták rendszeresen ezeket a berendezéseket. A megkérdezettek gyakran panaszkodtak az úgynevezett Sick Building szindrómára, vagyis a munkahely épülete okozta komfortérzet csökkenésre.

Fontos, hogy egy adott szobában vagy épületben milyenek a légtéri adatok, a hőmérséklet, a páratartalom, hiszen ezek mind hozzájárulhatnak a túlérzékenység kialakulásához. A szakemberek szerint a nyomtatók és a multifunkciós készülékek mellett nőtt a levegő portartalma is. "Azt egyelőre még vizsgáljuk, hogy ezeknek a poroknak pontosan mi az összetétele és hogy van-e az egészségre káros hatásuk" - jelentette ki Andreas Hensel professzor, a BfR elnöke. A BfR munkatársai mindenesetre azt tanácsolták, hogy aki sokat és rendszeresen nyomtat, helyezze el a berendezéseket egy jól szellőző helyiségben, ahol biztosítva van a megfelelő légáramlat.

Korábban egyébként a német kormány szakértői azt állapították meg, hogy ugyan a lézernyomtatók működése közben számos, az egészségre káros anyag, például ózon és szemcsés anyagok szabadulhatnak fel, emiatt azonban önmagában még nem kell egészségkárosodástól tartanunk.

Német kutatók 2005 és 2006 között egy külön program keretében vizsgálták, van-e és ha igen, milyen egészségkárosító hatása a tonerekben használt anyagoknak. Hat tesztelt lézernyomtató közül négynél találtak DBT-re és TBT-re utaló nyomokat, kettőnél pedig - a legrosszabb esetben akár rákkeltő - színezőanyagokat. A tonerpróbák ezekben a készülékekben a megengedett határérték 130-szorosát mutatták ki. A tesztek során az egyik nyomtató a megengedettnél több sztiolt, a másik pedig több benzolt bocsátott ki.

Augusztusban pedig egy ausztrál kutató hozta nyilvánosságra tanulmányát, amelyből kiderült, hogy számos otthoni- és irodai lézernyomtató komoly egészségkárosító hatású részecskéket bocsát ki környezetében. A szakember és kollégái 62 lézernyomtatót vizsgált meg, melyek között olyan nagy gyártók gépei is szerepeltek, mint Canon, a HP vagy a Ricoh, és megállapították, hogy a 62 nyomtatóból 17 (27%) nagy mértékben bocsát ki részecskéket. Sőt az egyik gép körülbelül akkora mennyiségben ontotta magából a port, mintha valaki dohányzott volna az irodában.

A kibocsátás jelentős egészségügyi kockázattal jár, mivel a részecskék nagyon apró méretűek és könnyű őket belélegezni. Kicsinységük miatt a legmélyebb rétegeibe is képesek eljutni a tüdőnek, eltömítve a léghólyagocskák ezreit. A kutató és társainak véleménye szerint az okozott hatás az egészen enyhe irritációtól a komoly betegségekig terjedhet, beleértve mindenféle szív- és érrendszeri betegségeket, vagy akár a rákot is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #22
    Szerinted nyugaton minden fenékig tejfel volt korábban? Ott is sokmindent eltussoltak.
  • dez #21
    "NEM azt írtam hogy ne foglalkozzunk az okokkal."
    Azt írtad, ha nem jól láthatóak az okok, akkor nem lehet a dologgal kezdeni semmit.

    "Azt írtam, hogy ha nem ismerjük a szervezet működését, akkor statisztikai módszerekkel lehet csak valamit kezdeni."
    A statisztika már mutat valamit. (Csak az a bibi, hogy ha elegendően sok embert vizsgálunk ilyen módon, jól el lehet kenni a dolgokat, mert a sok paraméter közepette elvesznek az összefüggések.)

    "Ez nem materialista blabla. Vagy tudsz jobbat?"
    A statisztika neked hol tökéletesen pontos ok-okozati összefüggés-feltárás? Kinyilvánítottad, hogy számodra csak az utóbbi használható, akkor viszont a statisztika nem...

    "Így igaz. Vizsgálják is derekasan, NEM ezzel van a bajom, hanem az interpretációval, ami egy tömeges sajtóőrület formájában jelentkezik"
    Tehát te a kormányok pártján állsz, amiknek az érdeke a problémák elhallgatása!?

    "és az a látszat, hogy az összes bajunkért a mesterséges anyagok a felelősek."
    Nem az összesért.

    "Nem ezt írtam. Megintcsak a fősodratú média egyoldalúságával és irányultságával van bajom."
    Azzal némileg nekem is, de szerintem túl nagy jelentőséget tulajdonítasz ennek.

    "Ez egyszerűen nem igaz. Egyike azoknak a tipikus képeknek, amiket a média töm az emberek fejébe."
    Szerintem nem így van, én spec. nem közmédiában olvastam erről.
    Tudsz mutatni konkrét adatokat ennek ellenkezőjéről?

