Gyurkity Péter

Nagyot gyorsul a Firefox 3.1

Legalábbis a Javascript végrehajtásában, amely az új verzió egyik legfontosabb részlete lesz. A többszörös gyorsulás a Mozilla szerint felújítja a böngészők versenyét. A hármas verzióra történő frissítést egyre erősebben javasolják.

A Firefox 3.1 újdonságairól, valamint a Javascript végrehajtásban elért ebességnövekedésről a legújabb fejlesztői találkozón esett szó. Kiderült, hogy az új TraceMonkey motor révén a kód végrehajtása az eddigi többszörösére gyorsul, illetve további funkciókkal bővül az eszköztár, ami az alapítvány szerint némileg helyrebillenti a Flash javára eltolódott egyensúlyt.



A közeljövőben megjelenő első bétaváltozatban már elérhető lesz a fejlesztés, ám alapállapotban letiltva érkezik. Engedélyezése esetén azonban átveszi a Javascript kód végrehajtásának feladatát és az azóta megjelent teszteredmények szerint igencsak felgyorsítja a folyamatot. Emellett megjelenik a képszerkesztés, valamint a háromdimenziós grafika megjelenítésének lehetősége is, amire szintén a megnövekedett sebesség révén nyílik alkalom. Ez utóbbi egyébként a speciális helyzeteket alapul vevő tesztekben akár 40-szeres is lehet, míg a valós, mindennapi használat során durván kétszeres iramot érhetünk el a böngészőben eddig használt SpiderMonkey motorhoz képest.

A Firefox 3.1 további újdonságokat is kínál majd a felhasználóknak. Egyrészt megjelenik a Javascript kód többszálas futtatásának lehetősége, amely szintén tovább gyorsíthatja majd a végrehajtást, illetve a háttérben futtathatjuk annak egyes elemeit, a jobb egyensúly érdekében. A jelek szerint bekerül a már korábban beígért Ogg támogatás is, amelyet ugyan nem használnak olyan széles körben, mint az MP3 formátumot, ám a nyílt megvalósítás révén nem kell licencdíjat fizetni az integrálásért. Ez utóbbi a HTML 5 részeként megjelenő

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PyRex #111
    "Az űrlap megvalósítható a hagyományos html input utasításával(mezejével) is."

    Őőő, ne haragudj, de ez nem igaz! Sosem fogsz JS nélkül email címet ellenőrízni (benne legyen a kukac, a pont, minimum x klarakter hosszú legyen a kukac és pont közötti, ill. a pont utáni rész), és sorolhatnám még...
  • Dj Faustus #110
    "tavaly még a inforadio elmenthető volt, az otthoni gepen előszedve ugyanazt a képernyő-látványt kaptam vissza, mint az internetes gépen. Jópár hónapja megváltozott, valami undorító mocskos weblapszerkesztő programra térhettek át (csak én gondolom)."
    JS nélkül (Firefox Web Developer Toolbarral letiltva) ennek az oldalnak a cikkei rendesen olvashatóak.
    Amik nem működnek:
    * a reklámok (ami kifejezetten nem baj)
    * A BBC hírsávja
    * A látogatószámláló
    * Az élő adás
    * Nyomtatás/elküldés e-mailben (mert CSS-sel automatikusan elrejtették)/betűméret állítás

    Szöveges böngészővel is olvashatóak a cikkek
    Tehát hogy abszolúte használhatatlan legyen JS nélkül az azért kicsit túlzás. Funkcionalitásából veszít, az tény (ez igaz az origóra, vagy az sg.hu cikkeire).
  • Sil78 #109
    A weblapok elmentésére próbáld ki az UnMHT kiterjesztést, hátha segít valamennyire. Ez az egész oldalból 1 fájlt csinál (és ha le vannak tiltva a reklámok, azokat nem is menti bele), és akár az összes megnyitott fül tartalmát is le tudja menteni. Tud magyarul is. Persze vannak olyan dinamikus tartalmak, amiket offline nem lehet reprodukálni, de szvsz egész használható.
    Az IETab kiterjesztéssel nem kompatibilis, ha használsz IETab-ot, akkor annak a beállításainál az Oldalszűrők fülön ki kell kapcsolni azt, amelyik az mht fájlokra vonatkozik (alapból a legelső).
  • Dj Faustus #108
    "Az űrlap megvalósítható a hagyományos html input utasításával(mezejével) is."
    Maga az űrlap igen. De az ellenőrzése?
    Vagy tegyük fel, hogy nem akarod a szervernek elküldeni, csak kiértékelni - ezért szerveroldali erőforrásokat kár pazarolni.

