Gyurkity Péter

Június 17-én érkezik a Firefox 3

A nyílt forráskódú böngésző megkapta harmadik RC-előzetesét, amely mindössze egyetlen hibát javít. Az Internet Explorer új verziójával kapcsolatban is további hírek érkeztek, egyenesen a Microsoft háza tájáról.

A Mozilla saját blogoldalán jelent meg a Firefox 3 RC3 verzió megjelenéséről szóló hír, amelyből kiderül, hogy az előzetes mindössze egy hibát javít, igaz ez meglehetősen fontosnak bizonyult. A korábbi változat ugyanis a Mac OS X 10.5.3 alatt kikerülhetetlen fagyásokat okozott, amit mindenképpen orvosolni kellett - erre szolgál az RC3, amely tehát semmilyen más változást nem hoz magával. Mégis, a megjelenés jelzi a végleges verzió közeledtét, amelyre már csak napokat kell várnunk.

A Firefox 3 ugyanis a tervek szerint június 17-én érkezik majd, amennyiben semmilyen egyéb komoly hibára nem bukkannak időközben a fejlesztők. A böngésző újdonságairól már több alkalommal beszámoltunk, így ettől ezúttal eltekintenénk - mindenképpen érdemes azonban megemlíteni, hogy az új verzió elsősorban sebességével, kényelmi funkcióival, illetve javított memóriakezelésével számíthat a felhasználók rokonszenvére. Utóbbin az előzetesekben is igyekeztek folyamatosan csiszolni, nem véletlenül, hiszen korábban sok panasz érkezett a túlzott memóriaigény, illetve -szivárgások miatt. Érdekesség, hogy amennyiben sikerül tartani a tervet, a harmadik tűzróka a GeForce GTX 260 és 280 kártyákkal egy időpontban rajtol majd el.

Eközben persze a Microsoft sem tétlenkedik: a BetaNews oldalnak elárulták, hogy az Orlando városában megtartott TechEd rendezvényen ismertették a szintén készülő Internet Explorer 8 néhány fontos újdonságát. Ezúttal arról esett szó, hogy a sorrendben nyolcadik verzió - a Firefoxhoz hasonlóan - emlékezni fog az összeomláskor megnyitott weboldalakra, így gyorsan visszaállíthatjuk a korábbi helyzetet. A program - amelynek második bétája augusztusban várható - emellett külön csoportbeállításokkal támogatja majd a korábbi, hetes verzióhoz illeszkedő weboldalak helyes megjelenítését, hogy ez a nagyvállalatoknál, intraneteken belül se jelentsen problémát.

Ezzel egy időben frissül az Internet Explorer Administration Kit, hogy a vállalati ügyfelek számára az új böngésző esetében is leegyszerűsödjön a telepítés, az automatizált beállítások alkalmazása. Itt elsősorban a biztonsági és VPN opciókra kell gondolnunk, sokgépes környezetben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sil78 #47
    Várj még, valószínűleg egy idő után stabilizálódik. A frissítés után fokozatosan letölti az új tiltólistát a káros weboldalak elleni védelemhez, ez okozhat magasabb vinyóhasználatot.
    Ha 1-2 nap után sem javul a helyzet, akkor próbáld meg kikapcsolni az Eszközök / Beállítások / Biztonság fülön a Figyelmeztetés... résznél a támadó és a hamisított webhelyekre vonatkozó részeket.
  • Razgon #46
    Tényleg jobb a FF3, de időnként nálam elkezdi tekerni a vinyót, ami rohadtul idegesítő. Akkor is, ha nem böngészek. 2.0 nem csinált ilyet, az meg szimplán tetű volt. Lehet, hogy megnézem az az Opera 9.5-öt...
  • CsabiDuke #45
    FF-t én spec csak ogame-zni használok, sok jó addon miatt, minden másra Opera 9.5... IE7 meg maradjon azoknak akik izgalmasan szeretnek élni, nekem nem bírja a szívem az izgalmakat.. :) Tehát az én véleményem: Opera 9.5
  • roliika #44
    A 3.0-t az RC2-es kora óta használom. Még így RC változatban is gyorsabb mint a 2.0 hozzávetőleg 20-30%-al, a memóriakezelése is jobb, 300 megánál nálam megáll.

    És szebb is, mert külsőre kicsit más...szép. :) A véglegeset nagyon várom, bár nem tudom ezen még mit leet javítani , mert tényleg jó. :)

    A flashes probléma meg a következő...bezárod a böngészőt, flesst telepíted és megnyitod a böngészőt.

    Hogy miért? Hát mert szerintem semmilyen programot sem úgy frissítesz, hogy nyitva van, vagyis fut. (van azért kivétel...ha komponensenkénti frissítési lehetőség megvan rá írva, de biztonsági kockázatot jelent, hiszen akkor bármi felülírhatja.)
  • M0RN1NGST4R #43
    ja és mivel a kép nem egy mai darab, a foglalat talán még socket A? ésetleg AM2?
  • M0RN1NGST4R #42
    a skin-t kéne cserélni. Vmi transparent jól állna. Esetleg olyan skint rátenni, ami támogatja az Alpha-blending-et?
  • Sanyix #41
    Én picit szerkesztenék a forráskódjában ezt-azt :D
  • bakagaijin #40
    Most próbálom Operát, háát linux alatt valamit nagyon elcsűrtek a memória-kezeléssel vagy csak nekem van pechem. Egy context-switching után meglepően sokat kell várni. Win alatt ezt nem tapasztaltam, ott pikk-pakk megy.

    Én maradok FF, egyszerűen azért mert hiányoznának az megszokott addon-ok (és megírt greasemonkey scriptek. Szeretem felülírni a weboldalakat :)).

    Viszont örömmel tapasztalom, hogy a CSS3-as TextShadow-t helyesen jeleníti meg az opera. Ez a második böngésző ami ezt tudja, az első a Konqueror volt :). (A Safari felismeri, de tapasztalatom szerint rosszul jeleníti meg, FF3 elvileg tudni fogja majd. IE7 meg lesz*rja, írtak egy sajátot ahogy már megszokhattuk.)
  • tomcsa4 #39
    Ez nem felsőrendűség kérdése, hanem biztonság. Amíg az internet adatforgalmának több mint fele spam, addig nincs miről beszélnünk. Zombigépektől kezdve mindenféle finomság. Nem kell hackerkedni, az összetett program (vírus) elég egy résen. Láttam már olyat, hogy két programot ha külön-külön használtuk, semmi gond, de egyszerre már nyitottak rést. Ráadásul FF-nak a frissítési gyakorisága páratlan, ellenben IE-rel vagy a még durvább példa Safari-val.
  • szarvasdinnye #38
    Jajj, ez az orok elegedetlenkedes. Arra lennek kvancsi, miert erzik felsobbrendunek magukat egyesek, mert mas webbrowsert hasznalnak, mint az atlag?