Gyurkity Péter

Kiszállna a chipfejlesztésből a Sony

Gyártósorai, erre specializálódó részlegének eladása után a Sony nem látja értelmét a Toshibával és az IBM fejlesztőivel folytatott közös munkának. Ígéretük szerint a Cell projektbe még besegítenek, ám a jövőben másra koncentrálnak.

A cég terveiről annak szóvivője számolt be, kiemelve, hogy a közelmúltban sikeresen értékesítették gyártási részlegüket. A vállalatóriás ugyanis ki szeretne szállni a gyártó folyamatokból és a kutatás - fejlesztési feladatokra össz­pontosí­ta­na, ám itt is alaposan leszűkített, letisztult szegmensben. A jelek szerint ebbe már nem férnek be a 32 nanométeres chipek, amelyekről lemondanak, helyettük speciális szenzorokat részesítenének előnyben.

A Sony tehát a közeljövőben kiszállna az elsősorban a Toshibával közösen végzett projektekből. Ígéretük szerint ezen a téren egyetlen kivétel lesz, a szintén 32 nanométeres Cell Broadband Engine fejlesztését ugyanis nem hagyják el, ezt még utolsó erőfeszítésként befejeznék. Erre nyilván meg is van minden okuk, hiszen a múltban igen nagy összegeket öltek a processzor kifejlesztésébe, ezt nem szívesen hajítanák a kukába, még akkor sem, ha a meglévő példányok jól beváltak, nem volt tehát hiábavaló az eddigi munka. Az már más kérdés, hogy a Sony igazából nem váltotta be a korábbi reményeket, egyelőre nem tudott nagyot szakítani sem a konzolok, sem a speciális processzorokat igénylő szegmensek terén.

"Az értékesítési tervek végrehajtásával nem lenne sok értelme folytatni a chipgyártással kapcsolatos kutatásokat" - magyarázta a szóvivő. Ezzel gyakorlatilag megerősítette a tavasszal felbukkant pletykát, amelyben már felmerült az a lehetőség, hogy a Sony kiszállna a nagy hármasból. A hangsúlyt ezt követően a digitális kamerákba és a handycam készülékekbe szánt speciális szenzorokra helyeznék, amelyeket ők maguk gyártanának. A jelek szerint ebben nagyobb lehetőségeket látnak, mint a processzorokban.

Jelenleg az egyeztető tárgyalások zajlanak az IBM és a Toshiba vezetésével - meglátjuk mi sül ki a dologból és pontosan hogyan alakul a Cell és az egyéb projektek sorsa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mustang93 #5
    Csak az eltúlzott reményeket nem váltotta be: a PS3-mal kapcsolatos stratégia hosszabb távú, a jövedelmezőségét nem 1 éves időintervallulmban kell vizsgálni, hanem legalább 4. Csak úgy, mint az Xbox360-nál.
  • dez #4
    Izé, nem válasz akart lenni.
  • dez #3
    "Az már más kérdés, hogy a Sony igazából nem váltotta be a korábbi reményeket, egyelőre nem tudott nagyot szakítani sem a konzolok, sem a speciális processzorokat igénylő szegmensek terén."

    Csak az eltúlzott reményeket nem váltotta be: a PS3-mal kapcsolatos stratégia hosszabb távú, a jövedelmezőségét nem 1 éves időintervallulmban kell vizsgálni, hanem legalább 5. Csak úgy, mint az Xbox360-nál.

    "A jelek szerint ebben nagyobb lehetőségeket látnak, mint a processzorokban."

    Milyen processzorokban? Bizonyára nem a Cellről van szó, különben a 32nm-es változat kifejlesztésében sem vennének részt. A 65nm-es Sony-féle változat is nemrég került bele a PS3-akba. (Az IBM saját 65nm-es változatot készített, megnövelt DP FP teljesítménnyel, elsősőrban szuperszámítógépes és tudományos munkaállomás felhasználásra.) Egyszóval ezt a mondat helyesebb lenne úgy, hogy "A jelek szerint ebben nagyobb lehetőségeket látnak, mint a chipgyártásban" (általánosságban). Az R&D-ből nem szállnak ki, tehát ettől még fognak saját chipeket tervezni.
  • Power #2
    microsoft: http://www.sg.hu/cikkek/54949
    Az nvidia és az ati sem gyárt chipeket, elég azt legyártani.
    Semmi probléma ezzel a nintendo sem saját maga gyártja/tervezi a wii alkatrészeit, mégis sikeres.
    Minden cégnek arra kell fókuszálnia amiben a legjobb lehet.

  • kvp #1
    Ugylatszik a sega altal kovetett utra akarnak lepni. Szerintem rossz otlet, hiszen az osszes szoftvers ceg most probal hardveres gyarokapacitast szerezni, es egymas utan jonnek ki kulonbozo sajat hardverekkel. (pl. a microsoft is nagyon erolteti a sajat markaju hardvereit)