Gyurkity Péter

Mozilla: minden üzenetküldést a böngészőbe!

Kiderült, hogy az alapítvány miért hanyagolta az utóbbi időben a Thunderbird kliens fejlesztését: a Firefox egy új kiegészítőjével minden üzenetküldő tevékenységet a böngészővel végeztetnének el.

A Snowl névre keresztelt projekt egyelőre még igencsak kezdeti stádiumban van, a Mozilla elsősorban arra kíváncsi, hogy az érdekes fejlesztés milyen visszhangra talál majd a felhasználók körében. A 0.1-es verzió letölthető a Firefox kiegészítőinek központi weboldaláról, ez azonban a beígért funkciók egy töredékét kezeli csak - az első visszajelzéseket követően dőlhet el, hogy az alapítvány mennyire veszi komolyra a figurát.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Azt az első bejelentésből megtudhatjuk, hogy a végső cél igencsak ambíciózus: a fejlesztők egy olyan beépülőt szeretnének kidolgozni, amely a gyors telepítést követően minden üzenetküldő funkciót a böngészőben egyesít, így a felhasználóknak nem kellene számos különböző alkalmazást igénybe venniük ezek kezeléséhez. A hagyományos levelezés, az RSS/Atom feedek olvasása, a webes fórumok, valamint a közösségi oldalak társalgói mind elérhetők lennének a közös interfészről, leegyszerűsítve ezzel a kapcsolattartást. Mindez kiegészülne a plugin saját keresőjével, a további kényelem jegyében.

A Firefox megszokott funkciói ugyanígy elérhetők lennének, vagyis nem kell lemondanunk a fülekről, az üzenetek közötti böngészésről, a könyvjelzőkről, az előzményekről, amelyek a gyors navigációt támogatnák. A fontosabb üzenetek és csatornák kiemelt helyet kapnának, ebben is segítene a plugin. A most elérhető prototípus egyelőre csak az RSS feedekkel és a Twitter üzeneteivel birkózik meg, a további funkciók a további fejlesztés során válnak majd elérhetővé - amennyiben a felhasználói visszhang is kedvező lesz. A program a levelező kliensből ismert hárompaneles elrendezést használja, ez nyilván egyénire szabható lesz.

Kérdés, hogy a biztonsággal miként birkózik majd meg a kiegészítő - a böngészőt illetően erre nem lehet panasz, ám a személyes üzenetek kezelése további funkciókat követel meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PyRex #37
    "az Opera beleintegrál minden szart a böngészőbe"

    ÉS? Nem néz ki bonyolultabban, nem kezelhető bonyolultabban, sokkal gyorsabb, mint a firefox és a szabványokban a többi böngésző csak kullog utána :)
  • Flashy #36
    ha nem akarod, hogy a képernyőd több részre legyen osztva és gyufásdoboz méretben nézz egyszerre mindent, akkor ezután is váltogatni fogsz, csak nem 2 külön program között, hanem egy programon belül.
  • GABOR16 #35
    Csak a Beta vagy Alfa állapotú pluginokhoz kell regisztráció...
  • god25 #34
    Mi ez a regisztrálás őrület már a mozilla oldalán is? Ehhh. :(
  • god25 #33
    Valamelyik nap pont ezt magyaráztam 1 haveromnak, h miért nincs beleintegrálva. Pl. amikor megjön az SG hírcsomag, jobbra-balra kattintgatok a thuder és a fox között. Kicsit idegesítő. Remélem be fog válni!
  • Reg5 #32
    De miért zavarja az usereket ha van a böngészőben pár extra dolog? Nem kötelező használni, csak ha akarja az ember..
  • Flashy #31
    nem igazán értem, miért jó, hogy belerakjuk mondjuk a thunderbird-öt, ezzel vagy a programon belül fogunk valami gombbal/menüponttal váltogatni, vagy egy böngészőfülön fog ülni a levelező a weboldalak "között". más a funkciója, én szeretem elkülönítve látni a dolgokat, ezért jó hogy külön programot indíthatok mindegyikre.
    az üzenetküldőkkel az a baj, hogy a nagy cégek (icq, msn) nem fogják engedni az összes lehetőséget megvalósítani, hiszen szükségük van a saját nevükre és a saját reklámjaikra, tehát egy fapados kliens lesz amibe jó ha smileykat lehet küldeni egyáltalán. persze sok embernek ez bőven elég. de soknak meg nem.
  • Gerygrey #30
    Microfox... hülye :)
  • Gerygrey #29
    Csak te.

    A Microfox és az Opera beleintegrál minden szart a böngészőbe, a Firefoxba viszont azt integrálhatsz bele amit te akarsz. Így nincs tele mindenféle fölösleges funkcióval, mégis mindent tud ami neked kell.
  • snorbi #28
    Amíg kiegészítő, addig nincs vele bajom. A lényeg, hogy alapesetben ne legyen telepítve, azaz én dönthessek róla.
    Én speciel a külön levelezőt komálom, kár, hogy a Thunderbird-öt "kidobták"...