Napi Online

Két éven belül itthon is elektronikus TAJ-kártya

A szocialista szakpolitikusok szándékai szerint 2010-ig nálunk is bevezetik az elektronikus taj-kártyát, jóllehet az ellátók szerint még a hagyományos biztosítottijogviszony-ellenőrzéshez szükséges technikai feltételek sem adottak.

Igen csábító, de költséges az osztrák minta - nyilatkozta nemrégiben Székely Tamás egészségügyi miniszter, miután tájékozódott az elektronikus társadalombiztosítási kártya bevezetésének ottani pozitív tapasztalatairól. Noha a tárca vezetője céldátumról nem, csak a fejlesztés fontosságáról beszélt, szocialista szakpolitikusok úgy vélik, akár két éven belül itthon is e-taj-kártyával vehetjük igénybe az egészségügyi ellátást. Az intelligens plasztiklapocska bevezetésének egyik legfontosabb alapfeltétele, hogy online kapcsolat legyen a szolgáltatók és a biztosító között.

A szakma szkeptikusan beszél a tervekről. A háziorvosok és a patikusok például gyakran panaszkodnak arról, hogy az immár kötelező jogviszony-ellenőrzés technikai feltételei sem adottak, az egészségbiztosító informatikai rendszere sokszor hibásan működik. A hazai bevezetés melletti érvek között a miniszter főként a gyógyítás biztonságát, az ellátás minőségének javítását és a szolgáltatók adminisztratív terheinek csökkentését emeli ki. Az adatvédelmi szakemberek viszont aggályosnak és veszélyesnek tartják, hogy a kártya "szenzitív" információkat (kórelőzményt, kezeléseket) is tartalmaz, amelyek illetéktelen kezekbe is kerülhetnek.

Az Egészségügyi Minisztérium közlése szerint az elektronikus taj-kártya segítségével a társadalombiztosítás bármilyen egészségügyi tranzakciót el tud számolni, megkönnyítve ezzel az adminisztrációt. Ugyanakkor a beteg korábbi egészségügyi kórtörténetének adataihoz is hozzá lehet férni, amivel kiszűrhetők az ismételt vizsgálatok. A szolgáltatóknál a beteg taj-száma alapján minden alkalommal helyben ellenőrzik a jogviszony meglétét. Mindemellett az elektronikus taj-kártya bevezetésével jelentősen egyszerűsödne a kontroll is.

Ausztria csaknem 30 millió eurót költött az elektronikus taj-kártya bevezetésével összefüggő informatikai fejlesztésekre. Székely Tamás szerint nálunk ekkora forrás biztosan nem áll rendelkezésre, ám hogy mekkora összeget szánnak e célra, az még nem ismert.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) informatikai főigazgató-helyettesének, Király Gyulának a 2006-os távozása óta egy helyben topog a chipkártya kifejlesztése. Már-már feledésbe merült az a teszt, amelyet 2004 körül végeztek a Nyugat-Dunántúlon. Király Gyula akkor úgy nyilatkozott: a tesztidőszak arra szolgál, hogy az egészségügyi szolgáltatók minden szempontból felkészüljenek a biztosítást igazoló kártyák olvasására és a tapasztalatok függvényében tökéletesítsék a gyártást. A műanyag lapok bevezetésének teljes költségét az informatikai felelős 25 milliárd forint körüli összegre becsülte 2006-ban.

Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében, az elektronikus közigazgatás operatív program részeként készült el az OEP megvalósítási akcióterve. A kártyák gyártására és a központi kiszolgáló rendszer kialakítására várhatóan tendert írnak ki, de ha az utóbbit az Elektronikus Kormányzati Központon keresztül fejlesztik, akkor arra nem kell pályázatot hirdetni. Az egészségügyi szolgáltatók infrastruktúrájának kialakítására pedig valószínűleg regionális bontásban írnak majd ki pályázatokat.

