Gyurkity Péter

Az Intel is beépített memóriavezérlőkre vált?

Az In-Stat piackutató cég szerint az alaplapi chipkészletek piaca az évtized végére túlhaladja majd a 10 milliárd dollárt, ám addigra a processzorok 70 százaléka beépített memóriavezérlőt tartalmaz majd.

A lapkakészletek piacának növekedését illetően meglehetősen optimista a cég, hiszen tanul­má­nyá­ban megállapítja, hogy a gyártók a jelenlegi 6,9 milliárdról érik majd el a tízmilliárdos álomhatárt. Ez már önmagában véve is jelentős eredménynek mondható, hát még annak tudatában, hogy a pro­cesszo­rok órajelének növekedése az utóbbi időben lelassult, és nem tudja tartani a korábbi ütemet. Vé­le­ményük szerint ez a stagnálás oda vezet, hogy a processzorgyártók újabb és újabb kie­gé­szí­tő funkciókkal ruházzák fel termékeiket, amelyek így egyre összetettebbé válnak.

Ezen funkciók közé tartozik a beépített memóriavezérlő: jelenleg a forgalomban lévő x86 chipek mindössze 20 százaléka, vagyis egyötöde tartalmaz ilyen egységet, ám ez az arány 2009-re 70 százalékra nőhet. Ez természetesen azt jelenti, hogy az AMD mintájára előbb-utóbb az Intel is megkezdi a beépített vezérlőt tartalmazó processzorok gyártását, és a 64 bites chipek után ezen a téren is követi riválisát. A memóriavezérlő azonban csak egyetlen funkció a sok közül: amint azt a tanulmány is megemlíti, az elmúlt években az x86 processzorok soha nem látott mértékben kibővültek. Elég, ha csak a Hyperthreading, HyperTransport technológiákra, a 64 bites kiterjesztésre, vagy akár az órajel dinamikus szabályozására gondolunk.

Véleményük szerint a folyamatos órajel-emelés megakadása után ez természetes reakció, és a gyártók a jövőben várhatóan további funkciókkal igyekeznek majd fokozni processzoraik teljesítményét. Két jelöltről már jó ideje tudunk: ezek a biztonsági és virtualizációs technológiák, amelyek integrálásán jelenleg az AMD és az Intel is gőzerővel dolgozik. A lapkakészletek gyártóinak sincs mitől tartaniuk: az ikermagos, majd négymagos processzorok megjelenésével, illetve fokozatos elterjedésével újabb és újabb chipkészletekre lesz szükség, így nem kell a forgalom hanyatlásától tartaniuk.

Már csak az a kérdés, hogy a felhasználók és a vállalatok milyen ütemben lesznek hajlandók lecserélni elavultnak tartott konfigurációikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #24
    Srácok!
    Szerintem a beépített memóvezérlót már a P3-asok idején is kitalálhatták volna.
    Ahogy a duál-memót a régebbi SD-ramoknál, amikor a P4 megjelent. Ott jól jött volna...
  • Benoke #23
    Ezt hívják a multik tiszteséges versenynek.
  • dez #22
    Egy egy vaskos tévedés. Az MMX egy nagy 0 a 3DNow-hoz képest. Az MMX csak integerrel dolgozik, miközben a 3DNow már floatingpointtal. Ez nagy lépés volt annak idején, a P1 rendkívül gyenge FPU-jához képest, de sajnos csak kevés program használta (a miértekért az Intel háza táján kellene szétnézni...). Aztán csodák csodája - legalább egy évvel később - az Intel is előállt a maga float-os simd-jével, ala SSE. Szal ki is másolt kit?? Az már egy másik dolog, hogy később kénytelen volt az AMD is átvenni az SSE-t, mert - "érdekes" módon - minden újság-teszt olyan programokkal készült, amik az SSE-t támogatták, és emiatt AMD-n lassabbak voltak. (Pedig ha a 3DNow-t támogatják, még gyorsabbak lettek volna.) Ebben az egészben szerepe volt annak is, hogy az Intel úgy kavart az amúgy nagyon jó C-fordítójával, hogy ezzel is hátráltassa az AMD-t. (Bár az Intel fordítója, elvileg azt csinál vele, amit akar, de azért ez akkor is 'köcsögség'.)
  • Inquisitor #21
    Annó volt egy újsághír, amiben 6 procigyártó (ebből 3 már a múlté), együtt fejlszti a Multimedia eXtension nevű utasításkészletet.
    Késöbb a 6-ból az egyik, név szerint az Intel, hirtelen előjött a spanyolviasszal, és MMX néven levédette ... nekem ez kb. olyannak tűnik, mint ahogy a Rambus lenyúlt megoldásokat a többiektől, majd utólag még ők kértek érte liszencdíjat.
  • hornbali #20
    Engem egyáltalán nem érdekel, hogy Intel mit vesz át az AMD től és fordítva.

