Berta Sándor

Az EU letörné az Intelt

Az Európai Unió továbbra is a piaci hatalmával való visszaéléssel vádolja a processzorgyártót és mindent megpróbál elkövetni, hogy a jövőben megakadályozza vitatott kereskedelmi praktikáit.

Neelie Kroes, az Európai Unió illetékes biztosának hivatala éveken át gyűjtött bizonyítékokat az Intel ellen. A cél egyértelmű: le akarják törni az amerikai nagyvállalat piaci hatalmát Európában. Ugyan végleges döntés csupán a nyár végén várható, azonban a kiszivárgott részletek nem sok jóval kecsegtetnek az Intel számára. Az EU versenyhivatala ugyanis várhatóan története legszigorúbb ítéletet hozza majd az ügyben. A legfontosabb kitétel, hogy az Intelnek fel kell hagynia eddigi kereskedelmi módszereivel és azzal, hogy különböző kedvezményekkel próbálja magához csalogatni a viszonteladókat. Ezenkívül a konszernnek be kell fejeznie azt a gyakorlatot is, hogy átvállalja a kereskedők reklámköltségeinek egy részét.

Az Európai Unió szerint a fő probléma nem az, hogy a processzorgyártónak 80 százalékos piaci részesedése van, hanem hogy tisztességtelen módszerekkel dolgozik. Éppen ezért számíthat az Intel kemény büntetésre, ami akár az éves forgalmának a tíz százaléka, vagyis átszámítva akár 2,6 milliárd euró is lehet. A drákói bírsággal az EU kétségkívül a vállalat legfőbb riválisát, az AMD-t segítené.

Az Európai Bizottság tavaly július végén emelt vádat hivatalosan az Intel ellen. Az EU vizsgálata teljes körű: már február óta nyomoznak a szakemberek Nagy-Britanniában a Dixon, Franciaországban a Carrefour és Németországban a Media-Saturn-Holding (MSH), a Metro konszern egyik leányvállalata ellen. Az még kérdéses, hogy az áruházláncok mekkora büntetésre számíthatnak. A Media-Saturn-Holding 1999 óta áll kapcsolatban az Intellel és exkluzív szerződést kötött a processzorgyártóval a PC-k eladására több mint 700 üzletében. Cserébe az MSH a bennfentesek szerint több tízmillió eurót kapott.

Az Intel továbbra is tagadja a vádakat és azt, hogy illegálisan cselekedtek volna. "Úgy véljük, tisztességesen, korrekten és a törvényeket betartva viselkedtünk" - szögezte le Hannes Schwaderer, az Intel Németország vezetője. Csupán az a bökkenő, hogy a társaság egy delaware-i kerületi bíróság előtt elismerte, hogy exkluzív szerződéseket kötött az MSH-val. Vagyis itt némi ellentmondás fedezhető fel.

Az biztos, hogy ha lesz pénzbüntetés - már pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy erre komoly esély van - akkor az nagyon szigorú és nagy összegű lesz, hogy elvegye a cégek kedvét a hasonló piaci magatartástól. Ugyanakkor az is biztos, hogy az Intel nem fog belenyugodni az elmarasztaló ítéletbe. A processzorgyártó ellen egyébként januárban New York szövetségi állam ügyészsége is vizsgálatot indított, a gyanú szerint ugyanis a cég számos törvényt megsértett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #53
    A siemenset ne szidd, az gyártja a desiro vonatokat, és azzal szoktam közlekedni.
  • Sir Ny #52
    pénzt.
  • Sir Ny #51
    Góliát az, nem Óriás
  • dez #50
    Vagy közelebbi hasonlat:

    Autóverseny, tiéd a legerősebb motor (Athlon64, X2) a legjobb autóban (fejlett architektúra: IMC, HyperTransport, 64 bit, natív dual-core az X2-nél).

    Csakhogy, jól meg van bundázva az egész, az ellenfél lefizetett mindenkit, alacsonyabb oktánszámú benzint kapsz, kiszúrják a kereked, stb.

    Aztán persze szépen a gyengébb autó nyer (FSB, külső MC, először 64 bit sincs, mert azért sem, és különben is derogál átvenni a másiktól, dual-core külön chipen), vacakabb motorral (P4, P-D).

    Majd az elnyert díjból (szép profit) az ellenfél gyorsan vesz egy F1-es motort (Core2 kifejlesztése dollárszázmilliókból) az amúgy vacak autójába (FSB, külső MC maradt), és erőből lenyom.

    Te meg bütykölheted otthon a kajapénzből a sajátodat.

