Berta Sándor

New York-i ügyészségi vizsgálat indult az Intel ellen

Kartelleljárást indított New York szövetségi állam ügyészsége a világ legnagyobb processzorgyártója ellen. A gyanú szerint a konszern számos törvényt megsértett.

"Az előzetes vizsgálataink megállapították, hogy az Intel gyanúsítható bizonyos jogszabályok megsértésével. Emellett fennáll a gyanú, hogy a vállalat visszaélt monopolhelyzetével, azért, hogy korlátozza a piaci versenyt" - jelentette ki Andrew Cuomo ügyész. Az ügyészség többek között azt fogja vizsgálni, hogy az Intel - a processzoreladások során - felhasználta-e piaci hatalmát és befolyását a konkurensei, elsősorban az AMD háttérbe szorítására.

Cuomo ugyanakkor a kiszabható büntetésekről vagy megítélhető kártérítésekről még korainak tartott bármit is nyilatkozni. Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban ez az első kartelleljárás az Intel ellen. Korábban viszont Japánban és Dél-Koreában már indultak hasonló vizsgálatok. Az Intel szóvivője nem kívánta kommentálni a hírt.

A New York-i államügyészség ezzel a lépésével csatlakozott az Európai Bizottsághoz (EB). Mint ismeretes, az EB hosszú évekig tartó vizsgálódás után tavaly július végén hivatalosan is vádat emelt a processzorgyártó ellen, amely azonban napokkal később tagadta az ellene felhozott vádakat. A cég 1999-ben és 2000-ben az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottsággal volt kénytelen megállapodást kötni. A konszern idén meghallgatást kért az ügyben az Európai Bizottságtól.

Amennyiben az Európai Unióban bűnösnek találják a vádpontokban a vállalatot, akkor a jelenlegi előírások szerint akár az eladásokból származó teljes bevételének legfeljebb 10 százalékát is kiróhatják büntetésként. Ráadásul egy ilyen döntés jelentős mértékben befolyásolhatná a piaci viszonyokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DJ Boss #1
    Épp itt volt az ideje a körmükre nézni az USAban is...