Gyurkity Péter

A 32 nanométert célozza az IBM-BASF

Az IBM megállapodott a német óriással olyan kémiai megoldások közös kifejlesztéséről, amelyek még az évtized vége előtt lehetővé teszik a 32 nanométeren készülő processzorok megjelenését.

A Nagy Kék az utóbbi években több más gyártóval is leszerződött a következő generációs gyártástechnológiák kifejlesztéséről és számos alkalommal megemlítették a 45, 32, illetve 22 nanométeres mérföldkövek közös elérését, átlépését. Most azonban a német BASF szegődött társként az IBM mellé, mivel ez utóbbi vezetése úgy véli, hogy olyan kémiai megoldásokkal állhatnak elő, amelyek lehetővé teszik a korábbi tervek végrehajtását és a megfelelő fejlesztések felbukkanását, legkésőbb 2010-re.

A BASF közleménye szerint a két cég a jövőben közösen dolgozik majd olyan integrált áramkörök kifejlesztésén, amelyek elengedhetetlenek lesznek a nagy teljesítményű és energiahatékony chipekhez. Bár a Nagy Kék jelenleg 2008-ra tervezi a 45 nanométeres gyártástechnológiával készülő processzorok megjelenését, a BASF szerint mindez már az idén bekövetkezhet, a 32 nanométeres utódokat pedig legkésőbb 2010-ben több cég is elérhetővé teszi majd a kereskedelmi forgalomban.

"A vegyipar igen fontos szerepet tölt majd be a 32 nanométeres gyártástechnológiák kidolgozásában" - magyarázta Ronald Goldblatt, az IBM Research igazgatója, aki szerint a német cég tökéletesen megfelel erre a szerepre, tekintve, hogy rendelkeznek a megfelelő tapasztalattal és forrásokkal. Részleteket nem árultak el a fejlesztés várható menetéről, mindössze annyit lehet tudni, hogy a végtermékként megjelenő chipeket Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában egyaránt alkalmazni szeretnék még az évtized vége előtt.

Természetesen eközben a nagyobb processzorgyártók is dolgoznak saját megoldásaikon. Itt az Intel áll az élen, amely szintén még az idén szeretné elérhetővé tenni első 45 nanométeres asztali és szerverchipjeit, a 32 nanométer alkalmazását pedig már 2009-re elérhetőnek tartják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eax #3
    Valamibol finanszirozni kell a fejleszteseket (pl. ha 1980-ban rogton a 22 nm-t celozzak, nem valoszinu, hogy valaha eljutottak volna odaig).
  • LADA Kalina #2
    hát hajrá, csak azt sajnálom hogy (tartok tőle a nagyobb haszn reményében) nem egyböl a 32 vagy 22nanosat fejlesztik, hanem előtte még jön a 45-ös
  • Akuma #1
    Hiába lesz energiatakarékos, mivelha Pistike széthajtja, akkor úgyis zabálni fogja az áramot