Berta Sándor

Változtatnának a német elektronikus betegkártyán

A Német Orvosi Kamara számos módosítást javasol a tervezett e-betegkártyával (eCard) kapcsolatban és azt szeretnék, hogy ha az átállás nem kötelező jellegű, hanem választható szolgáltatás lenne.

A dokumentumban a kamara a 111. Német Orvosnapon elfogadott határozatokat foglalta össze. A legfontosabb javaslat, hogy mind az orvosok, mind a páciensek maguk dönthessenek arról, hogy kihasználják-e az új azonosítóban rejlő online lehetőségeket. Ezenkívül szintén mindenki maga dönthetné el, hogy áttér-e az elektronikus receptek használatára. Aki úgy dönt, hogy nem, az továbbra is a hagyományos papírrecepteket kapja majd meg.

"Azt várjuk az illetékes minisztériumtól, hogy nyilvánosan és részletesen foglaljon állást a javaslatcsomagunkról" - közölte Jörg Hoppe, a Német Orvosi Kamara elnöke. Az orvosok jelezték: csak abban az esetben támogatják az elektronikus betegkártya bevezetését, hogy ha elfogadják az előterjesztéseiket. Hoppe hozzátette: nem az ő feladatuk az eCard elfogadtatása az emberekkel.

A módosítópontok között szerepel az is, hogy szükségtelen egy központi adattároló rendszer létrehozása. Emellett az orvosok szerint meg kell vizsgálni, hogy szükség van-e a betegek adatait tároló USB-kulcsok alkalmazására. "A pácienseknek pontosan tudniuk kell majd, hogy mely adataikat melyik rendszerben őrzik, azon kívül fontos, hogy megmaradjon az egyes információk törlésére vonatkozó joguk. Szintén fontos, hogy meghatározhassák, mely adataikat tárolhatják el a kezelőorvosaik és melyeket nem. A szociális törvénykönyvben rögzíteni kell, hogy senkinek a genetikai adatait sem őrizhetik meg" - olvasható többek között a dokumentumban.

A javaslatcsomag a lehető legrosszabb pillanatban érkezett a rendszert kidolgozó Gematik vezetőinek asztalára. Éppen a napokban derült ki ugyanis, hogy az elektronikus betegkártyát kiegészítő online rendszer első tesztjei finoman szólva is kiábrándító végeredménnyel zárultak. A hálózat lassú volt, a biztosított személyek legfontosabb adatait csak nehezen adta ki, így szinte lehetetlenné vált az információk feldolgozása. Az orvosi szervezetek már tavaly szeptemberben is tiltakoztak az eCard, illetve az egészségügyi adattárolás bevezetése ellen. Márciusban pedig a Chaos Computer Club munkatársai állapították meg, hogy jelenlegi formájában komoly biztonsági kockázatot jelent a német elektronikus betegkártya.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piel #4
    Persze az adatok kezelése és megadása egy fejlettebb társadalmi tudatot is feltételez. Mondjuk fel lehetne vinni a páciensek foglalkozását, munkahelyét. Lehetne látni melyik cég az amelyik veszélyezteti a foglalkoztatottak egészségét! Iskolai végzettség alapján lehet jellemző betegségeket keresni. Javítani lehet a szociális hálót. Persze az betegek szimpátiáját el lehet nyerni azzal, hogy felmutatjuk a rendszer előnyeit (pl. kimegy a munkavédelmi ellenőrzés xy céghez, mert sok alkalmazottja betegedett meg az elmúlt 10 évben), de lehet mondjuk azzal is, hogy plusz szolgáltatást vezetünk be azoknak a betegeknek akik hajlandóak plusz adatokkal ellátni a rendszert (pl. ingyenes vércukorvizsgálat vagy ajándék vércukor mérő készülék). Ha nagyban gondolkodunk megéri!
  • Piel #3
    Az elgondolás nem feltétlenül rossz! A beteg a saját adatait miért ne ellenőrizhetné? Természetesen joga van hozzá. Ha minden adatot központi szerveren tárolnak, az könnyítené a helyzetet, mivel a TB felé sem kell elszámolni, mert ezt a szerver jegyzi, és meg is küldi. Évente mindenki kaphat egy elszámolást a TB-től, hogy kire mennyit költöttünk. (Nem az orvosnak kell ....kodni vele.) Az orvos a beteg jelenlétében és betegkártyájával tud felvinni adatokat a rendszerre. Nincs túlszámlázás, többlet elszámolás. Persze nem minden orvos csinálja ezt, de lehet hogy éppen a rendelőintézet, vagy a kórház az ami meglépi a bevételek növelése érdekében. Persze lehet olyan eset is amikor a beteget baleset éri és nincs ott a chip kártyája. Ugye? Erre is van megoldás! Az orvosok vagy kórházak egy kiemelt kóddal felvihetik a beteg kezelésére vonatkozó adatokat kezeléseket és ez ideiglenesen rögzül az adatbázisban. Akkor véglegesedik, amikor a beteg vagy képviselője be tudja nyújtani a chipkártyáját. Természetesen az adatokon végzett módosításokat naplóznia kell a rendszernek. Amennyiben jól működik a szerver, nevek nélkül is lehet kutatási feladatokat végezni az adatbázisból. Lehet látni, hogy adott területen mely betegségek gyakoribbak, mely orvos az aki a betegét jobb módszerekkel, gyorsabban kigyógyítja betegségéből.
  • redfish #2
    Én meg azt gondolom, hogy nagyon helyes a tervezet, hogy a beteg dönthesse el, mit tárolnak el róla és mit nem!
    Igenis, a betegnek legyen joga TÖRÖLNI és amit kitöröl, az ne legyen archiválva, mert akkor az egésznek semmi értelme!!!
    Nagyon helyes az is, hogy az elektronikus nyilvántartás VÁLASZTHATÓ legyen és nem kötelező! (Aki akarja, az használhatja, aki pedig nem akarja, nincs rákényszerítve.)

    Amúgy meg : örülök, hogy kiderült, hogy ez az egész úgy baromság, ahogy van és már teszt-üzemben sem működik. Jó lenne, ha ebből tanulva nálunk sem vezetnék be...
  • RealPhoenixx #1
    A legjobb valtoztatasnak azt tartanam, ha egesz egyszeruen megszuntetnek az ilyen iranyu tevekenysegeket, mert sajnos latszik, hogy tok ertelmetlenul pazaroljak szerencsetlen adofizetok penzet, mert effektiv normalis produktumot nem tudnak felmutatni, de a minimum valtoztatas a kovetkezo kellene legyen:
    - a Gematik ceg tulajdonosait es az azokkal kapcsolatban allo politikai vezetoket elszamoltatnam, esetleg inkasszoznek ezen erintett szemelyek eseteben, es szepen kiadnam a melot egy rendes, effektiv produktumot kepes letrehozo tarsasagnak

    Masfelol: nem engednek a rendszerbol torolni, csak modositani, vagy ha a torles opciot engedelyeznek is, az a minimum, hogy visszatekintheto legyen az, hogy ki-mit-miert es mikor torolt.

    Es ez mind csak a minimum!