Gyurkity Péter

Egymásra építi a chipeket az IBM

A Nagy Kék olyan megoldással állt elő, amelynek révén lehetővé válik a különböző chipek többszörös összeépítése. A távolság drámai csökkenésével felgyorsulhat a belső kommunikáció, mérséklődhet a fogyasztás.

A hivatalos bejelentés szerint az áttörést úgy érték el, hogy az egyes szilíciumostyákba miniatűr lyukakat "fúrtak", amelyek azután fémalapú csatornákkal kötöttek össze. Mindez lehetővé teszi, hogy különböző chipeket néhány mikron távolságra egymástól összekapcsolják, egyfajta háromdimenziós elrendezést hozva létre a megszokott kétdimenziós megoldások helyett. A fejlesztés elsőként kommunikációs chipekben kaphat helyet, ám két éven belül megérkezhet a szuperszámítógépek és végül az asztali konfigurációk szegmensébe is.

A chipek egymásra építésének legnagyobb előnye, hogy drámai módon lecsökken a távolság. Példaként említik a központi processzor és a memória között jelenleg meglévő távolságot, amely sok esetben igencsak lekorlátozza a kommunikáció sebességét. A kutatások eredményeként azonban olyan összeállítások jöhetnek létre, amelyekben a memóriachipek a processzor tetején helyezkednének el, ezredére csökkentve a kommunikációhoz szükséges út hosszát, miközben a meglévő kommunikációs csatornák száma akár a jelenlegi százszorosára is megnövekedhet. Ezzel egy időben a fogyasztás is visszaesik, az elsőként bevont vezetéknélküli kommunikációs chipek esetében ez a 40 százalékot is elérheti.

Elsőként tehát főleg a hordozható eszközökbe szánt kommunikációs processzoroknál alkalmazzák majd a megoldást, de az IBM már most ígéretet tett arra, hogy 2009-re elkészülnek a szerverekbe és szuperszámítógépekbe szánt változattal. Az asztali számítógépekről egyelőre nem esett szó, ám valószínű, hogy a költségek csökkenésével itt is megjelenhet a technológia, talán még szintén az évtized vége előtt. Mindezt természetesen ezen a területen is jelentős sebességgyorsulást és a fogyasztás csökkenését ígéri, bár a konkrétumokra még nyilván várni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NiGG3R #19
    és mit dolgozol?
  • Chriss745 #18
    Remélem is hogy sok pénzt költenek a kutatásra, mert elég jól keresnek rajtam, ugyanis az IBM-ben dolgozom.
  • vax #17
    maga a pontos réteg számot nem tudom, de az un. "gőz áramlással" történő eljárással való gyártását, részletesen ismertették és ott ezeket a számokat említették meg.
  • dez #16
    Ennyi azért nem, de tényleg van jópár réteg. Az aktív "alkatrészek" önmagukban is több rétegből állnak, a többi meg a huzalozás.


    nagyban

    Itt meg már egy ilyen "through-silicon via"-s wafert tart a kezében egy IBM-es mérnök:

    nagyban
  • vax #15
    hát ez jó dolog, de önmagában egy chip is sok százezer vagy millió rétegből áll, tehát önmagában is egy chip belül három dimenzióban építkezik.
  • Tetsuo #14
    jaja és nem csak a Samsung, hanem több ilyen chip is van.. vannak spéci folyékony nitrogénnel hűtött csipek is gondolom azok is 3Dchipek.

    chip chip chaocow
  • Tetsuo #13
    Az IBM szvsz a (70es?) 80as, 90es évek 1ik leginnovatívabb cége volt!
    Most is egész jól teljesít (gondolom) fejlesztés és kutatásban.
    Kb mint anno az RCA meg előtte a Bell.
    Évente qrva sok szabadalmat adnak be és el. Rengeteg dolgot majdnem gyártásig visznek.. igazából a gyártás, marketing meg ilyen finis dolgokban már nem a legjobbak, de a bevétel sok százalékát költik kutatásra és rengeteg mindent ők találtak ki, amiről nem is tudjuk.
    Az IBMnél rengeteg alapkutatás is folyik ám, ami igencsak hasznos lehet a későbbiekben!!
  • Hawaii #12
    Egy dolog elkepzelni valamit es egy egeszen masik a megvalositas reszleteit kidolgozva atultetni a gyakorlatba.
  • Szefmester #11
    miért csak most jutott az eszükbe a chipkocka? nekem ez már pár éve megfordult a buksimban
  • waterman #10
    én tökéletesen meg vagyok elégedve a legkisebb kétmagos (3800+) szutyok amd-mel. ha még memóriára is lett volna pénzem. te jó ég.. ~32 fokos a proci alapjáraton és hacsak nem egy hc kockafej akar villogni a gépével, akkor mindenhol megállja a helyét.