Gyurkity Péter

50 GHz-es chipeket ígér egy japán cég

Egy japán kutatócég olyan új, vertikális elrendezésű tranzisztorokon dolgozik, amelyek állításuk szerint idővel akár 50 GHz-es órajelű processzorok elkészítését is lehetővé teszi majd. Egyelőre kevés részlet jelent meg.

A fejlesztés a japán Unisantis jóvoltából indult útjára, amely a szingapúri Institute of Microelectronics vezetésével írt alá két évre szóló együttműködési megállapodást a közös munka megkezdéséről. Nem akárkik vesznek részt ebben, hiszen az Unisantis főtervezője az a Fujio Masuoka, akinek nevéhez a flashmemória kifejlesztését is kötik. Azt azonban nem tudni, hogy a jelenlegi projektből mikor lesz valami kézzelfogható a vásárlók számára.

Masuoka mellett nagyjából mintegy 30 további mérnök, kutató és akadémikus vesz részt a projektben. Ők mind egyetértenek abban, hogy a hagyományostól eltérő háromdimenziós felépítés révén az új tranzisztorok a megszokottnál jóval gyorsabbak, kisebbek, emellett pedig alacsonyabb fogyasztásúak lesznek. A vízszintes elrendezés helyett ugyanis gyakorlatilag egy miniatűr függőleges oszlopról van itt szó, amelyet memóriacellák, illetve egyéb, egyelőre még néven nem nevezett komponensek vesznek körül.

A Surrounding Gate Transistor névre keresztelt megoldásban az elektronoknak jóval kisebb utat kell bejárniuk, megugrik a sebesség és csökken a fogyasztás, ez pedig kezdetben a 20, idővel pedig akár az 50 GHz-es órajel elérését is lehetővé tenné. Ráadásul a technológia a jelenlegi ismereteink szerint további 30 évre elegendő tartalékkal bír, vagyis még három évtizedünk lenne az elméleti határok eléréséig. Az sem utolsó szempont, hogy a háromdimenziós tranzisztorok előállítása is kevesebbe kerül, mint hagyományos társaiké.

Tekintve, hogy még hosszú időnek kell eltelnie, amíg a megoldás megjelenik a kereskedelmi forgalomban, néhány szakértő kétségbe vonja, hogy mindez lelassíthatja a jelenlegi sokmagos őrületet. Mire felbukkan az új generáció, valószínűleg 8, 16 vagy még több magra épülő processzorokkal fogunk találkozni a boltokban - meglátjuk, mennyiben jelent majd előrelépést a technológia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Su0my #19
    meg az, hogy mire kell költeni a bevételt:)
  • Wittgen #18
    Én már a 100Gh-es 20 magos chipek fejlesztésénél tartok, de hogy mikor lesz belőle valami azt csak a jó ég tudja. Majd valamikor a jövőben talán. Eddig még csak a projekt címe van meg
  • Sanyix #17
    Persze ígérgetni mindent lehet, kár hogy nincs mögötte semmi.
  • AgentKis #16
    Igen valóban nem az elektronok, hanem az elektromos hatás.

    A fénysebesség 83%-ával számoltam én is. Azt nevezhetjük közel fénysebességnek. Különben másfél volt körüli feszülség esetén a fénysebesség fele és kétharmada között van ez az érték valahol. Emlékeim szerint. Gondolom néhány száz vagy ezer voltot nem fognak beleengedni ebbe, hogy a 83% ot túllépjék.
  • Su0my #15
    Naja amikor ezekből is jönnek a négymagosok... És amikor kékül az arcunk, hogy a Crysis 12 nem fut rajta csak ultra minimum detailben...

    Egyébként érdekes lenne ilyen magas órajelű számoló egységeket videókártyákra pakolni xD
  • Agamemnon69 #14
    indeed

    :)
  • kow83 #13
    Kommented ezt juttatta eszembe. Bocsi :)

    ''640 kb ought to be enough for anyone''(Bill Gates, Microsoft, 1981)
  • virs lee #12
    LOL. Ahhoz képest hogy -273 fok az abszolút 0, lazán átirtad a fizika törvényeit. :D
  • Sirus86 #11
    És jön a Mátrix... Zöld vagy piros bogyót kéred?
  • BIZ0906 #10
    Kicsit túlzás már ez :S