Gyurkity Péter

Jövőre csúszik az Intel 45 nanométerese?

Bár a processzorgyártó állítása szerint az ikermagos és négymagos Core 2 chipek új generációjának sorozatgyártása még idén beindul, a piaci megjelenésre még csaknem egy teljes évet várnunk kell.

Távol-keleti források a gyártótól kiszivárgott friss útitervek alapján állítják, hogy a 45 nanométeres gyártástechnológiával készülő sorozatok csak a következő év elején bukkannak majd fel a boltok polcain. Így már rögtön nem olyan óriási az Intel előnye riválisával szemben, amely némileg lemaradva igyekszik követni a bejelentések és fejlesztések egész sorozatát. A hivatalos terveket később ismertetik, addig marad a találgatás.

A kiszivárgott útiterv szerint az elsőgenerációs Penryn családból származó Yorkfield és Wolfdale sorozatok 2008 első negyedévében debütálnak majd a nagyközönség előtt. Ezek a chipek nemcsak méretükben csökkennek a jelenlegi 65 nanométeren készülő példányokhoz képest, de kibővülnek az SSE4 utasításkészlettel, emellett pedig több kisebb-nagyobb architektúrális változást is magukba foglalnak. A részleteket egyelőre nem ismerjük, de néhány adatra nagy biztonsággal támaszkodhatunk.

Példaként említhető a Yorkfield magos Core 2 Quad Q6600 megjelenése, amely 2,4 GHz-en fut, és a várakozások szerint számozásában mégis eltér majd a nemrég debütált változattól, hogy ezzel is jelezzék az előrelépést. A Wolfdale a Core 2 Duo, vagyis az ikermagos sorozat megújulásáért felelős, ennek első változata az E6750 lesz, 2,66 GHz-es órajelen. Érdemes megjegyezni, hogy mindezeket megelőzi majd a harmadik negyedévben, vagyis idén ősszel érkező két példány, a Q6400 és az első E6750, amelyek még 65 nanométeren készülnek.

Az azonos számozás helyenként némileg zavaró lehet, a lényeg, hogy a sorozatosan érkező példányokat lépésről-lépésre cserélik le az új változatokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #18
    Persze ők aztán azt feltétlenül tudják... Ugye intel fan vagy?
  • dez #17
    Ráadásul nem mindegy a mérték sem...

    ps. nem akart az egész bold lenni.
  • dez #16
    Nem látod a képen, hogy azok csak a 3. negyedévben[b] jönnek? Majd biztos azért csökkenti az Intel az árait a [b]2. negyedév elején...

    És bizonyára semmi köze a K8L-nek ahhoz sem, hogy előrehozták a Core alapú Pentiumok és Celeronok megjelenését is, a 2. negyedév végére, pont mielőtt megjelenik a K8L...

    És most menj, most ki a szád, paraszt.
  • dez #14
    Akkor minek csökkentenék annak megjelenése előtt alaposan az áraikat? (És miért tennének még 1-2 ilyen-olyan ALU-t a Penrynbe?)
  • dez #12
    Ja, a másik ok, ami miatt későbbre halatszhatták a Penrynt, hogy a K8L napvilágra került paramétereinek hatására még "tuningolnak" rajta.
  • dez #11
    És közben ők is dolgoznak már a 45nm-en, közösen az IBM-mel. Eddig az Intel úgy állította be, 1 évvel előttük a piacon lesz vele, de úgy tűnik, inkább csak pár hónap lesz a különbség.
  • dez #10
    Csak kicsit van lemaradva. Talán hallottál a K8L-ről, vagy az azt tartalmazó Star familyről, ami a nyáron jön. Némileg tart tőle az Intel, előtte nem kis árcsökkentést hajt majd végre (ami már be van jelentve).
  • dez #9
    Csak most a napokban jelentették be, hogy a még kisebb csíkszélesség helyett inkább már a 45nm-eseknél is alkalmazni fogják azokat a bizonyos új anyagokat. Gondolom, be kellett látniuk, hogy azok nélkül nem volt még az igazi az a 45nm. Működött, de valószínű túl sokat fogyasztott a szivárgási áram miatt.