    Aztán a másik beállít egy traktorral. (Nehalem.) :P

    Nos, a Nehalem brutál lesz, igen, csakhogy ennek ára van: 1 magja kb. 2x nagyobb, mint az azonos csíkszélességű Shanghai (köv. AMD procimag) 1 magja... És hiába 2-szálas, akkor már jobb 2 valódi mag. Úgyhogy a 6-magos Shanghai-változatnak bőven lesz esélye a 4-magos Nehalemmel szemben. (Ugye, többet ésszel, mint erővel...)
  • dez #49
    És arról hallottál már, hogy az első DDR2-k nem hogy azonos teljesítményűek, de lassabbak voltak az aktuális DDR-nél (és ugyanígy van a DDR3-mal is)?

    Az AMD akkor állt át, amikor már valóban megérte váltani. Az Intel meg kapásból, amikor még egyátalán nem jó beruházás. De persze a népek többsége követi, mert ugye az csak jobb lehet... Most is az van, hogy elég olcsón kapható DDR2-1066, és csak a sokkal drágább, jelenlegi leggyorsabb DDR3-ak verik meg. És nem 3 hónap múlva lesz értelmes árszinten, hanem év végén -- amikor jön az AMD DDR3-as platformja is.

    Kíváncsi lennék arra a "rendellenes működés"-re, mert nekem nem is tudom, már hány év alatt semmi ilyesmi nem jelentkezett, 5-6 féle alaplappal+procival. (Mondjuk nem a leggagyibbat veszem -- ami Intelhez is "elérhető".)

    Az AMD máshogy nevezi a foglalatait, az Intel meg simán csak megváltoztatja a spec-t, hogy az ugyanolyan tokozású újabb proci már nem működik a kárábbi olyan foglalatos lapban lapban. Melyik a felhasználóbarátabb megoldás?

    Enyhén túlzó azt mondani valamire, hogy "szar", amikor az csak pár százalékkal lassabb, de amúgy ugyanolyan megbízható, stb., mint a másik, és ráadásul jóval olcsóbb (a megtépázott hírnév miatt), nem gondolod?

    Nem feltétlenül tudták az AMD-nél az ATI felvásárlása előtt, hogy a Core2 ilyen jó lesz. De azt tudták, hogy később életfontosságú lesz a minnél teljesebb körű integráltság, és addig sem fog ártani, hogy teljes platformot tudnak nyújtani.

    Úgy tűnik, még mindig nem érted ezt a pert. Éppen azért nem megy jól az AMD-nek, és éppen azért megy olyan jól az Intelnek, mert illegális módon elérte, hogy a nagyobb gyártók akkor sem alkalmazták az AMD procijait, amikor pedig jobb választás volt, mint az Intel. Nem kis részben ennek következménye a fejlesztések lelassulása is.

    Gondolom, te sem örülnél, ha pl. egy futóversenyen úgy győzne egy másik futó, hogy téged elgáncsol.
  • krajcsovszkig #48
    Azt, hogy az intel jobb a c2d-re értettem, p4 fost meg akkor vettem, amikor már a DDR2 olcsóbb volt az 1-nél, gyorsabb is és az AMD-nem ezek után még hónapokig nem volt rá platformja. Ráadásul a komplett gép kb 5ezer FT-al olcsóbbra jött ki, mint ugyanolyan teljesítményű AMD-vel lett volna. Nemtom AMD procival hogy menne a gépem, de soha nem volt intellel semmilyen problémám, és másoktól is inkább AMD-re hallottam rendellenes működést. AMD azért sem tetszett, mert akkoriban kéthetente jelentett be egy új socketet, és utálok alaplapot cserélni. Szóval ne akarjátok beadni, hogy rosszul jártam intellel, mert én még mindig nem úgy látom, mindent egybevéve, azért is mert most nem kell alaplapot, ramot és procit cserélnem egyszerre :D
    DDR3-mat is vennék, ha most új gépet vennék, pont ezért, de várnék 2-3 hónapot, hogy olcsóbb és jobb legyen. És nem azért veszek valamit, mert az intel azt mondja, hanem mert én úgy látom jónak. 2001-ben is AMD-s gépet vettem volna, ha értettem volna már akkor hozzá... :D

    Az hogy az AMD szar arra értettem, hogy most a termékeik mennyire elmaradottak az intelekkel szemben.

    Az ATI felvásárlás azért volt hülyeség, mert az AMD majdnem összes tőkéjét elköltötte rá, és kb. ugyanakkora adósságba is keveredett, pont a számukra zuhanórepülést eredményező core 2 megjelenés előtt nem sokkal. Most viszont jól jön neki, ezt nem is tagadtam (nekem is ATIm van, pedig nvidia-fan vagyok, de ami jó, az jó :))

    Bocs, ha valakit megbántottam a kirohanásommal, de utálom ha valakit csak azér szivatnak, mert jól megy neki, ahelyett, hogy valami értelmeset csinálnának, hogy nekik is jól menjen... És - ugyan nem ismerem az ügy részleteit ennél jobban, mint a cikkben volt - ez nekem eléggé ilyennek tűnik...
    És, hajrá AMD, ne hagyd elkényelmesedni az intelt! ;)
  • Sanyix #47
    "P4 fost is megvettem, mert abból nem spórolták ki a DDR2 támogatást, úgyhogy most nem sz.pok a gépfejlesztésnél. És annyira nem is sz.r az, csak azok szerint, akik nem próbálták..."

