Gyurkity Péter

Meghallgatást kér az Intel az európai vádak miatt

A processzorgyártó eljuttatta válaszát az Európai Bizottsághoz a korábban felmerült trösztvádakkal kapcsolatban, ám ennek részleteit nem hozzák nyilvánosságra. Mindössze annyit lehet tudni, hogy meghallgatást kérnek az ügyben.

Emlékezhetünk arra, hogy az AMD által hangoztatott vádak miatt tavaly az Európai Unió is közelebbről szemügyre vette a két processzorgyártó közötti verseny alakulását és egyes részletek miatt további vizsgálódást rendelt el. Ez leginkább arra irányul, hogy valamilyen konkrét bizonyítékkal álljanak elő az Intel manővereivel kapcsolatban, vagyis igazolják, hogy a cég valóban tisztességtelen eszközökkel igyekezett korlátozni kisebb riválisa piaci terjeszkedését.

Nemrég kisebb haladékot engedélyeztek számukra, így az Intel most juttatta el válaszát az Európai Bizottsághoz, amelyben reagál a kontinensről érkező vádakra. Sajnos ennek tartalmát, valamint a cég által kért szóbeli meghallgatás anyagát sem ismerhetjük majd meg, mivel ezeket mindvégig bizalmasan kezelik. Egyedül annyit árultak el, hogy valószínűleg sor kerül erre a meghallgatásra, ahol konkrét eseteket is sorra vesznek, amelyek az erőfölénnyel való visszaélés vádait támaszthatják alá.

Szakértők szerint az Intel kérése a cég magabiztosságáról árulkodik és egyértelmű jele annak, hogy a cég kész kiállni az európai illetékesekkel szemben. Enyhén pökhendi magatartásra utal, mintha az Intel önbizalomtól eltelve azt várná, hogy az EU előhozza nagyágyúit és nyíltan nekikezdjen a cég bombázásának. Mások viszont, mint David Balto washingtoni trösztellenes ügyekre szakosodott ügyvéd, arra figyelmeztetnek, hogy a cégnek meggyűlhet a baja a bizottsággal, mivel az európaiak sokkal érzékenyebben reagálnak az erős vállalatok kifogásolható manővereire. Emlékeztetnek arra, hogy a Microsoft is csak húzni-halasztani tudta a büntetés behajtását, ám erre végül mégis sor került.

Az EU direktívái értelmében a cég eladásokból származó teljes bevételének legfeljebb 10 százalékát róhatják ki büntetésként. Ez tetemes összegre rúgna, amelytől az Intel nyilván nem szívesen válna meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • debut12 #2
    Az Nvidiát is tökön ragadhatnák már!
  • sathinel #1
    "David Balto washingtoni trösztellenes ügyekre szakosodott ügyvéd, arra figyelmeztetnek, hogy a cégnek meggyűlhet a baja a bizottsággal, mivel az európaiak sokkal érzékenyebben reagálnak az erős vállalatok kifogásolható manővereire" igen ez nem az USA. és remélhetőleg ha még őket is megfingatják, akkor több cég meggondolja 2x is mielőtt valami hülyeséget csinál. Japánban is gondba került az intel. Szerintem itt is várható hogy szopni fognak.