    Csak azért hoztam fel a témát, mert sokan dobálóznak azzal hogy az Intel milyen technológiákat majmol, de közben ez fordítva is igaz.

    (Igaz a témát rossz példával támasztottam alá...)
  • Benoke #19
    Hát igen az Intel 4-5 éve igazából semmi féle inovációt nem nagyon tudott felmutatni, csak az AMD által kitaposott útat járja. Ja bocsi volt SSE3.
  • billgates #18
    Azért vicces, hogy egy olyan technológia átvételét, amit az Intel erőfölényével élve ráerőltetett a fejlesztőkre és ezáltal az AMD-re lopásnak tartasz. Szerinted ha lenne lehetősége az AMD nem a 3dNow! utasításkészletet (és annak továbbfejlesztéseit) használná?
    Ezt az egész SSE történetet az Intel az AMD-nek köszönheti. Az Intel a MMX sikertelen elterjesztése után nem nagyon mozgolódott ilyen irányba egészen addig, míg a 3dNow!-t az első játékok el nem kezték támogatni. Ennek hatására rakták bele a PIII procikba a KNI-t, ami végül SSE néven lett ismert. Az SSE megjelenése után a játékok és alkalmazások fejlesztői inkább az Intel megoldását favorizálták és az AMD hiába próbálkozott a 3dNow! továbbfejlesztésével (3dnow professional, stb.).
  • Inquisitor #17
    Nem értem az Intelt. Utóbbi időben egyre nagyobb marhaságokat csinálnak, a helyükben az Izraeli srácokat ereszteném rá az új P4 magok tervezésére, mert a Pentium M is sokkal innovatívabb.
    Másrészt röhejes a hozáállásuk is: Hülyeség a 64 bit, meg minek két mag, meg az órajel az Isten, stb.
    (Arra kíváncsi lennék, ha a SiS nem csinál duál-DDR memóriavezérlőt, akkor az Intelnek eszébe jut e?)
    Erre fel most hirtelen belenyomorgatják a 64 bitet, előkapják a nyuszit a kalapból és rögtön kétmagos lesz a proci, stb.
    És akkor még az integrált memóriavezérlőt is lenyúlják?
    Ejnye ...
  • TommyGun #16
    Örülök neki hogy jól szalad az AMD szekere :)
    DUal Core procijaik szarrá verik a D-s Pentiumokat....intelék ezzel a NetBurst technológiával most naon szarban vannak....okosak voltak AMD-ék mikor annak idején e melett a technologia melett döntöttek. Inteléknek is a pentium M vonalat kéne desktopba építeni de szerintem annyira ráálltak a msotani fos P4-ek gyártására hogy próbálnak mindent kisajtolni belőlünk. Megtehetik mert erőfölényben vannak....viszont AMD meg nyereséges és Januárban kész az új gyár Tehát dupla kapacitással futnk nemsokára és már tervben van a harmadik gyár is.....

    Amúgy Yeti-nek igaza van...keresztlicenc van a két cég között....időeltolódással bármilyen fejlesztést átvehetnek egymástól ha jól tudom....SSE3 az a prescottban debütált 1,5 éve és most féléve lehet kapni a Venice magos A64-eket amiben már szintén benne van....mellesleg nem kell hanyattesni ezektől a cuccoktól mert szinte a programok 95%-a baszik használni ezeket....Haverom 3,8-as prescottját az én 3500+ -os AMD-m szinte mindenben beelőzi, nem sokkal de beelőzi...és sokkal kevesebb hőt termel nomeg jóval kevesebb áramot zabál el...nekem ez a nem mind1....

    Mellesleg a a HyperTreading és a beépített memóvezérlő rohadt jó dolog...valóban ez a jövőbe mutat és ez már az x86 köv. generációja....intel meg még mindig az előzőnek a végén erölködik a helyett hogy meglépnék csakugye a sok feljesztést meg mindent rajtunk akarják lehúzni....
  • onimusha #15
    ne má, mondj vmi hülyeséget, de előtt szólj, hogy én replyolhassak rá előszőr jó ?