Gyurkity Péter

Itt a Firefox 3.1 első előzetese

Bár a Mozilla eddig is folyamatosan dolgozott a kezdetleges első változatokon, az Alpha 1 verzió most készült el, és már letölthető az alapítvány oldaláról. A fülek kezelése mellett a szabványok jobb támogatását is ígérik.

A Firefox 3.1 alapvetően nyilván a 3.0 újításaira épül, ám magával hozza vadonatúj Gecko 1.9.1 motort, illetve néhány olyan kisebb-nagyobb fejlesztést, amely kimaradt a letöltési rekordot felállító harmadik revízióból. A program a Shiretoko kódnevet kapta, ez alapján találjuk meg az első alfát is a Mozilla szerverein. Lássuk, mit is nyújt majd az új böngésző azon bátraknak, akik nem riadnak vissza a korai, hibákat még bőven tartalmazó változattól.

Elsőként a webszabványok jobb támogatását ígérik, bár ezzel eddig sem volt nagy gond a nyílt forráskódú program háza táján - mindig is sokkal jobban álltak, mint a Microsoft Internet Explorer böngészője, amely most a 8-as verzióval igyekszik behozni tetemes lemaradását ezen a téren. Tovább finomítják a HTML < canvas > kezelését, amelynél a 3.0-as verzió is szolgáltatott újdonságokat, így például a szöveges tartalom megjelenítését. A JavaScript és a képkeretek esetében is további finomításokat ígérnek, ugyanígy javul a Smart Location Bar kezelése, illetve az egyes fülek közötti váltást is igyekeznek könnyebbé tenni.

Az egyes szövegrészletek kezeléséről, az ezekről szolgáltatott információ kibővítéséről Marco Zehe számolt be saját blogjában, kiemelve, hogy a jövőben sokkal nagyobb segítséget nyújtanak azok számára, akiknek problémát jelent a szövegkódolás, vagy akár az olvasás. Ami a gépelés közbeni szövegellenőrzést illeti, itt a space billentyű lenyomását követően máris megjelenik jelzés, amennyiben a böngésző hibásnak véli az éppen begépelt szót, kifejezést. Ezek az újítások mindazon programokban megjelennek majd, amelyek a Gecko új változatát is átveszik, így a Thunderbird esetében sem kell lemondanunk róluk.

A végleges változat természetesen még odébb van, az első bétára is heteket kell majd várni - a cél nyilván annak biztosítása, hogy az IE 8 ne váltson ki túl nagy visszhangot a felhasználók körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sil78 #39
    Ma már az Operában is van reklámblokkolás, bár messze nem annyira kényelmes és könnyen kezelhető, mint az AdBlock. De jó irányba haladnak.
  • Sil78 #38
    Nem muszáj használni a *-ot, tud blokkolni szótöredékek alapján is. Nálam pl simán csak adverticum-ként van tiltva.
  • Adamul #37
    Szerintem a 3 böngésző közötti legfontosabb különbség a szemléletből adódik:
    Az IE olyan, alap "fapados" böngésző de egész eddig nem volt valós konkurenciája hisz a win beépítve tartalmazza az emberek többsége nem is használ mást, mer nem tudja hogy (mivel) jobb...
    Opera; a valós alternatíva, hiszen a "mindent egyben" filozófia nekem is nagyon bejött. És nem tudom miért ilyen alacsony az elterjedtsége, mobilon gyakorlatilag az egyetlen alternatíva a beépített böngésző leváltására, tehát ott pl nagyon a topon van, de erről is hallgatnak itt nagyon...
    FF: Akkor kerültem kapcsolatba vele, mikor meguntam az örökös, (pl operában betilthatatlan) reklámáradatot, és rájöttem h itt lehet ez másképp is, kb 2 kattintásommal... Eleinte visszariasztott a plugin-rengeteg sokasága, de mára megvannak a kedveceim, és rájöttem h bár az opera mindent adott egyben, itt meg külön kell kimazsolázgatnom a dolgokat, itt viszont jobban testre szabható minden, talán ez is a szemlélet közti különbség... Emiatt operát hanyagolom, mert a reklámblokkolás hiánya önmagában elég ok volt számomra a váltásra, és az utóbbi időben csak optimalizáláshoz használtam, hogy az eredményt ellenőrizzem, de a laptopra már fel se tettem... Tehát nálam itt szúrta el az opera, amúgy nagyon szerettem!
  • vajon kiki #36
    egyetértek én is kapásból feketelistára teszem a következő oldalakat:
    *.adverticum.net,
    *.gemius.pl,
    *.google-analytics.com,
    *.googlesyndication.com,
    *.median.hu,
  • lck #35
    Most baj hogy ugyanúgy görgetni mint Operában ugye ?
  • Gerygrey #34
    Hát azért nem.
  • Reg5 #33
    gögőjét=görgőjét
  • Reg5 #32
    Egér gögőjét lenyomod és húzogatod ugyanaz a hatás
  • Gerygrey #31
    Köszi, ez jó! Ha csak picit tekerem a görgőt, lassan görög, ha nagyon akkor gyorsan, királyság :)

    (Na, ez tipikusan az a feature ami a büdös életben nem hiányzott, de most már rosszabb lenne nélküle, be is raktam az "újrainstalláláskor mindenképp feltelepítendő firefox addonok" listámra. És én is ezt szeretem, hogy a FF-hez mindig találok valami újdonságot, amivel egyre jobb lesz.)

    Ension, lehet hogy divatos, de ha nagyságrendekkel jobb mint a versenytársai akkor ez nem baj. Én például nem azért használom mert divat, hanem mert felhasználóként jobban megfelel az igényeimnek.
  • lck #30
    Vagy ha tényleg nagyon finomat akarsz:
    SmoothWheel
    Ezt állítgathatod is kedvedre.
    ( Na ezek miatt maradok a FF-nál.)