    "-- valamint az, hogy az én gépemben ne akarjon senki idegen programmokat futtatni a tudtom nélkül! (ez mindenki számára érthető)"
    Nem fog. A Javascript nem futtat programot.
    A böngészőben interpretálja a Javascript-kódot (amibe te belenyúlhatsz, átnézheted).

    folyt köv...
  • halgatyó #107
    Gyakorlatilag egyetértek veled. A google maps jó példa volt, eddigi gyakorlatomban ez az egyetlen példa, amivel a js-t indokolni lehet.
    Az űrlap megvalósítható a hagyományos html input utasításával(mezejével) is.

    Ami engem aggaszt és feldühít, az főleg két dolog:
    -- elmenthetetlen weblapok egyre szaporodó tömege (mindjárt részletezem)
    -- valamint az, hogy az én gépemben ne akarjon senki idegen programmokat futtatni a tudtom nélkül! (ez mindenki számára érthető)

    Az elmenthetetlen weblapok sajnos egyre szaporodnak. Csak pár példa: tavaly még a inforadio elmenthető volt, az otthoni gepen előszedve ugyanazt a képernyő-látványt kaptam vissza, mint az internetes gépen. Jópár hónapja megváltozott, valami undorító mocskos weblapszerkesztő programra térhettek át (csak én gondolom). Vagy például az origó, amelyik otthon előszedve sötétkék háttéren olvashatatlan fekete betűket ad vissza, helyenként valami piszkot is berak a szöveg elé...
    Az SG sem utolsó, itt a hozzászólások íróinak nevei tűnnek el, arra rájöttem, hogy az elemei/styles.css -ben kell 3-4 sort átírni, hogy tökéletes legyen, másik jó dolog, hogyaz egyszer átírt styles.css átmásolható a többi .._elemei -be is.
    Van olyan weblap, amelyik js kikapcsolásával eltünteti a képeket, a másik el se indul, csak üres fehér képernyőt ad...
    Szóval: minden ellenkező állítás ellenére határozottan szeretném a javascript betiltását, mint a számítógépes ártalmak terjesztésének egyik "kiváló" lehetőségét!
    A googlemaps féle oldalakra ki kellene találni valami hagyományos html parancsot, ez nem okozott volna gondot, ha akarták volna.
    Szerintem akik a js-t kitalálták, nagyon is jól tudták, hogy miért teszik és mire lesz jó NEKIK.


  • Dj Faustus #106
    Persze mindig ellenőrizni kell a fontos adatokat a szerver oldalon is, de egyrészt - mint Pyrex is említette - JS-tel a szerveroldali terhelés csökkenthető; másrészt vannak adatok amelyek ellenőrzése nem annyira fontos, csak formai okokból szükséges.
  • PyRex #105
    ebben igazad van, de mégis ha real-time ellenőrzöd kliens oldalon, akkor is kevesebb "hülyeséget" fog kapni a szerveroldal az esetek nagy részében
  • JeD #104
    DJ Faustus: Nem szeretnék nagyon belefolyni, csak egy dolog: szerveroldalon MINDIG ellenőrizni kell, mit is küldött a felhasználó. Mi van, ha pl. kikapcsolja a JSt, vagy rosszindulatú, és manuálisan rak össze és küld hamis adatokat? Ettől még a többi, amit elmondtál, igaz.
  • PyRex #103
    az iwiw képnézegető nem használ ajaxot ;)
  • Sanyix #102
    az ajax egy webes fejlesztői technika, ami sokmindent magában foglal... pl a javascriptet. Kliensoldalon más nincs is, szerver oldalon már lehet válogatni.