111
  • PyRex
    #111
    "Az űrlap megvalósítható a hagyományos html input utasításával(mezejével) is."

    Őőő, ne haragudj, de ez nem igaz! Sosem fogsz JS nélkül email címet ellenőrízni (benne legyen a kukac, a pont, minimum x klarakter hosszú legyen a kukac és pont közötti, ill. a pont utáni rész), és sorolhatnám még...
  • Dj Faustus #110
    "tavaly még a inforadio elmenthető volt, az otthoni gepen előszedve ugyanazt a képernyő-látványt kaptam vissza, mint az internetes gépen. Jópár hónapja megváltozott, valami undorító mocskos weblapszerkesztő programra térhettek át (csak én gondolom)."
    JS nélkül (Firefox Web Developer Toolbarral letiltva) ennek az oldalnak a cikkei rendesen olvashatóak.
    Amik nem működnek:
    * a reklámok (ami kifejezetten nem baj)
    * A BBC hírsávja
    * A látogatószámláló
    * Az élő adás
    * Nyomtatás/elküldés e-mailben (mert CSS-sel automatikusan elrejtették)/betűméret állítás

    Szöveges böngészővel is olvashatóak a cikkek
    Tehát hogy abszolúte használhatatlan legyen JS nélkül az azért kicsit túlzás. Funkcionalitásából veszít, az tény (ez igaz az origóra, vagy az sg.hu cikkeire).
  • Sil78
    #109
    A weblapok elmentésére próbáld ki az UnMHT kiterjesztést, hátha segít valamennyire. Ez az egész oldalból 1 fájlt csinál (és ha le vannak tiltva a reklámok, azokat nem is menti bele), és akár az összes megnyitott fül tartalmát is le tudja menteni. Tud magyarul is. Persze vannak olyan dinamikus tartalmak, amiket offline nem lehet reprodukálni, de szvsz egész használható.
    Az IETab kiterjesztéssel nem kompatibilis, ha használsz IETab-ot, akkor annak a beállításainál az Oldalszűrők fülön ki kell kapcsolni azt, amelyik az mht fájlokra vonatkozik (alapból a legelső).
  • Dj Faustus #108
    "Az űrlap megvalósítható a hagyományos html input utasításával(mezejével) is."
    Maga az űrlap igen. De az ellenőrzése?
    Vagy tegyük fel, hogy nem akarod a szervernek elküldeni, csak kiértékelni - ezért szerveroldali erőforrásokat kár pazarolni.

    "-- valamint az, hogy az én gépemben ne akarjon senki idegen programmokat futtatni a tudtom nélkül! (ez mindenki számára érthető)"
    Nem fog. A Javascript nem futtat programot.
    A böngészőben interpretálja a Javascript-kódot (amibe te belenyúlhatsz, átnézheted).

    folyt köv...
  • halgatyó
    #107
    Gyakorlatilag egyetértek veled. A google maps jó példa volt, eddigi gyakorlatomban ez az egyetlen példa, amivel a js-t indokolni lehet.
    Az űrlap megvalósítható a hagyományos html input utasításával(mezejével) is.

    Ami engem aggaszt és feldühít, az főleg két dolog:
    -- elmenthetetlen weblapok egyre szaporodó tömege (mindjárt részletezem)
    -- valamint az, hogy az én gépemben ne akarjon senki idegen programmokat futtatni a tudtom nélkül! (ez mindenki számára érthető)

    Az elmenthetetlen weblapok sajnos egyre szaporodnak. Csak pár példa: tavaly még a inforadio elmenthető volt, az otthoni gepen előszedve ugyanazt a képernyő-látványt kaptam vissza, mint az internetes gépen. Jópár hónapja megváltozott, valami undorító mocskos weblapszerkesztő programra térhettek át (csak én gondolom). Vagy például az origó, amelyik otthon előszedve sötétkék háttéren olvashatatlan fekete betűket ad vissza, helyenként valami piszkot is berak a szöveg elé...
    Az SG sem utolsó, itt a hozzászólások íróinak nevei tűnnek el, arra rájöttem, hogy az elemei/styles.css -ben kell 3-4 sort átírni, hogy tökéletes legyen, másik jó dolog, hogyaz egyszer átírt styles.css átmásolható a többi .._elemei -be is.
    Van olyan weblap, amelyik js kikapcsolásával eltünteti a képeket, a másik el se indul, csak üres fehér képernyőt ad...
    Szóval: minden ellenkező állítás ellenére határozottan szeretném a javascript betiltását, mint a számítógépes ártalmak terjesztésének egyik "kiváló" lehetőségét!
    A googlemaps féle oldalakra ki kellene találni valami hagyományos html parancsot, ez nem okozott volna gondot, ha akarták volna.
    Szerintem akik a js-t kitalálták, nagyon is jól tudták, hogy miért teszik és mire lesz jó NEKIK.


