Berta Sándor

Tortát kapott a Firefox csapata a Microsofttól

Az elmúlt napokban alighanem a Firefox 3.0 volt az egyik, ha nem a leggyakrabban letöltött program a világhálón. A sikeres letöltőnap után némileg csillapodtak a kedélyek, de azért néhány részletre is fény derült.

A Firefox 3.0 meghirdetett letöltőnapja sikeresen zárult: a Mozilla Alapítvány munkatársai az első 24 órában összesen több mint nyolcmillió letöltést regisztráltak, csütörtökre pedig a szám elérte a 11 milliót. Ahhoz, hogy a rekordkísérlet hivatalosan is sikeres legyen, az eredményeket még hitelesíteniük kell a Guinness World Records szakembereinek.

A Firefox legnagyobb konkurense továbbra is az Internet Explorer marad. A Microsoft szoftvere jelenleg is uralja a böngészőpiacot, amelyből a részesedése 74 százalék. A Firefox azonban jelentős sikereket ért el, így mostanra a piaci részesedése elérte a 18 százalékot, ami mindenképpen figyelemre méltó eredmény. Talán ennek is köszönhető, hogy a Firefox csapatot nem mindennapi meglepetés várta: ajándékot, még hozzá egy tortát kaptak az Internet Explorer 8-as verzióját fejlesztő Microsoft-csoport tagjaitól. Ez a gesztus az 1990-es évek végén még elképzelhetetlen lett volna.

Ugyan a tortán jól látható volt az IE logó, azonban az elismerés, még ha a konkurenstől jött is, ennek ellenére (vagy pont emiatt) jól esett a Firefox fejlesztőinek, akik jóízűen falatoztak és talán pont arra gondoltak, hogy évek múlva a Firefox is így habzsolja majd fel az Internet Explorert. Érdekesség, hogy korábban már volt hasonló akció. 2006-ban szintén a redmondiak a Firefox 2 bemutatásának alkalmából küldtek egy hasonló tortát a Mozilla csapatának.

Mindenesetre John Slater, a Mozilla kreatív fejlesztési igazgatója sem maradt adós a válasszal: bemutatta a korábbi torta utolsó szeletét, amely az elmúlt 20 hónapot alighanem egy hűtő mélyén tölthette. A Microsoft és a konkurensei, például a Netscape között korántsem volt ennyire felhőtlen a viszony. Sőt! Rendszeresek voltak a különböző akciók, plakátozások, zrikálások.

A Microsoftnál a tortaküldésen kívül fontosabb dolgokkal is foglalkoznak, már gőzerővel dolgoznak az IE 8 második bétaverzióján. A várhatóan augusztusban érkező bétaváltozat nagy érdeklődésre számíthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sil78 #59
    Mellesleg az említett úriember korábban valóban dolgozott a Microsoftnak is, pl mint projektmenedzser az IE fejlesztői csapatában.
  • Csukii #58
    Tényleg király a FF2 és most az FF3.
    Csak azt nem értem, hogy miért szükséges nyelvenként egy telepítőt készíteni. Pedig nem művészet egy nyelvbetöltőt és egy komponensnév átnevező metódust meg írni.

  • szebacs #57
    Hát kedves barátom látszik h nemnagyon értessz a témához, dehát mind1.. az IE sosem volt, és nem is lehet jobb a Foxnál, ez nevetséges :D

    Egyébként az általad Tarzanként említett úriember éppen a Mozilla csapat egyik vezető tagja.

    (Linux + FF3 :) )
  • Ludi94 #56
    Legalább mérgezett volt az a torta?

    Egyébként ha a tortából megőríznének egy szeletet, akkor legalább nem döglenének éhen, ha az IE8 jobb lesz mint a FF3, és mindenki átállna.

    Tényleg ilyen szőrös Tarzanok fejlesztik az IE-t?

    (Windows Vista + IE7 4ever)
  • Gerygrey #55
    Felismeri a helyesírás-ellenőrző, csak az a baja hogy nem nagybetűvel írtad :)

    Plugin foldert meg nem tudom miért célszerű egyben átmásolni valakinek, program files-t sem szokás... Mindenki telepítse fel magának, ami kell.
  • nudly #54
    oops éehet h vissza kellett volna olvasni pár sort :$
  • nudly #53
    Fő problémám a FF al hogy vannak olyan oldalak ahol képtelen megjegyezni a jelszót pl a myvip , hotmail . a hp tökéletesen behozza semmi gond egyedül a jelszó kezelés ( hozzáteszem h nem nagyon foglalkoztam a probléma megoldásával :) lehet h valahol csak 1 pipa és megjegyzi :) )
  • Schabee #52
    Safari és kész :)
  • floatr #51
    A 9.5 bétát használgattam én is, de felb.szta az agyam a context search a címsávban, mivel kissé kiforratlan volt. A végleges viszont kellemes csalódás volt.

    Attól függetlenül a FF3 is jobbnak tűnik, bárki bármit mond. A torta meg szépen lassan el fog fogyni
  • Adamul #50
    Nekem ebben a firefoxban a jelszókezelés nem tetszik (ja amugy a sors iróniája hogy ezen sorokban a ff helyesírás ellenőrzője nem ismeri a firefox szót :D:D) Tehát ha nem állítok be mesterjelszót akkor kb 2kattintás és az ÖSSZES jelszavamat tudni fogja mindenki aki csak ránéz, de nem is kell ilyen radikális módszer, elég ha valakinek átmásolom a plugin könyvtárat mert hogy ne kelljen egyenként telepítenie akkor is minden személyes megy vele... Ez igen sebezhető pont, legalább ne írná ki alapból a jelszavaimat! Vagy lehessen megadni egy külön kódot is amit csak jelszó módosításkor, törléskor vagy megtekintéskor kérne... Mert ha meg globálisan adok mesterjelszót akkor az az operaszerű gyorsindító pluginom miatt minden egyes ff elindításkor bekéri a jelszót... Ez meg kényelmetlen!