    "Dolgozó ember vagyok, aki tisztességgel, félelem és átbaszások tömege nélkül akarja leélni azt a rövid életet, amit a sors számára kijelölt. Nem szeretem, ha megpróbálnak ravasz (vagy inkább nagyonis átlátszó) módszerekkel a saját érdekeim ellen hangolni. Nem adom fel a terveimet és vágyaimat arra, hogy emberhez méltó, tisztességes életet éljek (ebbe beletartozik a családi ház, a család, az autó, az érdeklődéssel végzett munka, stb..), csak azért, hogy a világot és a sajtót a háttérből irányítók a 120 szobás jachtjukat 122 szobás jachtra cserélhessék."

    Aham, tehát amíg pár nagyzoló milliomos dőzsöl, te sem vagy hajlandó semmire... Szép.
  • dez #20
    Hát, van egy kis üldözési mániád, és összeesküvés-fóbiád. :) Csak épp rossz irányban.
    Itt volt szó a korábbi vizsgálatokról (be is van linkelve), de a kormányok éppenhogy el akarják tussolni a problémát...
  • halgatyó #19
    Még valami, fontos.
    Valahogy elsikkadt egy kérdés itt: mi van azokkal az emberekkel, akik egy-egy nagyvállalat vagy kormányzati intézet központi másolóüzemében dolgoztak évekig?

    Az akkori másológépek tervezésekor még nem vették figyelembe a porkibocsátást (ha jól értelmezem ezt a cikket), és azok a gépek jóval nagyobbak is voltak, mint a jelen cikkbeli, egy-egy iroda kiszolgálására készített gépek.

    Hogyan lehet az, hogy csak most veszik észre a problémát? Azt még meg lehet valahogyan magyarázni, hogy a szocializmusban nem figyeltek oda az ilyesmikre, node a másológépek a "nyugaton" is voltak szép számmal, sőt.
  • halgatyó #18
    "Butaság, mert néha csak a hatást látjuk, és az okokat úgy kell megkeresni. Ha viszont nem vesszük tudomásul a hatásokat, csak mert nem látjuk kapásból az okokat... Nos akkor még mindig az őskorban lennénk."

    NEM azt írtam hogy ne foglalkozzunk az okokkal.
    Azt írtam, hogy ha nem ismerjük a szervezet működését, akkor statisztikai módszerekkel lehet csak valamit kezdeni. Ez nem materialista blabla. Vagy tudsz jobbat?

    "a tüdőhólyagocskákat eltömítő, nanométeres szemcsékből álló por is mérhető. Nem beszélve az elektronikus gépekből kipárolgó egyéb mérgező anyagokról"
    Így igaz. Vizsgálják is derekasan, NEM ezzel van a bajom, hanem az interpretációval, ami egy tömeges sajtóőrület formájában jelentkezik, és az a látszat, hogy az összes bajunkért a mesterséges anyagok a felelősek. Próbáld meg összeszámolni az e tárgyban megjelent cikkeket, irányultságuk szerint.

    "Aham, és amíg nem tudjuk az egész testet pl. leszimulálni, és így teljesen konkrétan feltérképezni minden hatást, addig ne törtődjünk semmivel? Se rákkal, se allergiával, se asztmával, stb. stb.?"
    Nem ezt írtam. Megintcsak a fősodratú média egyoldalúságával és irányultságával van bajom.

    "érdekes mód falun jóval kevesebb az allergia, a rák, és sok más betegség"
    Ez egyszerűen nem igaz. Egyike azoknak a tipikus képeknek, amiket a média töm az emberek fejébe.

    "mivel is foglalkozol?" Dolgozó ember vagyok, aki tisztességgel, félelem és átbaszások tömege nélkül akarja leélni azt a rövid életet, amit a sors számára kijelölt. Nem szeretem, ha megpróbálnak ravasz (vagy inkább nagyonis átlátszó) módszerekkel a saját érdekeim ellen hangolni. Nem adom fel a terveimet és vágyaimat arra, hogy emberhez méltó, tisztességes életet éljek (ebbe beletartozik a családi ház, a család, az autó, az érdeklődéssel végzett munka, stb..), csak azért, hogy a világot és a sajtót a háttérből irányítók a 120 szobás jachtjukat 122 szobás jachtra cserélhessék.
  • halgatyó #17
    Nem szokásom egy lefutott vitához hozzáírogatni, de most a 4 napos ünnep miatt csak most kerültem internetközelbe.

    Ezek a vizsgálatok SZERINTED megtörténtek, szerintem pedig nem. Sajnos, van konkrét tapasztalatom az ilyen "vizsgálatok" felől.
    Leginkább az tapasztalható, hogy vannak DOGMÁK amelyek megkérdőjelezése nem megengedett. Vannak szemléletmódok és "igazságok" amelyeket a fősodratú (milliárdokkal támogatott) média minden eszközzel igyekszik beleverni az emberek fejébe. Ezek a szemléletek és kinyilatkoztatások két csoportba sorolhatók:

    -- Ha a hétköznapi tapasztalatainknak homlokegyenest ellentmondanak, akkor a fősodratú ("mainstream") média agyonhallgatja a dolgot,

