Gyurkity Péter

Indul a Firefox 3 rekordkísérlete

A Mozilla fejlesztői ma teszik elérhetővé a böngésző legújabb változatát, amely hosszas tesztelés után készült el. A végleges verzióval egy időben már elérhető a 3.1 első előzetese - a munka nem áll meg.

Az alapítvány saját blogjában olvashatunk arról, hogy magyar idő szerit 19 órakor rajtol el a Firefox 3, amely fontos rekordkísérletre készül. A szoftver megjelenése ugyanis rendkívül fontos a Mozilla számára, ezt pedig - ahogy arról már korábban is beszámoltunk - azzal szeretnék megünnepelni, hogy egy új cikkel egészítik ki a Guinness Rekordok Könyvét. A spreadfirefox.com portálon már csaknem 1,6 millióan jelezték, hogy a böngésző premierjét követő 24 órában letöltik a programot. Az akcióhoz kedden kora délutánig 16 814 magyarországi felhasználó csatlakozott.

A kísérlet során arra törekednek, hogy a megjelenés napján legtöbb alkalommal letöltött szoftver címét nyerje el a Firefox, amely az alternatív megoldások között magasan vezet. A böngésző elsődleges feladat most a kellő piaci részesedés megszerzése, a térhódítás ütemének felgyorsítása, még mielőtt a Microsoft elkészül az Internet Explorer 8-as verziójával. Erre minden esélyük megvan, hiszen amíg utóbbi kompatibilitási problémákkal és a szabványokhoz való szorosabb illeszkedéssel igyekszik magához csábítani a felhasználók, a Tűzróka esetében ez nem jelent gondot.

A fejlesztők emellett a sebesség és a memóriakezelés javításával, a kényelem fokozásával szeretnék tovább emelni a böngésző népszerűségét. A Firefox 3 újdonságairól már több alkalommal írtunk, ezúttal megelégszünk egy rövid felsorolással: Gecko 1.9 motor, számos hibajavítás, a JavaScript-tartalmú oldalak és az online levelezőszolgáltatások gyorsabb kezelése, a memóriakezelés javítása, a Places rendszer bevezetése a könyvjelzőknél, a kártevők és az adathalászat elleni védelem és számos kisebb-nagyobb változtatás.

A mai napon nemcsak a végleges verziót teszik elérhetővé, de ezzel egy időben letölthető a Firefox 3.1 első előzetese is. Ebben a Gecko 1.9.1 motor mellett megtaláljuk majd a friss verziók keresésének optimalizálását, valamint a letöltési előzmények integrálását. Használata természetesen csak fejlesztőknek ajánlott, lévén egészen korai változatról van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tproli #186
    Operában nyomsz egy "." (pont)-ot, és írhatod is a keresnivaló szöveget. Ha "," (vesszőt) nyomsz, akkor linkekre keres.
  • DjDano #185
    Végül is igazad van, ez egy nagyon jó marketingfogás volt :)
  • psishock #184
    "a torta egyáltalán nem felelt meg a szabványos recepteknek"
    na ez kész, ettől a földön voltam egy jó darabig. xD

    "szervergondok miatt ebben jó 1.5 órás csúszás volt. Tehát ezt is bele kell számolni."
    Ezzel mondjuk nem igen értek 1@, ha útközben 5 órát behalt volna a szeró akkor azt is utánnaszámolták volna? 1 nap az 1 nap, készüljönek fel rá, ha valami baki sül el közben, azt viselni kell, ilyenkor minden benne van a pakliban. Pl, ha 1 hetem van hogy elkészítjek 1 weblapot, elég sovány magyarázat, hogy 5 napig tropa volt a windowsom, és ennyivel tovább fogok rajta dolgozni. =) (de ha a giniszék, és más befolyásos emerkék el tudnak ettől tekinteni akkor nem szóltam, végül is csak rájuk tartozik =) Viszont, ahogy mondtam, itt a reklám ami a legfontosabb volt, nem pármillió + - letöltés.
  • DjDano #183
    Nekem volt igazam, mer ugyan igaz, hogy magyar idő szerint Június 17 19:00-tól indult a letöltés, a szervergondok miatt ebben jó 1.5 órás csúszás volt. Tehát ezt is bele kell számolni. Így a 8.2 millió valós szám!

    ui: A számláló még mindig pörög, de ennek semmi jelentősége nincs...

    Kapcsolódó:

    Az IE csapapta ismét egy tortával gratulált a Mozilla programozóinak az új böngészőjük megjelenése alkalmából. A Firefox-csapat állítólag egy ideig elviccelődött azzal, hogy a torta egyáltalán nem felelt meg a szabványos recepteknek, aztán jóízűen elfogyasztották

  • kjasfhasdfasd #182
    szuper! köszi!
  • Reg5 #181
    A Neptunban a Saját adataidnál a Témát váltsd Classicra FF-ből(vagy amelyikből megy), és menni fog Operán is.
  • psishock #180
    Ott volt, helyszínen, nemlátod, hogy ő fényképezte :D
    Máshol is találtam hasonló infót, miért ne lehetne kben igaz?
    random cikk
    Viszont senki sem tudja "bizonyítani" mennyire voltak hitelesek a felmérések vagy sem mivel "offical infó" gondolom, de ez már csak ígyvan a neten. =)
    Reklámnak viszont teljesen jól megfelel nekik az egész megmozdulás, ami végsősoron 1000x fontosabb nekik, mint hogy 7m (lehet kevesebb) vagy 8.3 töltötték végül is le 1 nap alatt.
  • Mardel #179
    Elég bőbeszédű vagy.

    Kép forrását is linkelhetnéd, mert messziről jött ember azt mondd amit akar.
  • psishock #178
    kjasfhasdfasd, az sohasem baj ha más is pályázik a címre, legalább él a verseny, de ők voltak az ELSOK akik bejegyezték magukat (mivel övék az alapötleg ha jól vagyok értesülve), és ezt gondolom nem veheti el toluk senki.

    Bardocz :S, a hiba az ön készülékében lehet, én nem tapasztaltam hogy a FF3.0 val ne hozna be valamilyen oldalt rendesen.
  • bardocz #177
    Hát fasza,se images.google.com nem jön be,se wikipedia.Lehet visza kéne raknom 2.0-t?:S