Gyurkity Péter

Európai razzia az Intelnél és a Media Marktnál

Az Európai Bizottság emberei meglepetésszerű razziát tartottak az Intel németországi irodáiban és több német forgalmazónál. Az indok az AMD által indított ügy közeledő újabb meghallgatása.

A testület hivatalos közleményében mindössze annyit árulnak el, hogy több csoportjuk egy közelebbről meg nem nevezett processzorgyártó, illetve egyes németországi forgalmazók irodáit lepte el esetleges bizonyítékok után kutatva. Azt már később maga az Intel jelezte, hogy az ő müncheni központjukról van szó és hogy a forgalmazó a Media Markt, amely szintén az AMD korábbi vádjai kapcsán került a képbe.

Emlékezhetünk arra, hogy az Európai Bizottság még 2006 második felében jelezte, hogy kibővíti a vizsgálatot és megpróbálják kideríteni, hogy mennyire megalapozottak a kisebbik processzorgyártó által hangoztatott vádak. Az AMD ugyanis azt rótta fel a piacon túlerőben lévő vetélytársának, hogy a kulisszák mögött, tisztességtelen megállapodásokkal igyekeztek távol tartani termékeiket a németországi forgalmazók, nagy üzletláncok kínálatából, jelentős árengedményt lebegtetve meg szemük előtt, illetve komoly következményekkel fenyegetve meg őket, amennyiben nem hajlandók együttműködni a piszkos machinációkban. Az AMD azt állítja, hogy az Intel megállapodást kötött többek között a DSG-vel, hogy a társaság termékeinek forgalmát 10 százalék alatt tartja az Inteltől jövő kenőpénzért cserébe. Az AMD szerint az Intel ezzel (is) érte el, hogy ismét előrenyomult a piacon és megakadályozta a vetélytárs további terjeszkedését.

Chuck Mulloy, az Intel szóvivője újságírók érdeklődésére elmondta, hogy a Münchenben lévő irodákban jelentek meg a bizottság emberei és hogy - a szokásoknak megfelelően - ezúttal is mindenben együttműködnek majd a hivatalos féllel. A Media Markt (a Metro-lánc leánya) egyelőre nem reagált a hírre - esetükben azt kifogásolják, hogy kizárólag az Intel processzoraira épülő konfigurációkat árulnak. Az ügyben a legközelebbi meghallgatás március 11-én esedékes, a testület nyilván addig szeretne új információkra, esetleg bizonyítékokra szert tenni.

Amennyiben az Intelről a rá váró zárt meghallgatások során kiderül, hogy megszegte az Európai Unió versenypiaci normáit, és visszaélt piaci erőfölényével, úgy a Bizottság tavalyi globális forgalmának - amely közel 5 milliárd dollár lett - akár 10 százalékára is megbüntetheti. Az Intel megtépázott renoméján tovább ronthat, ha esetleg alapot nyer az EB gyanúja. A társaság nemrég kiugrott a minden gyereknek egy laptopot programból, amely az MIT bábáskodása alatt azért jött létre, hogy a fejlődő országok fiataljai számára olcsó számítógépeket tegyen elérhetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lame #21
    Jezusom, milyen sotet emberek vannak.
    Persze mar hozzaszokhattam volna, de meg mindig meg tudnak lepni.