  • Dj Faustus #106
    Persze mindig ellenőrizni kell a fontos adatokat a szerver oldalon is, de egyrészt - mint Pyrex is említette - JS-tel a szerveroldali terhelés csökkenthető; másrészt vannak adatok amelyek ellenőrzése nem annyira fontos, csak formai okokból szükséges.
  • PyRex
    #105
    ebben igazad van, de mégis ha real-time ellenőrzöd kliens oldalon, akkor is kevesebb "hülyeséget" fog kapni a szerveroldal az esetek nagy részében
  • JeD
    #104
    DJ Faustus: Nem szeretnék nagyon belefolyni, csak egy dolog: szerveroldalon MINDIG ellenőrizni kell, mit is küldött a felhasználó. Mi van, ha pl. kikapcsolja a JSt, vagy rosszindulatú, és manuálisan rak össze és küld hamis adatokat? Ettől még a többi, amit elmondtál, igaz.
  • PyRex
    #103
    az iwiw képnézegető nem használ ajaxot ;)
  • Sanyix
    #102
    az ajax egy webes fejlesztői technika, ami sokmindent magában foglal... pl a javascriptet. Kliensoldalon más nincs is, szerver oldalon már lehet válogatni.
  • KasztnerTokman
    #101
    Még egy iwiw képnézegető ajaxot használ aszem legalábbis részben.
  • KasztnerTokman
    #100
    Én Vistát használok Internet Explorer 8 at néha be kell nyomni a Internet Explorer 7 emulátort de egyébként jól megy.
    Egyébként XP alatt tényleg szenved a ie7 a 8 meg főleg sajnos nem arra irtak.
    Firefox 3 at is használok de az nekem pl kifejezetten lassabb mint az IE vista alatt, xp alatt meg ahogy már mondtam gyorsabb.
    Egyébként nekem egyik böngészövel sincs bajom csak Safarival, kiprobaltam csigalassú még olyan gépen is mint az enyém + olvastam hogy sok benne a biztonsági hiba.
    Azt már nagyon nemtom megmondani hogy melyikre nehezebb optimalizálni fejleszteni egy oldalt.
  • Dj Faustus #99
    Egyetértek azzal a kitételeddel, hogy Javascript nélkül sok minden megoldható (sőt az akadálymentesség egyik feltétele), és hogy a Javascripttel (de ez igaz a Flashre is) idegesítő animációk, reklámok, navigációt megnehezítő cuccok készíthetőek.

    De vannak esetek, amikor a Javascript elég hasznos tud lenni:
    * Űrlapot ellenőrzünk és az ellenőrzés eredményét a lap újratöltése nélkül (nem kell az egész oldalt frissíteni, csak a válaszüzenetet megjeleníteni) jelenítjük meg. Másrészt a kliensoldali ellenőrzéssel némileg tehermentesíthetjük a szerveroldali szkriptet (nem kell külön ellenőrizni a szerveroldalon).
    * Egyes esetekben jól jön ha az oldal egyes részeit elrejtjük, és csak bizonyos esetekben jelenítjük meg (sok tartalom egy oldalon, címsorokkal logikai blokkokra felosztva, és csak akkor jelenítjük meg a tartalmat, ha rákattintanak a címsorra).
    * Űrlapról vezérelhető, bizonyos időközönként frissülő webes/intranetes alkalmazások
    * Olyan alkalmazások, ahol fontos az egér pozíciója (így lehet vele rajzolni, térképen pozíciókat megadni - utóbbira lásd Google Maps).