    Fú de okos vagy. Aztán te meg akkor szoptál a 10^20-on árú új ddr2-vel ami ráadásul egy fos volt, én meg szoptam most a kőkemény 8k-s 2 giga ddr800 árával :DDD. P4-et nem kellett kipróbálni, hogy kiderüljön hogy szar (bár én megtettem, persze nem saját cuccal, tiszta pénzkidobás lett volna), minden teszt bizonyította. Fincsi volt 40k-ért olyan procit venni amit egy 15k-s megelőz és hűvösebb is? :D Nem rossz érzés hogy átvertek, te meg bedőltél?

    Az ati felvásárlása meg annyira volt hülyeség, hogy így újra tudnak chipseteket is gyártani, nagyjából full platformot. Amd chipset, amd proci, amd integrált vagy normál videokártya, már csak amd alaplap kéne :)
    És mellesleg most úgytűnik pont az ati részleg húzza fel az egész amd-t, persze még mindig sok az nvidia fan, akik a kezdetleges driveres tesztekkel hasonlítják a kártyákat össze az nv által pénzelt játékokon, de az ac botrány elvileg sokat segített az amd-nek :)
  • dez #46
    "Azért ne gondoljuk má' hogy kedves AMD pajtás szent! Hogy is kezdődött? Nem úgy volt, hogy 286-ig intel fejlesztett, AMD meg csak egy gyártója volt neki? Aztán T. AMD olcsóbban kezdte ugyanazt a procit adni, mert nekik nem volt pénzük a fejlesztésben? Hogyisvanez, kérem??"

    Hát nem egészen így... Az AMD-nek voltak előzőleg saját procijai (AM2900, AM29k, stb.), és más termékei. És nem az Intel gyártója volt, hanem az IBM második x86 procibeszállítója. Mivel az IBM megkövetelte az új PC-je leendő procijával kapcsolatban, hogy legalább 2 gyártója legyen, ezért az Intel kénytelen volt licencet adni az AMD-nek a procik gyártására. Hogy olcsóbban adták? Hát éppen azért követlelt meg az IBM két gyártót, hogy versenyezzenek, többek között árban.

    "AMD meg most nem azért szar, mert nem dolgoznak, hanem mert BÉNÁK. Meg fos a marketingjük és a gazdaságpolitikájuk"

    Ez hülyeség. Éppen arról szól az egész per, hogy egyátalán nem csak rajtuk múlt, hogy a nagy gyártók többsége nem alkalmazta a procijaikat (pedig adott esetben olcsóbban jobbat kaptak volna tőlük), hanem az Intel ezt egyszerűen megtiltotta, vagy egyéb módon gátolta, ezzel súlyosan megsértve a szabad verseny szabályait.

    "(lásd ATI-felvásárlás, bár az most talán kezd nekik lassan bejönni, de sztem az se miattuk van...), erről meg nem az intel tehet..."

    Az ATI felvásárlása miért is bénaság? Mert te nem érted, mire volt jó? Ez nem az AMD hibája...
    Az viszont nem kis részben az Intel praktikáin is múlt, hogy többek között ez a felvásárlás ennyire hehezen ment.

    "Én intelt veszek, mert jobb."

    Elvakult vagy. Néha jobb, néha rosszabb.

    "P4 fost is megvettem, mert abból nem spórolták ki a DDR2 támogatást, úgyhogy most nem sz.pok a gépfejlesztésnél."

    Nevetséges. Azért vetted meg akkoriban a sima DDR-nél alig gyorsabb(?) DDR2-t jó drágán, hogy most ne kelljen néhány ezer forintért gyorsabbat venned? Egyébként meg most Intel platformon már a DDR3 a menő, nem tudtad? (Nem mintha jelenleg sok értelme lenne, de ha az Intel azt mondja, azt kell venni, akkor spuri!)
  • pasi29uk #45
    Cyrix
    R.I.P
  • magus4884 #44
    Én egyik nagy gyártot sem féltem,mind kettö lábon fog maradni,Az intel valószinü ha télleg el követet egy ilyn hibát akkor ő fizetni fog, de egy vagy 2negyedéves bevételel simán visza hozza a veszteségét és még ez alat is a piac 70%fogja uralni!!Amd meg továbra is harcol és küzd,ami szép töle,én drukolok neki!!:)
    És az intel sem akkar a piacon egyedül maradni,és nekük is van anyi eszük hogy ne foglalják le a piac 100%át se az intel se a vásárlok nem járnának jól:)
    Hajrá AMD!!!