    Amennyiben az AMD-nek ez tenyleg csak egy ketsegbe esett probalkozasa -ahogy ti allitjatok- akkor ugyis bebukjak es a hon imadott Inteleteknek semmi kara nem szarmazik belole ...
  • sathinel #20
    Akinek van esze az nem azért utálja a másik gyártót mert szar procijai vannak, hanem mert miatta szoptak sokan, és pénzével visszaélve befolyásolta a piacot. Az intel ezt megtette, ezért megérdemli hogy megszopja rendesen. Ha így nézed akkor rájöhetsz hogy tisztességtelen előnyre tett szert az intel. És így nem nehéz ugatni hogy mekkora királyok. Aki meg azért ugat hogy az intelt védje, az kicsit gondolkozzon el hogy neki mi a jó. Az hogyha verseny van, vagy elvan mint a befőtt a gyártó, és nincs rákényszerítve hogy fejlesszen, és árversenyben versenyezzen a másikkal.
  • Dark Angel 666 #19
    PEdig a Tescoban is vesznek
  • htmm #18
    Ilyen helyen (MM) nem is szabad gépet venni.
  • PAtr0n #17
    Az a baj, ha van egy ilyen hír, az áemdések meg az intelesek egyből egymásnak ugranak, hogy "a a pénégy ilyen sz*r, olyan sz*r vót, meg, hogy az áemdé nem olyan stabil, meg rezsónak jó lenne stb ..." ...inkább ezek nőjenek má fel, és vegyék már észre, hogy a homokozó a kerítés másik oldalán van. Itt nem arról van szó, melyik gyártó terméke a jobb.
    Volt idő amikor AMD párti voltam, de most Intel párti vagyok, mert tény hogy jelen pillanatban sokkal jobb a másiknál, és aki ezt nem ismeri be az hülye is, és elvakult is. Nem vetem meg az AMD-t sem, sőt amikor tanácsot kérnek tőlem új gép összerakása ügyben, sokszor javaslom inkább az AMD-t, mert pénztárcakímélőbb, és ár/teljesítmény arányban jobb az Intelnél, de ezek ellenére magamnak Core2 rencert rakok össze. ha majd egyszer jobb lesz az MAD akkor azt veszek.
    Én mindig azt mondom, sok esetben maradjon az ember pártatlan, még akkor is ha mocsok dolgok irányítják ezt az egész világot...
    Enegem pl. k*rvára nem érdekel hogy az MM-ben nincs AMD konfig. Akkor megyek az Elektrovörld-be, ha az kell.
    Ennyi...
  • who am I 7 #16
    dano nem bot, csak egy külön állatfaj :
  • arrakistor #15
    nekem tökmind1 1 gigahercnél nagyobb procira SOHA az életben nem lesz szükségem , ilyeneket pedig gyárt Intel is AMD is , szép számmal jókat, de még Transmeta Crusoe is, meg SiS is és talán még Cyrix is meg kituggya még ki

    szeretem az AMD Athlon szériát, jónak találom hogy az AMD vezette be először a 64 bitet de a sokmagos procit én már egy kicsit túlzásnak tartom.. mire az a sok gigaherc?? játékra? ezért kellene ennyit rinyálni?
    a szuperszámítógépek a laborokban egyébként is sokkal gyorsabbak, ugyhogy no para! az okos tudósok, az okostojások tudnak rendesen dolgozgatni a laborokban.

    én az Intel helyében downgradeelnék és inkább a kevés fogyasztásra, jó hűtésre koncertrálnék, az AMD helyében is.. a gyakorlatban még a legbénább pöcökverő irodistának, koordinátor, meg mittomén milyen fantázianevű semmitevőnek is elég egy Ofisz, egy Wörd, 10 vírusirtó , meg a net (ja meg min. 1 giga ram) erre bőven elég egy 2 gigaherces gép is !! és azzal már lehet sutyiban DC-zni is , ha a főnök nem láttya. És ennyi. Viszta kihalt, egy jó Linux meg beéri 1 gigahercel (és 256 rammal) és ugyanazt tuggya: Wörd ,Ofisz, igaz ez Open, meg a net.
  • Narxis #14
  • Cleawer #13
    A sok agymosottnak egy csak sárdobálaás.. ahha...
    Persze! Az MM ben(se metro,se teszko sehol!) nem lehetett kapni AMD-s konfigot,SE összeszerelt konfiggal,nem sok ismerősöm nek van AMDje,hogy miért? mert az Intel fizetett...
    Az athlon szétcseszte a P4et,és jelentősen olcsóbb volt,és kb dupla olyan erős... hogyhogy az emberek 80%ának intelje van/volt?
  • tomcsa4 #12
    Bocsánat, nem a monopolhelyzetek törvényesek, hanem a piaci előnyből monpolhelyzetet csinálni, törvénytelen eszközökkel.