    Tehát a Javascript egy hasznos dolog, csak csínján kell vele bánni.
    Egyrészt tesztelni kell, hogy a különböző "élményfokozások" ne menjenek a látogató agyára (lásd például az automatikusan induló zenelejátszás, vagy a felugró ablakok a honlapokon zavaró tud lenni).
    Másrészt ahol csak lehet, biztosítani kell alternatív, Javascript nélkül is használható tartalmat; vagy úgy kell a Javascriptet használni, hogy az annak kikapcsolásakor is működőképes legyen.
  • PyRex
    #98
    így van. sőt, javascripttel sokszor megoldhatók olyan animációk, amik a dokumentum objektumait mozgatják, amiket sehogy máshogy nem lehetne megoldani. persze ez sok embernek csupán felesleges hülyeség, szerintem viszont igen is van rá igény.
  • Sanyix
    #97
    Nem, a javascript arra való, hogy kliens oldalon lehessen programozni, és ne kelljen minden apró változtatást, lekérni, elküldeni az szerverre, hanem ömlesztve az adatot aminek nagy részét lehet kliensoldalon manipulálni, ellenőrizni. Én írtam olyan oldalt, amin semmi reklám vagy felugró nem volt, és pl javascript nélkül nem is nagyon működik, mert optimalizáltan amit lehetett kliensoldalon oldottam meg, és a lehetető legkevesebb kommunikációt hajtja végre a szerverrel, és ez a jövő is (AJAX).
  • balee66
    #96
    JS nélkül még egy iwiw-es képet sem tudnál megnézni (bár gondolom nem ez a legnagyobb probléma:D)
    Nagyon sok értelmes funkcióhoz kell JS, és ma már a webfejlesztők nem igazán gondolkodnak azon, hogy tiltva van-e a JS kliens oldalon, vagy nincs.
  • PyRex
    #95
    azért elég sok butaság van abban, amit írtál. nem beszélve arról, hogy a flash alapú tartalmak szerintem sokkal nagyobb arányban tudnak kellemetlenek lenni, mint a javascript.
  • halgatyó
    #94
    Nagy szar, hogy a javascriptet futtatja gyorsabban! Nálam a lehető legnagyobb mértékben le van tiltva, mert utálom.

    A weblapokat az információtartalmuk miatt nézem meg, és nagyon nem szeretem a felugró ablakokat, meg a mindig a képmezőbe úszó, az olvasható tartalmat eltakaró fos-ablakokat.

    Nincs olyan információközlési funkció, ami a hagyományos html-lel ne lenne megoldható! Be lehet tenni szövegbe képeket, mozgóképet, hangot, bár a legtöbb célra a síma kép is bőven elegendő!

    A jávascript arra való, hogy:
    -- minden féle teljesen felesleges mozgó és villogó csicsával árasszák el a képernyőmet,
    -- rossz szándékú emberek és pénzéhes ganék rejtve információkat szedjenek ki a gépemből,
    -- teljesen felesleges reklámokat nyomjanak a pofámba,
    -- és végül: ezek miatt az átkozott rohadt jávascriptek miatt nem lehet normálisan elmenteni egy weblapot! Sajnos, pont az SG weblapja is ilyen de nem ez a legrosszabb.