A hálózat kiépülésével az orvos megismerheti - a beteg hozzájárulásával - a páciens korábbi diagnózisait és kezeléseit, vénybeváltásait, függőben lévő vényeit, beutalóit, utazási költségeit, kórházi és szakrendeléseken kapott ellátásait. A kártya és a program segítségével az orvos - a papírt kiváltva - elektronikusan intézheti a vényeket és a beutalókat, valamint az utazási utalványokkal kapcsolatos adminisztrációt. A tervek szerint a chipkártya egyesíti majd a taj-kártya és az európai egészségbiztosítási kártya funkcióin túl a nyugdíjas-igazolványét, a közgyógyigazolványét is, valamint egyben belépőt jelent a kormányzati portál ügyfélkapujához. (Ott például a taj-szám megadásával bárki ellenőrizheti ellátási jogosultságát és saját betegútját.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adenoma #19
    istenem, néha de jó lenne, ha tudnánk a betegről valamit az ambulancián hajnal kettőkor, nem csak annyit, hogy "mindenem fáj", meg "belső lázam van"
  • Piel #18
    A kártyán csak a legszükségesebb adatokat lehet tárolni. Azt ami az életmentéshez szükséges. Ez lehet vércsoport, egy gyógyszer allergia, vagy egy állandósult betegség ami miatt különleges bánásmódot igényel a beteg (szív, vese problémák). Már ez is okozhat problémákat, mert mi van akkor ha egy embert el akar tenni valaki láb alól? Megszerzi a betegbiztosítási kártyáját és megváltoztatja a vércsoportot, vagy kitörli a beteg mogyoró allergiára vonatkozó bejegyzését. Ezeket viszont már a kártya hátsó oldalán a beteg beleegyezésével fel lehetne tüntetni. Ebben az esetben az orvos az elektronikus adatok valódiságát tudná ellenőrizni. Viszont van egy hibája is a rendszernek! Egy beteg akinél a betegséget most diagnosztizálták ki kell, hogy cseréltesse a kártyáját, hogy ne csak elektronikusan legyen rajta a kártyán! A kártyával, hálózaton keresztül el lehetne érni a TB központi szerverét, ahol az orvos a beteg teljes kórtörténetét is lehívhatná. Na ez kerül sokba! Nem a kártyaolvasó, mert azt a bankok már ingyen adják az elektronikus számlával rendelkező ügyfeleknek. Minden orvosnak és kórháznak rendelkeznie kell internettel, ami már egy teljesen más menedzsmentet feltételez. Ezt az államnak kellene állnia! Tehát állami optikai hálózatot kellene megépíteni, amit a rendőrség, tűzoltóság, okmányirodák stb. használnának. Ezt használhatnák az orvosok kórházak, persze az ellátható betegek számával egyenesen arányos sávszélességgel. Na ez megint sokba fog kerülni. Ha viszont a teljes költséget szétdobjuk, akkor már nem is kerülne olyan sokba! De itt van a magyaroszági sajátosság! Az alvállakozó alvállalkozójának az alvállalkozója! Még nem láttam olyan nagy állami pályázatot, ahol a pályázatot megnyerő cég ne kaszált volna, és saját munkaerejével oldotta volna meg a pályázatban vállalt feladatait. Sajnos itt tartunk és ezt nem befolyásolta az, hogy a kormány jobb oldali vagy baloldali. A politikai réteg az aki ebben az országban azzal foglalkozik, hogy tömje a zsebeit, és az őket megválasztó emberek érdekeit semmibe veszik. Kirakatpolitika az megy, legyen mivel foglalkoznia az utca emberének, de ha valamivel pénzt lehet lenyúlni tőlük, akkor éhes farkasként rárontanak!
  • Piel #17
    Nálunk biztosan sokkal többe kerül mint Ausztriában, mert mi sokkal "nagyobb ország vagyunk, nagyobb népességgel"!
  • Piel #16
    Elég érdekesnek tartom, hogy mi is fejlesztgetjük a elektronikus betegbiztosítási kártyánkat amikor van aki már kifejlesztette. Nem lenne olcsóbb körülnézni és a már működő rendszert (elgondolását) megvásárolni?
  • Piel #15
    A kártya gyártása nem kerülhet többe pár száz forintnál. A háttér biztosítása viszi el a költség 90 százalékát.
  • Piel #14
    Mint mindent, a számítógépes bűnözés ezt is fel tudja törni.
  • roliika #13
    Úgy kell megcsinálni hogy ne lehessen 2 perc alatt feltörni. Ebbe az irányba haladunk ám csak mire ez leesik az embereknek elköltünk milliárdokat. És ez nem az az ország aki megengedhetné magának.
  • Anakyn #12
    mellesleg a papír alapú tajkártya, (ami nekem van) megfelelően jellemzi azt az intézményt ami kiadta... betegkártya, gondolom nem kell bemutatni
  • Anakyn #11
    1 kártya 1 élet... nem tartom jó ötletnek, csak akkor ha a rendőr egyben orvos meg bankár is, sőt még lehet sorolhatnám... Gondolkozz el az ötleteiden kicsit jobban. Ha valaki megszerzi a kártyádat, és feltörné, akkor neked véged, minden kiderül, milyen betegséged van, mennyi pénzed van, hol laksz... sőt! Ilyen alapon mind1 ha a hátadra írnak mindent :)
  • roliika #10
    Faxság az egész amúgy ahogy van.

    Mindjárt mondom miért de előtte ez a zsidó kérdés...nem vagyok az és még csak ismerőseim sincsenek, de mikor ezt a talmudot vagy mit olvastam itt lent hát meglepődtem...és szerintem okos dolog...mármint jól csinálják :DDD. Volt egy ügyfelem aki hát zsidó és emeltdíjas SMS-el üzletel és eszméletlen mennyi dologért hajlandóak fizetni az emberek...havi 100 milliós nagyságrendű a bevétele mert mindíg új dolgokkal veszi rá az embereket (legálisan) hogy fizessenek mert hát jó lesz nekik...és mindíg vannak jó ötletei, még volt hogy én is filóztam hogy dejó ez mert még nekem is jól jönne mondjuk 400Ft-ért..pedig ismerem a hátteret és tudom hogy nyer rajta nem keveset. Szóval lehet útálni a zsidókat, de szerintem ez nem útálat igazából pusztán irigység.

    Aztán van egy költségcsökkentő javaslatom a T. képviselőknek.
    Ugye van minden állampolgárnak olyanja, hogy személyi igazolvány.

    Miért nem lehet azt megtenni, hogy egy adatbázisban hozzácsapják a TAJ, TB és mindenféle ló**sz kártyát sőt még a bankszámla számot is?

    Hát igen ez egy egyszeri működő beruházás lenne kéne venni bizony 1-2 szervert (100 milla alatt megoldható ami államilag nem pénz) oszt onnantól egységesen lehetne kezelni bármit, akár jogosultság hozzáférő rendszerrel is hogy Apehes Marika ne férjen hozzá azért mindenhez ha nincs engedélye...aztán a többi nyomi RFID meg minden marhaságot el lehet felejteni.

    Ja hogy ez utána már másnak nem hozna hasznot, meg nem kell több kártya, meg több illeték meg több hivatalnokot eltartani...hát igen csókolom.