    -- Ha az ügyben nem tudunk BIZONYÍTHATÓ hétköznapi tapasztalatot szerezni (pl. globális felmelegedés, rák okai, betegségek okai) akkor a fősodratú média naponta rengetegszer ismételgetve belevési az emberek agyába a saját véleményét.
    Ez a vélemény valahogyan mindig azirányba hat, hogy hogyan húzzuk össze magunkat még jobban, és hogya élhetnénk még szegényebben. Neked még ez nem tűnt fel?
  • dez #16
    Senki nem tud többet? Nos még én is tudok többet, de most csak egyre hívnám fel a figyelmedet, aminek konkrét kiemelésének kihagyása komoly hanyagság a részedről: az ember által létrehozott számtalan szintetikus anyag, aminek jó része mérgező, irritatív, vagy épp rákkeltő.
  • dez #15
    Ezek a vizsgálatok rég megtörténtek, és ebből lett levonva a következtetés, úgyhogy elkéstél.
  • dez #14
    "Mi az hogy nem tudnak mit kezdeni? Ez egy hülyeség. "Kezdeni" azzal lehet valamit, ami mérhető, ellenőrizhető, és az OKAI is jól láthatóak."
    Butaság, mert néha csak a hatást látjuk, és az okokat úgy kell megkeresni. Ha viszont nem vesszük tudomásul a hatásokat, csak mert nem látjuk kapásból az okokat... Nos akkor még mindig az őskorban lennénk.

    "Kezdeni azzal lehet valamit, ami elemeire bontható, működése megérthető, modellezhető.
    Ami ezen felül van, az kinyilatkoztatás, dogma, vallás, vagy ami tetszik."
    Materialista blabla.

    "Nos, ami ebben a témában a legjobban mérhető, látható és elemezhető, az az allergia-szerű tünetek terjedéséről szóló SAJTÓCIKKEK MENNYISÉGE és hangvétele, IRÁNYULTSÁGA. A többi ezen felül nagyobbrészt hipochondria, kisebb részt valóban allergia-szerű tünetegyüttes. ÁM A TÜNETEK SEMMIT SEM MONDANAK A VALÓDI OKOKRÓL!"
    Nem, ez nem igaz. Pl. a tüdőhólyagocskákat eltömítő, nanométeres szemcsékből álló por is mérhető. Nem beszélve az elektronikus gépekből kipárolgó egyéb mérgező anyagokról.

    "Az emberi test igen bonyolult, emiatt nehezne hozzáférhető a "nyugati tipusú", elemeire bontó majd újraegyesítő, modellező gondolkodásmód számára. Ám a nehéz megközelíthetőség NEM JELENT lehetetlenséget, csupán nehézséget. Az, hogy valamit MOST MÉG nem tudunk, nem jelenti azt, hogy HÓKUSZPÓKUSZOKKAL KELL HELYETTESÍTENI A TUDÁST, és mindenféle KINYILATKOZTATÁSOKKAL kell az emberek fejét tömni."
    Aham, és amíg nem tudjuk az egész testet pl. leszimulálni, és így teljesen konkrétan feltérképezni minden hatást, addig ne törtődjünk semmivel? Se rákkal, se allergiával, se asztmával, stb. stb.? Ez hülyeség, hipermaterialista extremitás.

    "Mostanában pedig ez megy. Valakik KINYILATKOZTATTÁK, hogy az allergia márpedig a modern kor eszközei miatt "terjed" (állítólag) (NEEEEEMM, NEEM A MINDENT ELBORÍTÓ KUTYASZAR MIATT, ugye, meg nem is az egyre szaporodó hajléktalan és tüdőbajos miatt, meg nem is az allergén hatású gyomok terjedése miatt...)"
    LOL, érdekes mód falun jóval kevesebb az allergia, a rák, és sok más betegség.

    "Aki ezt a kinyilatkoztatást kétségbe meri vonni, az a legenyhébb esetben is hülye, esetleg "nagyon hülye" (ez én lennék:-)) rosszabb esetben, ha újságíró vagy ilyesmi, akkor megfenyegetik, kirúgják az állásából, stb."
    Üldözési mániád van?

    "Ez egyben válasz a konformistákkal kapcsolatos megállapításodra is. Azok a konformisták, akik beállnak ebbe a sajtó által gerjesztett hisztériába, hogy így az allergia meg úgy a globális felmelegedés meg lehűlés meg minden... Ne is akard visszadobni ezt a labdát, mert nem lehet!"
    Eléggé kifordítva látod a témát. Éppen az volt sokáig a közvélekedés, hogy ne törtődjünk semmivel, és ezt próbálja kimozdítani a holtpontról többek között a média is, mert ideje cselekedni.

    "A családomban van allergiás, és volt rákos is. De ezt nem a civilizáció számlájára írom."
    Izé, mivel is foglalkozol?
  • Predatorrr #13
    Szerintem rohattul van benne valami, most töltöttem utoljára a tinta patronomat és amikor nyomtat valami irtózatosan büdös festékszag jön ki belőle, ami hordozhatja ezeket az anyagokat is. Bent ültem a szobában és szédülni kezdtem tőlem, komolyan feti...át kellett mennem egy másik szobába aludni, mert egyszerűen nem tudtam tőle aludni.