    Inkább olyan irányba fejlesztenének egy böngészőt, hogy a munkahelyi, internetes gépen elmentett, majd otthon (hálózat nélkül) megnézett weblap AZONOS legyen bazze!
  • Sanyix
    #93
    3.0 nálam is befosik állandóan, bizonyos oldalakon a fejléc van amúgy fehérképernyős fagyás jellemző, és persze a feladatkezelőből lehet leállítani. Ez csak a munkahelyen van, otthon operát használok :)
  • PLaci #92
    P2-300??? OMFGROFLCOPTER XD
  • Molnibalage
    #91
    Működik. Köszönöm!!
  • Sil78
    #90
    Az is okozhat ilyen hibát. Telepítéskor felrak pl egy kiterjesztést (bár rákérdez telepítés közben), ami nem teljesen kompatibilis a Firefoxszal. Nézd meg az Eszközök / Kiegészítők / Kiterjesztések ablakban, és ha látsz ilyet, akkor jobb egérgomb rajta, Letiltás, és indítsd újra a böngészőt. Illetve ha ez így nem segít, akkor az AVG-ben kapcsold ki a LinkScanner modult, és úgy nézd meg, továbbra is fennáll-e a probléma.
  • Molnibalage
    #89
    De. Az a baja?
  • Dj Faustus #88
    Innen letölthető a JAVA telepítő
  • Dj Faustus #87
    Itt Java frissítés segített
  • Narxis
    #86
    Megnéztem, tökéletesen bejön.
  • zolis
    #85
    Érdekes. Mindkét oldalt megnéztem amit beraktál, egyiknél sem fagyott nálam az FF. Valami furcsa dolog lehet ott...
  • Mardel
    #84
    Frissítsd a javat, a systrayen szokta jelezni, az elérhető frissítéseket.
  • Sil78
    #83
    Hmm... Nem használsz véletlenül AVG 8-at?
  • Molnibalage
    #82
  • Dj Faustus #81
    Esetleg még azt tudnám javasolni, hogy a hibát jelző ablakban (a(z) firefox.exe hibát észlelt, ezért leállt), a "kattintson ide" feliratra kattints rá, és a megjelenő ablak képét másold ide be nekünk.
    Akkor láthatnánk melyik modul makacsolja meg magát.
  • Mardel
    #80
    Start menü -->Programok-->Mozilla Firefox

    Firefox kiterjesztések röviden
  • Sil78
    #79
    Kis kiegészítő programok, amik beépülnek a Firefoxba (pl az AdBlock Plus, ami egy reklámszűrő). Ha nem tudod, mi az, valószínűleg nem használsz ilyet (ekkor persze az Eszközök / Kiegészítők / Kiterjesztések ablak is üres).
    Nem az XP-t mondtam, hogy Csökkentett módban futtasd, hanem a Firefoxot. Ez egy afféle diagnosztikai mód (leginkább azt lehet vele kiszűrni, hogy nem valamelyik kiterjesztés vagy téma okozza-e a gondokat), van hozzá külön parancsikon a Start menüben (persze előtte be kell csukni a Firefoxot). De ha nem használsz kiterjesztéseket, akkor ezt ki is hagyhatod.
    Azért egy új profillal megpróbálkozhatnál (Firefox becsuk, Start menü / Futtatás: firefox.exe -p), úgy hogy csak a könyvjelzőidet importálod be a régiből.
  • Molnibalage
    #78
    Mik azok a kiterjesztések? Csökkentett módban miért futtassak XP-t? Soha semmit nem tudtam vele jóformán megoldani.
  • sathinel
    #77
    az egy dolog hogy van ilyen progi) nállam is alap addon, de elveim vannak, és akik ilyesmit csinálnak nem érdekelnek. 1-2 reklám lehet úgy hogy okés, de ahol a full oldal tele velük azokat nem nézem. Talán a természetes szelekció révén kihalnak, vagy változnak, csak a gond hogy kb 1-2 éve nem nézem őket, úgyhogy már valsz vissza sem fogok térni.
  • Sil78
    #76
    Csökkentett módban (kiterjesztések nélkül indítva) is összeomlik? Milyen kiterjesztéseket használsz? Próbálkoztál már új profillal esetleg, ha ennyire instabil nálad? (Én átlagosan 50-60 kiterjesztést használok, de az idejét sem tudom, mikor fagyott ki utoljára... Ez még anno Win98 alatt sem volt rá jellemző.)
  • Sil78
    #75
    Reklámok? Milyen reklámok? Én évek óta alig találkozok reklámmal, végülis azért van az AdBlock Plus... ;-)
  • Hawaii
    #74
    Az említett oldalakon kerestem, kattintgattam ahol értem, még tótágast is álltam, de csak nem akart kifagyni az ebadta...
    Esetleg a hiba a te készülékedben van Molnibalage.
  • Molnibalage
    #73
    Ez se bírta három gyors oldalváltásnál tovább...

  • Molnibalage
    #72
    Próbáltam leszedni a flash playert és újrarakni. Nem segített...