Gyurkity Péter

2009 elején jönnek az Intel hibrid chipjei

Bár a Nehalem család első tagjai már jövőre megjelennek, az igazán érdekes fejlesztés a grafikus magot is magába foglaló asztali processzor, amely 2009 elején debütálhat. Az Intel egy grafikus szoftvereket fejlesztő céget is felvásárolt.

A processzorgyártó útiterve a japán PCWatch oldalán látott napvilágot, ez főleg a jövőre, illetve 2009-ben megjelenő újdonságokat tartalmazza. Említést tesznek itt a most megjelent Penryn chipeket leváltó utódokról, valamint az integrált grafikus vezérlővel érkező hibrid fejlesztésekről, amelyek akár még az AMD által promotált Fusiont is megelőzhetik, dacára annak, hogy a kisebbik gyártó elsőként jelentette be ilyen irányú törekvéseit.

Kisebb kavalkád támad a foglalatoknál, hiszen a dokumentum rögtön három új változatot is megemlít. Az 1366 lábas foglalat a Bloomfield kódnevű csúcskategóriás asztali menőknek ad otthont, ezek 8 MB gyorsítótárral, négy maggal, valamint háromcsatornás DDR3-támogatással érkeznek, itt a grafikus kártya természetesen már PCI Express 2.0 buszon csatlakozik. Őket váltja majd le 2009 elején a Lynnfield, amely 1160 érintkezős LGA tokozást kap - itt már a QuickPath buszt is PCI Express váltja fel, a DDR3 memória pedig kétcsatornás üzemmódban támogatott.

A Clarksfield 989 érintkezős rPGA tokban érkezik, ez lesz a Nehalem generáció mainstream négymagos sorozata, az Auburndale pedig a mobil változat szerepét veszi fel, két maggal, 4 MB másodszintű gyorsítótárral, valamint kétcsatornás DDR3 memóriával. Itt szintén használhatunk külön grafikus kártyát, ám ez opcionális lesz, mivel az Auburndale integrált GPU magot is magába foglal. Ennek asztali változata a Havendale lesz, amely viszont már ismét LGA1160 tokozást kap.

Időközben a cég felvásárolta a Neoptica nevű vállalatot, amely grafikai szoftverek fejlesztésére szakosodott. A csapatot annak idején az nVidia és a Sony Computer távozó mérnökei alapították meg, foglalkoztak többek között általános célú GPU programozással, vagyis itt kapcsolódhatnak az Intel hibrid chipekről szóló terveihez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #6
    Mert? A northbridge maradékának nagy része is a prociba költözik, a kupira nem lesz szükség 1-procis asztali gépekben, viszont a PCIe-re igen.

    Egyébként nem a legjobb a cikk megfogalmazása, a Lynnfield nem leváltja a Bloomfieldet (ami a szerverprocik [legalábbis a többutas gépekben használhatók] alapja is lesz), hanem kiegészíti a palettát.
  • chronos75 #5
    egybecpuvga=ócsó nótbúk, még ócsóbb
  • lee56 #4
    "...itt már a QuickPath buszt is PCI Express váltja fel..." - Ez a félmondat csak nekem tűnik nagyon furcsának? :)
  • gabeei #3
    3 csatornás DDR3 ram-ok? Érdekesen hangzik...
  • fixpont #2
    Az erdekelne, hogy melyik szegmensbe szanjak ezt gpu-t.
  • grebber #1
    Nagyon kiváncsi leszek hoz-e valami észlelhető előrelépést az egybe cpu-vga!