Gyurkity Péter

Zöld utat kapott az Intel betegfigyelő rendszere

Az illetékes amerikai hatóság engedélyezte az Intel által kidolgozott otthoni megfigyelő rendszer széleskörű alkalmazását. A cég elsősorban időseknek és krónikus megbetegedésekben szenvedőknek ajánlja megoldását.

A Health Guide névre keresztelt platform több egységből épül fel, magába foglalja a páciensek adatait rögzítő és azokat az orvosnak továbbító rendszert, az adatokat begyűjtő eszközöket, valamint a kórházakban kiépítendő infrastruktúrát, amely viszont a szakmában dolgozók számára teszi lehetővé a gyors és megfelelő válaszadást, reagálást az esetleges problémákra. Ez ugyanis elsődleges fontosságú lehet a betegek számára.

A páciensek állapotát az otthon tartott különböző vezetékes és vezetéknélküli eszközök ellenőrzik, így például a megoldható a pulzusszám, a glükózszint, illetve akár a súly mérése és összevetése a korábbi adatokkal, valamint számos egyéb fontos adat rögzítése.

Az ily módon begyűjtött adatok a szintén otthoni központi egységbe kerülnek, amely egy biztonságos kapcsolaton keresztül a szerverre továbbítja azokat. A másik oldalon az orvosok veszik szemügyre a kimutatásokat, és több különböző módon, akár egy videokonferencia keretében megbeszélik a beteggel a teendőket.

"A krónikus állapotban lévőkre koncentrálunk, így a rendszer akár egymilliárd ember életében is megjelenhet" - magyarázta Loius Burns, a Digital Health Group első embere. Arról nem beszélnek, hogy ez a piac pontosan mekkora lehet, azt azonban elárulták, hogy első körben a biztosítók, az egészségügyi intézmények, illetve a kormányzatok körében fogják népszerűsíteni a platformot. Az első tesztekre már sor került az USA-ban és az Egyesült Királyságban és ezek során arra a következtetésre jutottak, hogy az online megoldás segíthet a költségek csökkentésében.

E két országban az Intel reményei szerint már idén, illetve 2009 elején beindulhat az éles rendszer. Az Egyesült Államokban az FDA (Food and Drug Administration) most hagyta jóvá a megoldás alkalmazását, így a cég zöld utat kapott a kereskedelmi bevezetésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akuma #1
    Végre valami igazán hasznosat is csináltak! Különösképp azért mondom, mert anyám nővér, és tegnapelött ha nincs épp egy beteg mellett, aki nem mondja, hogy rosszul van, csak ő látta rajta, hogy patakzik róla a víz... megmérte a vérnyomását és 50/30!!! Ennyivel más már meghalt volna! Szóval gyorsan mindenféle anyagot beadott neki, kapott néhány liter vért, de ha nincs ott már nem élne! Ez a rendszer folyamatosan figyelheti egyszerre rengeteg beteg állapotát és még akkor is jelzi az orvosnak illetve nővéreknek, ha a beteg úgygondolja nem olyan vészes a helyzet...