Gyurkity Péter

Könnyebb átállást ígér a Firefox 3.1

Pontosabban annak fejlesztői, akik tisztában vannak azzal, hogy a hármas verzió néhol igencsak megizzasztotta a külső beépülőket készítő felhasználókat. Az új funkciókat igyekeznek könnyen emészthető módon tálalni.

Legalábbis erre tett ígéretet Mark Finkle, a Mozilla platformfelelőse, aki saját blogjában értekezett hosszabban a várható újdonságokról, azok megjelenéséről és tálalásáról. Különösen ez utóbbinál igyekeznek kiemelni a könnyen fogyaszthatóságot, a nagyobb kényelmet és a kevesebb vesződséget, miután a Firefox 3 egyes esetekben feladta a leckét a külső fejlesztőknek. Ezúttal vigyáznak arra, hogy ne okozzanak nagy zavart az Erőben.

Kétségtelen, hogy a Firefox 3 fogadtatása kiemelkedően jó volt, hiszen még egy 8 milliós letöltési rekordot is beállítottak a megjelenést követő 24 órában. A külső beépülőket, különféle hasznos kiegészítőket készítő fejlesztők azonban valószínűleg jó néhány alkalommal elküldték melegebb éghajlatokra a Mozilla illetékeseit, mivel az architektúrális, a kezelőfelületet, valamint a biztonságot érintő változtatások miatt számos ilyen kiegészítő inkompatibilisnek bizonyult. A 3.1-es verziószám alkalmazása eleve jelzi, hogy ezúttal kisebb hatású változásokra számíthatunk, a Mozilla mégis szükségét érzi megnyugtatni a rajongókat.

Frinkle megemlíti, hogy a kiegészítők teljes rendszerét átdolgozzák, és nagyon hasznos opciókat építenek be, ezt azonban olyan módon teszik, hogy a lehető legkevesebb fennakadást okozzák. A 2009 elején várható új változat emellett továbbfejlesztett könyvjelzőrendszerrel, a szabványok jobb támogatásával, javított audio- és videótámogatással, valamint a render- és a JavaScript motor nagyobb teljesítményével érkezik majd.

Az első alfa változatok már a nyár végén felbukkanhatnak, ezeket azonban nyilván nem ajánlják mindennapi használatra, tekintettel a hibák és sebezhetőségek nagy számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)