Gyurkity Péter

Az Intel is besegít a százdolláros laptopba

Egy igencsak meglepő húzással az Intel csatlakozott az OLPC projektjéhez, amelynek 11. partnereként olyan cégekkel dolgozik majd együtt, mint a Google, vagy éppen legnagyobb riválisa, az AMD.

A hivatalos bejelentés szerint az Intel partnerként, bizottsági tagként, és a jövőben minden bizonnyal gyártóként is közreműködik majd a laptop elterjesztésében. A korábbi veszekedést és vádaskodást tehát most a közös munka váltja fel, miután a nyilatkozatok szerint a processzorgyártó és a nonprofit szervezet felismerte, hogy sok tekintetben azonos célokért és azonos eszközökkel küzdenek.

A lépés már csak azért is meglepő, mert alig néhány héttel ezelőtt mindkét fél alaposan kikelt a másik ellen. Az Intel lenézően nyilatkozott az OLPC laptopjáról, százdolláros kütyünek titulálva azt, míg Negroponte, a szervezet feje azzal vádolta a céget, hogy alaposan a gyártási költségek alatt ad túl Classmate PC-in, csak hogy odasózzon a vetélytársaknak, így többek között nekik is. Az Intel a jövőben is forgalmazni fogja saját olcsó PC-it, amelynek ára 400-ról 200 dollár közelébe esett, ám a két csapat valószínűleg megosztja egymással terveit és megpróbálják megtalálni az ideális célterületet mindkét fejlesztésnek.



Ezen elképzelés jegyében a hálózati csatlakozót igénylő Classmate PC az urbanizált területeken, a városok iskoláiban találhat otthonra, míg az egyelőre XO laptop néven jelzett készülék a távoli, elmaradott régiók intézményeit célozhatja meg, ahol jóval fejletlenebb az infrastruktúra. Ez utóbbi készülék ára most 175 dollár, ám a tervezők jóslata szerint ez hamar eléri majd a 100 dollárt, mihelyt jövőre beindul a valódi sorozatgyártás.

Az Intel a szervezet 11. partnereként tevékenykedik majd. A bizottságban olyan cégeket találunk, mint a Nortel, az eBay, a Google, vagy az AMD, amely tehát ezen a területen legnagyobb riválisával működik majd együtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mavericko #15
    Tömegyártásra megy az egész..bár nekem most igy sokkal másabb, hisz én is laptopról írok.De egyvalamit nem értek.Régen, a '80 években a commodore kenyéstartó számítógépe is ritkaság volt, az anyagok miatt, meg a "fejletlenség":D miatt..bár egy 8 éves lurkó sztem nem veri szét ha tudja kezelni, de e-mailt sztem nem néz rajta..oktatás..hmm..egy kis srác jáccani akar a gépén nem tanulni, én speciel tanulás/ismeretszerzés miatt nézek SG.hu-t de ez megint más.Van két nézetem : akinek számítógép kell állít össze egy rendes asztali pc-t, ma már 50-60 ezerért amin megy a cod2..de mondjuk ha tényleg tanul rajta, matekjátékot játszik a "pici" laptopján annak van értelme.Ez kb. a régi haladás visszahozása amikor fejlődött ideoda a pc, dos-->windows és linux alapú rendszerek..és erre térünk vissza ezekkel..vicces
  • a_n_d_r_e_w #14
    rosszmájúság ON:
    onnan is ki akarja túrni az AMD-t :DD
    OFF
  • vax #13
    Ez viszont teljes egészében igy van.
  • dez #12
    Mellesleg az élő beszéd, mimikával és gesztikulációval még mindig sokkal több információt visz át, mint a chatelés egy billentyűzettel. :P
  • dez #11
    A kézzel írást nem tudom, de a beszéd velünk született képesség. :) Megvannak az ehhez szükséges agyterületeink (az állatoknak nincsenek), így viszonylag könnyen el tudunk sajátítani egy adott nyelvet. Vagy pl. testvérek, főleg ikrek gyakran önálló nyelvet alakítanak ki egymás között 1 éves koruk környékén...
  • dez #10
    Ugye a "kvarckristályos" idézőjeles akart lenni?
  • kvp #9
    "De a technika szerencsére folyamatosan fejlődik..ma olyan a papír meg a toll mint régen a palatábla."

    Es ilyen a tablet pc is. Az emberek megszoktak ezt a fajta informaciohordozo feluletet. Ami valtozott, hogy most mar nem a barlang falara festunk, hanem a kepernyore. A laptop tenyleg olcsobb es jobb lenne mint a konyvek. Mivel a mobil termekek kezdenek tomegtermekke valni ezert most valtak eleg olcsova, hogy ne csak szorakozashoz es munkahoz hanem tanulashoz is hasznaljak oket. (ugyanis mindig az oktatasra van a legkevesebb penz)

    Az olpc jo, de tul szigoruak a beszerzes feltetelei.

    Az intel classmate pc-je jo, de a dragabb szoftver miatt sporoltak a gepen.

    Az asus nemreg bejelentett rendszere ugyanazt tudja, csak az ingyenes szoftver miatt jobb hardverrel es kereskedelmi termek leven sokkal elerhetobb formaban. Igy nem kell majd kormanyzati elhatarozas a beszerzesehez ha egy iskola olcsobbnak tarja oket mint megvenni a tankonyvcsomagokat.
  • roliika #8
    Amikor én kisiskolás voltam akor még a kvarcóra is nagy dolog volt..ma a mobil teló a menő, de holnap már a noti. :D Sokkal proktikusabb mint egy 20 kilós hátizsák na és persze olcsóbb mint a sok könyv. Ha ez elterjedne remélhetőleg kevesebb lenne a számítástechnikai analfabéta. Mellesleg a beszéd és kézzel írás képessége nem velünk született dolog, és lassú információ átadást tesz csak lehetővé..a jövő egyéretlműen a nagysebességő info átadásé...pl kezdetnek a billentyűzet, azán esetleg valamiféle idegi interfész...no nem Mátrix c filmre tessék gondolni, hanem pl egy fejpánt ami az agy bizonyos területeit ingerli/stimulálja ultrahanggal, mikrohullámmal, akármivel. De a technika szerencsére folyamatosan fejlődik..ma olyan a papír meg a toll mint régen a palatábla. :)
  • roliika #7
    Intelnek simi a buksijára :DDD. Végre nem csak a nyereség a tét. Jó persze ha sokat eladnak van ezen haszon bőven de adhatták volna 3-400-ért is.
  • Yoshimitsu #6
    Üdv Mindenkinek!

    Attól tartok, hogy sajnos a mi országunkban nem fog megjelenni ilyesmi. Mondjuk nem kizárt. És tényleg jól jöhetne akár az itteni gyerekeknek is. Vagy a világ bármely pontján élő gyerekeknek is. Mert amint már említette vax is egy ilyen sokkal többet nyújthat, mint egy kvarckristályos gyerekjáték, aminek az ára nem egyszer 30000 ft körül is mozoghat. És az még csak nem is számítógép.

    Remélem a nem olyan távoli jövő gyermeki már ilyennel fogják tolni az oviban a hálózatban játszást. :)