Gyurkity Péter

Kapaszkodik az AMD: jön a 45 nanométer

Az AMD és az IBM ismertette az új gyártástechnológiával kapcsolatos fejlesztés eddigi eredményeit, amelyeknél a teljesítményt és a fogyasztást helyezik előtérbe. Eközben bővül a jelenlegi család is.

A processzorgyártó közleményében az új technológiákat, valamint az ezek által elért eredményeket emelik ki. Az IBM csapatával közösen folytatott fejlesztésektől a következő generációk teljesítményének javulását várják, mégpedig az átállással járó potenciális nehézségek elkerülésével. Ennek érdekében több újítást is bevetnek, amelyek főleg a gyártás során alkalmazott eljárások leváltását eredményezik, tovább finomítva a procedúrát és csökkentve a selejtek arányát.

A nyilatkozatok alapján a hangsúly ezúttal is a teljesítmény növelésén, illetve a fogyasztás szinten tartásán van. Az immersion lithography és az ultra-low-K interconnect dielectrics névre keresztelt megoldásokkal azonban nemcsak a teljesítmény/fogyasztás mutatók javulását, hanem a riválisokkal, így az Intellel szembeni előny újbóli megszerzését is biztosítottnak látják. "A mostani bejelentés újabb bizonyítéka az AMD és az IBM sikeres együttműködésének" - jelentette ki Nick Kepler, a processzorgyártó fejlesztésért felelős alelnöke.

A 2003-ban megkötött szövetség első fontos állomása lesz a 45 nanométer elérése. Az első ilyen processzorok 2008 közepén jelennek majd meg, ami jókora késedelmet jelent az Intel eredményéhez képest. Ezt követően azonban felgyorsul a fejlesztés és a tervek szerint 2011-re megvalósul a 32 és 22 nanométeres technológia bevezetése is.

Időközben tovább bővült a jelenlegi termékcsalád, mégpedig a már korábban jelzett Athlon 64 X2 5400+ és 5600+ chipekkel. Mindkét változat 2,8 GHz-en fut, az egyetlen különbség a másodszintű gyorsítótár méretében rejlik, ez ugyanis az előbbinél magonként 512 kB, utóbbinál pedig 1 MB. Az Intel szintén módosított jelenlegi felállásán, ez azonban most kimerült a Pentium D 820 visszavonultatásán, így újabb példánnyal lett szegényebb az olcsó ikermagosok köre. Az említett chipre február 2-át követően nem fogadnak el újabb megrendelést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #19
    K9 = K8L
  • lee56 #18
    a 45 nm lenne akkor a K10-es széria majd?


    wiki szerint nem lesz K9 :

    "K9 széria Törölve. Az AMD a K10-zel folytatja, mivel el kívánja kerülni, hogy összetévesszék a kétmagos K8-asokkal."

    K10 széria (új AMD64 mag)
  • Sanyix #17
    nem érted a lényeget, sebaj...
  • dara #16
    Ja. Meg lenne igény még 386-ra is, mert az olyan jó volt régen. Esetleg járhatsz Ford T-Model-lel, mert mégiscsak az az előző évszázad autója! Ráadásul magyar ember tervezte.
  • Zombye #15
    No csak hajrá!!

    Bár én kissé megszívtam ezzel a Socket939-el, mert valamikor márciusban beruháztam egy ASUS AV8-E-re, meg egy 3000+-ra oszt most fele annyiért utánamdobják ugyanazt az A64 3000+-os prockót.

    Most ha gépet akarnék fejleszteni, dobhatnám ki a másfol giga DDRramom, mert hát ugye az újabbakba már DDR2 köll, ezért is vettem annó 939-t, mert ebbe még be tudtam gyömöckölni a régi ramjaimat.

    Bár ilyen értelemben az ember sose vegyen semmi hardvert, mert "úgy is megszívom mert fél év mulva sokkal olcsóbb" de ez fél év alatti áresés azért elég meredek volt.

    Talán a megoldás nekem egy jó 939-es X2 lenne, de azt már nem nagyon lehet kapni.

    No de nem akarom szétoffolni a témát:

    Az intel tényleg nagyot dobott ezzel az új architektúrával, de nem is tehetett mást, mert az a prescott igencsak ramatyra sikerült főleg fogyasztásilag, meghát az AMD gyakorlatilag szerverfronton a nulláról jött fel 2 év alatt asszem 15%-os piaci részesedés környékére (ha tévedek javítsatok ki, lehet, hogy 20% volt).

    Szóval az INTEL nem csipkedné magát ennyire, ha az AMD nem tett volna le egy olyan sikeres prockót az asztalra, mint az OPTEON, és úgy álltalában a K8 architektúrára épülő procik.

    A verseny meg csak nekünk jó.

    Bocs a szófo..ásért.
  • Aspirin #14
    Pontosan, öregem te meg a végülis mindannyiunk fozetjük ezt a játékot, még akkor is, amikor már fele áron vásárolod
  • arty #13
    mi akkor járnánk jol, ha 50-50% lenne a picai részesedés...

    igy csak egy macska-egér játék részesei vagyunmk :(
  • HZsoli #12
    hajrá csak versenyezzenek... végeredményben mi járunk jól (függetlenül hogy kinek mi a kedvence)
  • dez #11
    "Az első ilyen processzorok 2008 közepén jelennek majd meg, ami jókora késedelmet jelent az Intel eredményéhez képest."

    Az a "jókora" az kb. fél év, ugyanis az Intel 45nm-es chipjei 2007 vége felé kerülnek piacra.
  • dez #10
    "erről valami konkrét adatot lehet tudni, amelyek alapján azt mondják hogy az Intel jelenlegi csúcs cpu-it eltudják verni?"

    Igen: K8L architektúra. Már be is mutatták szűkebb körben, egy új Opteron képében. Jellemzői: növelt IPC, 2x-es lebegőpontos teljesítmény, stb. Plusz hogy végre ők is átállnak 65nm-re, és később 45-re.